Oldalak

2013. november 9., szombat

Birsalmahab


Anyai nagymamám rendszeresen készítette ezt a desszertet birsszezonban. A madártejhez hasonló finomság  ez, csak a fehér habgaluska ebben inkább drapp, mert birspép van belekeverve. Mindenszentekkor az unokahúgomnál ebédeltünk, s ő lepett meg vele, én már majdnem megfeledkeztem róla. De azóta már másodszor készítettem el. A mennyiségeket megtartottam úgy, ahogy Mamától ránk maradt, de az elkészítés módján kicsit változtattam. Főzés helyett sütöttem a birsalmát, és a habot is eredetileg gőz fölött kellett volna készíteni, de én ezt is a sütőben állítottam elő. Amit még lehetne változtatni rajta, kicsit kevesebb tejet lehetne használni a vaníliaöntethez, s akkor – értelemszerűen – sűrűbb lenne a mártás. Mama receptje 3 dl tejet ad meg birsalmánként, de lehet, hogy ennek a fele is elég lenne. De most az eredeti mennyiségeket írom le. Mama birsalmánként adta meg a mennyiséget. Ma én 6 birsből készítettem.

Ha kiporciózva készítjük a desszertet, akkor 1 birset számolhatunk fejenként.

Hozzávalók 1 birsre számolva: a habhoz: 1 birs, 1 tojásfehérje, 1 evőkanál cukor,

A vaníliamártásoz: 3 dl tej, 1 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 2 cm vaníliarúd vagy 1 kiskanál vaníliaaroma.
(Legközelebb kipróbálnám 1,5 tejjel és 1,5 evőkanál cukorral a mártást -, de erre talán csak jövőre lesz lehetőségem. Kevesebb, de sűrűbb lesz ettől a vaníliamártás.)

Elkészítése: A birsalmát megmossuk, és a sütőbe tesszük, s magas hőfokon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. (Figyeljük a sütőben lévő gyümölcsöt, amikor már fényes barna a külseje, s kezd felrepedezni a héja, akkor már jó lesz.) Ezt a műveletet akár napokkal korábban is elvégezhetjük. A hűtőszekrényben jól eláll pár napig a sült birsalma. (Az eredeti recept szerint a nyers birsalmát magozzuk, daraboljuk, s puhára főzzük kevés vízben.)
Sütés után kivesszük a magházat, a felhólyagosodott héját lehúzzuk, nem baj, ha marad rajta héjrész.
A sült gyümölcshúst keverjük vagy passzírozzuk pépesre, keverjük bele a cukrot.
A tojásfehérjét egy picicsipet sóval verjük kemény habbá, majd forgassuk bele óvatos mozdulatokkal a gyümölcspépet. (A keverést érdemes hablapáttal lentről felfelé végezni, mert erőteljes kavarással a habot összetörjük.)
A sütő aljára  egy tepsibe vizet teszünk, s a sütőt magas fokozatra kapcsoljuk.
Egy másik tepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe belesimítjuk a gyümölcspépes habot, s a forró gőzös sütőben kb.10 percig sütjük. (Az eredeti receptben ezt a habot gőz fölött kell főzni. Ehelyett én a sütős megoldást egyszerűbbnek, számomra kivitelezhetőbbnek találtam.)
A tejet egy nagy edényben a vaníliával feltesszük forrni. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral Feltesszük a tűzre állandó keverés közben, hogy felforrósodjon, majd a tűzről levéve apránként, kevergetés közben hozzáadjuk a frissen felforrt tejet. Majd hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük.
A habból galuskákat szaggatunk, s a behűtött vaníliaöntettel tálaljuk.

Az ételtársításra figyelő éterend esetén ez desszert nem ajánlott de azét birsszezononként egyszer többet használ, mint árt. :)