Anyai nagymamám rendszeresen készítette ezt a desszertet birsszezonban.
A madártejhez hasonló finomság ez, csak
a fehér habgaluska ebben inkább drapp, mert birspép van belekeverve.
Mindenszentekkor az unokahúgomnál ebédeltünk, s ő lepett meg vele, én már
majdnem megfeledkeztem róla. De azóta már másodszor készítettem el. A
mennyiségeket megtartottam úgy, ahogy Mamától ránk maradt, de az elkészítés
módján kicsit változtattam. Főzés helyett sütöttem a birsalmát, és a habot is
eredetileg gőz fölött kellett volna készíteni, de én ezt is a sütőben állítottam
elő. Amit még lehetne változtatni rajta, kicsit kevesebb tejet lehetne
használni a vaníliaöntethez, s akkor – értelemszerűen – sűrűbb lenne a mártás.
Mama receptje 3 dl tejet ad meg birsalmánként, de lehet, hogy ennek a fele is
elég lenne. De most az eredeti mennyiségeket írom le. Mama birsalmánként adta
meg a mennyiséget. Ma én 6 birsből készítettem.
Ha kiporciózva készítjük a
desszertet, akkor 1 birset számolhatunk
fejenként.
Hozzávalók 1
birsre számolva: a habhoz: 1 birs, 1 tojásfehérje, 1 evőkanál cukor,
A vaníliamártásoz:
3 dl tej, 1 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 2 cm vaníliarúd vagy 1 kiskanál
vaníliaaroma.
(Legközelebb kipróbálnám 1,5 tejjel és 1,5 evőkanál cukorral
a mártást -, de erre talán csak jövőre lesz lehetőségem. Kevesebb, de sűrűbb
lesz ettől a vaníliamártás.)
Elkészítése: A birsalmát megmossuk, és a sütőbe tesszük, s magas
hőfokon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. (Figyeljük a sütőben lévő gyümölcsöt,
amikor már fényes barna a külseje, s kezd felrepedezni a héja, akkor már jó
lesz.) Ezt a műveletet akár napokkal korábban is elvégezhetjük. A
hűtőszekrényben jól eláll pár napig a sült birsalma. (Az eredeti recept szerint
a nyers birsalmát magozzuk, daraboljuk, s puhára főzzük kevés vízben.)
Sütés után kivesszük a magházat,
a felhólyagosodott héját lehúzzuk, nem baj, ha marad rajta héjrész.
A sült gyümölcshúst keverjük vagy
passzírozzuk pépesre, keverjük bele a cukrot.
A tojásfehérjét egy picicsipet
sóval verjük kemény habbá, majd forgassuk bele óvatos mozdulatokkal a gyümölcspépet.
(A keverést érdemes hablapáttal lentről felfelé végezni, mert erőteljes
kavarással a habot összetörjük.)
A sütő aljára egy tepsibe vizet teszünk, s a sütőt magas
fokozatra kapcsoljuk.
Egy másik tepsit kibélelünk
sütőpapírral, ebbe belesimítjuk a gyümölcspépes habot, s a forró gőzös sütőben kb.10
percig sütjük. (Az eredeti receptben ezt a habot gőz fölött kell főzni.
Ehelyett én a sütős megoldást egyszerűbbnek, számomra kivitelezhetőbbnek
találtam.)
A tejet egy nagy edényben a
vaníliával feltesszük forrni. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral Feltesszük
a tűzre állandó keverés közben, hogy felforrósodjon, majd a tűzről levéve
apránként, kevergetés közben hozzáadjuk a frissen felforrt tejet. Majd hagyjuk
kihűlni, majd hűtőbe tesszük.
A habból galuskákat szaggatunk, s
a behűtött vaníliaöntettel tálaljuk.
Az ételtársításra figyelő éterend esetén ez
desszert nem ajánlott de azét birsszezononként egyszer többet használ, mint
árt. :)