Oldalak

2011. július 22., péntek

203. – 204. – 205. – 206 -207 - 208 - 209 - 201 - 211. + 212 -213 - 214 - 215 - 216. Egy kis szünet + még egy kicsi

Most eltűnök pár napra. A szokásos rend szerint szombaton húsnap, vasárnap: zöldség, hétfő: tészta, kedd:
gyümölcs.  Aztán emberi számítás szerint már itt leszek. Addig is mindenkinek szép nyarat!

Még egy kicsit tart a szünet, még egy ciklust és egy víznapot. Ha az eredeti ritmust követjük, akkor vasárnapra jön ki a víznap. Remélem, hétfőn már itt leszek. :)

203. szombat - hús (07.23.)
204. vasárnap - zöldség (07.24.)
205. hétfő - tészta (07. 25.)
206. kedd - gyümölcs (07.26.)
207.szerda -hús (07.27.)
208. csütörtök -zöldség (07.28.)
209. péntek -tészta (07.29.)
210. szombat  -gyümölcs (07. 30.)
211. vasárnap - víznap (07. 31.)
212. hétfő - hús (08.01.)
213. kedd - zöldség (08.02.)
214. szerda - tészta (08.03.)
215. csütörtök - gyümölcs (08.04.)
216. péntek  - hús (08. 05.)
217. szombat - zöldség (08. 06.)
218. vasárnap - tészta (08.07.)
219. hétfő - gyümölcs (08. 08.)
220. kedd - hús (08. 09.)
221. szerda - zöldség (08.10.)
222. csütörtök - tészta (08.11.)
223. péntek - gyümölcs (08. 12.)
224. szombat - hús (08.13.)
225. vasárnap - zöldség (08.14.)
226. hétfő - tészta (08.15.)
227. kedd - gyümölcs (08.16.)

Hamarosan folytatjuk.

2011. július 21., csütörtök

202. Gyümölcsnapra füge

A fügét én aszalt formában ismertem, amióta az eszemet tudom. Azt hiszem, akkoriban itt nem lehetett kapni (a 60-as évekről beszélek), de mi „Jugóból” hoztuk, amikor csak lehetett. Az anyai őseim a Bácskába, Zentára valók, s dédnagyanyám még élt akkoriban, akihez és a Mama testvéréhez jártunk látogatóba, s fügét mindig hoztunk. Ám ez aszalt füge volt. A nyolcvanak években láttam először fán fügét. Nem is nagyon tetszett, mert az itt megtermő füge azért nem volt olyan édes, mint az, amit innen délebbre érlelt meg az erősebb napsugár. Az első kóstolás után sok idő eltelt, mire újból rászántam magam, hogy nyers fügét egyek, azzal együtt, hogy az aszalt füge változatlanul toplistás maradt nálam. Most van egy kis fiatal fügefánk. Most érnek rajta az első gyümölcsök. Van néhány szem, ami tavasz óta növekszik, és van egy csomó, ami majd ősz táján fog beérni. Most legyen itt csak úgy magában ez a gyümölcs, hiszen minden gyümölcsből érdemes magában is enni, s már amikor kezdünk betelni vele, akkor kezdhetjük variálni egyebekkel a gyümölcssalátában. 

Közös – közöd?

Alíz megjegyzése, amit a tegnapi bejegyzésemhez írt, viszi tovább ma a gondolataimat. Egy főzős – fogyis blogban felbukkanó irodalmi idézet indít útjára egy olyan gondolatsort, mely majd egy több száz kilométerre megtartott rendezvényen hangzik el. Szép és érdekes dolog ez, mindig nagy öröm számomra, ha egy ilyen dolog részese lehetek, de el is gondolkodat, és felveti a felelősség kérdését is. Hiszen, ha ekkora távolságból pozitív hatásunk lehet, akkor lehet ennek az ellenkezője is. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mit is mondunk, mit írunk, mit teszünk bele a „nagy közös kalapba”. 

Egyáltalán érdemes elgondolkozni azon, hogy „senki sem külön sziget” (ahogy Hemingway mondja – hogy maradjuk az irodalomnál). Akár tetszik, akár nem, a szavaink, a cselekedeteink különböző mértékben ugyan, de hatnak a környezetünkre. Ezért elgondolkodtató néha, hogy igaz-e, a „mi közöd hozzá?” foghegyről odavetett megjegyzés, amikor szóvá teszünk valami olyasmit, ami a közös világunkat csúfítja.
Nem túl gusztusos párhuzam ugyan, de a gyerekeknek van, hogy úgy indokom, hogy miért kéne másként viselkedniük a közösségben, hogy nem engedhetem, hogy belepisilj abba a medencébe, amelyben én is benne vagyok. (Ezt a megjegyzést általában megértik.) 

Aztán mi köze van mindennek a túlsúlyhoz? Hát „csak” annyi, hogy az O típusú embernél rögtön túlsúlyban jelentkezik, ha a jóllétének valami híja van. Így, az ideális testsúlyunkat elérni és megtartani csak úgy tudjuk, ha minél több olyan dolgot felfedezünk és megváltoztatunk az életünkben, ami hiányzik a jólléthez, és amit a testünk védelmi zsírral pótol. Ha növekszik a külső-belső stabilitás, akkor tud csökkenni a védelmi zsír. Az egyensúly így működik. Egyébként marad az iszonyatos energiával megvalósított önbüntetéses önéheztetés. No, ehelyett érdemes inkább megragadni minden alkalmat, hogy felkutassuk az utakat az egyensúlyhoz. 

Holnap folytatjuk.

2011. július 20., szerda

201. Tésztanapra tollhegytészta padlizsános lecsóval

Ircsike írta a tegnapi bejegyzéshez, hogy nagyon szereti a lecsós dolgokat. Ezzel én is így vagyok, úgyhogy lesz itt számtalan lecsós variáció mostanában, no, meg padlizsános. Lecsó és padlizsán így együtt igazán a szívem csücske (már szinte ratatouille :) ).

Tollhegytészta padlizsános lecsóval

Hozzávalók személyenként: 6-8 dkg száraz tollhegytészta, 5 dkg (fél fej) vöröshagyma, 20 dkg padlizsán (1 db), 10 dkg húsos zöldpaprika (1 db) 10 dkg paradicsom (1 db) 1 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál olaj, só, őrölt fekete bors, pár csepp méz, bazsalikom, szurokfű (oregánó), rozmaring (néhány levél vagy 1-1 késhegynyi mindháromból).
Elkészítése: A tésztát a szokásos módon kifőzzük sós vízben, leszűrjük és egy kiskanál olajjal összekeverjük.  Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, és 1 kiskanál olajon sóval dinsztelni kezdjük,  hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, majd a falatnyi darabkákra vágott padlizsánt végül a szintén apróra vágott paradicsomot. A felsorolt fűszerekkel ízesítjük, a tollhegytésztával tálaljuk.

Őrzők a strázsán

Tegnap beszélgettem egy régi tanítványommal. Kedves, ügyes fiatalember, csinálja rendesen a dolgát, de hát néha nem túl fényesen látja a jövőt. Gondolom, ismerős ez a dolog, hogy hiába tesszük meg a tőlünk telhetőt, sokat dolgozunk, igyekszünk, és mégsem mennek úgy a dolgok, ahogy szeretnék, ahogy elképzeltük. Sok minden eszembe jutott ennek a beszélgetésnek a nyomán.  

Most olyan világban élünk, hogy bármilyen híradást hallgatunk, nézünk a leggyakoribb szavak a válság, a csőd és hasonlók. Igen, baj ez, nagy baj. De nem ez a legrosszabb. A legrosszabb, amikor olyasmit mondogatunk, hogy nincs remény, ez csak rosszabb lesz… Először csak szavaink reménytelenek, mert a lelkünk mélyén a remény csírája tovább él, mint a felszínen. De ha sokat mondogatjuk a keserű szavakat, akkor az a kis reménycsíra, mely az első sugárkára szárba szökkenne, bizony veszélybe kerül.

Valahogy úgy működünk mi emberek, hogy a kimondott szavainkhoz keressük a bizonyítékot. A „na, látod, hogy igazam volt” kimondásának lehetősége nagyon erős motiváció. Egyszerűen, mindent megteszünk (legtöbbször nem is tudatosan), hogy igazunk legyen. Ez persze nagyon jó akkor, ha valami jó mellett keressük a bizonyítékot. De ha reménytelen képet festünk magunk elé, akkor nagy rá az esélyünk, hogy azokat a dolgokat vesszük majd észre, amelyek ahhoz a képhez illeszkednek. Így könnyen előfordulhat, hogy nem veszünk észre lehetőségeket, nem használjuk ki maximálisan a bennünk rejlő kreativitást, alkotó erőt, mondván, úgysem lesz jobb, minek csináljak bármit is. Nos, így aztán tényleg nem lesz jobb. Ez az önmagát beteljesítő fekete jóslat.

A legtöbbünknek már csak a történelemkönyvek lapjairól ismerősek a háborúban porig rombolt városokat ábrázoló képek, bár talán nem is kell annyira messzi múltba menni ilyen képekért. Itt van a szomszédunkban Horvátország. Itthonról hallottam a kilencvenes évek elején azokat az ágyúkat, amik a szlavóniai településeket lőtték szét. De a porig rombolt falvak és városok ma újra élnek. Mert az „Élet él és élni akar”, ahogy Ady mondja*. Nem az a legnagyobb baj, ha „feneségek” „átvádolnak” rajtunk, a legnagyobb baj, ha nem adunk elég teret a bennünk rejtőző kicsi reménycsíra erősödésének. Ha átvesszük és tovább mondjuk a mindenhonnan áradó reménytelen mondatokat, mert a reménytelen mondatokból reménytelen viselkedés lesz. Amíg lélegzünk, amíg a szívünk dobban, mindig van remény arra, hogy jobban legyünk, szebben éljünk. De ehhez elsősorban az kell, hogy tudjunk benne hinni, hogy ez lehetséges, aztán meg megtegyük ennek érdekében, ami tőlünk telik.

Ha egy keskeny hídon megyünk át a szakadék fölött (vagy egy drótkötélen a Niagara fölött), akkor egyetlen esélyünk van: ha a hídra (a drótkötélre) – a reményre, a lehetőségre koncentrálunk. Ha elkezdjük a szakadékot nézegetni, annak nem lesz jó vége.

Holnap folytatjuk. 

·      *  Őrzők, vigyázzatok a strázsán,
Az Élet él és élni akar,
Nem azért adott annyi szépet,
Hogy átvádoljanak most rajta
Véres s ostoba feneségek.
Oly szomorú embernek lenni
S szörnyüek az állat-hős igék
S a csillag-szóró éjszakák
Ma sem engedik feledtetni
Az ember Szépbe-szőtt hitét
S akik még vagytok, őrzőn, árván,
Őrzők: vigyázzatok a strázsán.
(Ady Endre: Intés az őrzőkhöz)

2011. július 19., kedd

200. Zöldségnapra: Lecsós gombapörkölt krumplipürével


Szeretem a lecsós dolgokat. Már amennyiben a hagyma, paprika, paradicsom hármasával készült ételeket annak nevezzük. A nyári gombapörköltet éppen a zöldpaprika és a friss paradicsom jelenléte különbözteti meg a télitől. 

Lecsós gombapörkölt

Hozzávalók: 1 kg csiperke, 2 fej (kb. 20 dkg) vöröshagyma, 2-3 (kb. 30 dkg) zöldpaprika, 2-3 (kb. 30 dkg paradicsom), 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só.

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron sóval üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát, majd mikor ez már szinte krémesre párolódott, akkor rászórjuk az őrölt paprikát, és azonnal hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot jól elkeverjük, majd pár perc múlva a felszeletelt gombát is beletesszük. Kb. 3-4 perc múlva tálalhatjuk. 

200 nap

Ma 200 napja kezdtük el ezt a sorozatot. Több mint fél év telt el a kezdés óta. Én is számtalan élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam ez alatt az idő alatt, s remélem, rajtam kívül még jó néhányan. Nehéz dolog a virtuális világban valóságosnak és hitelesnek lenni. Igyekszem megtenni a tőlem telhetőt. Ennél többet úgysem tudok tenni. 

És talán ez az egyik legfontosabb dolog, amit tapasztalatként átadhatok. Tudjuk, érezzük, látjuk, hogy mi lenne a jó, de azt is látjuk, hogy messze vagyunk tőle. Erre alapvetően kétféleképpen lehet reagálni. Rá is görcsölhetünk, hogy így és így KELLENE lennie, ám milyen messze vagyunk a kívánt állapottól, és ez milyen szörnyű, és kétségbeejtő. Ettől viszont szinte cselekvésképtelenné stresszeljük magunkat, hiszen minden energiánkat a rossz érzések viszik el. De választhatjuk az is, hogy megnézzük, hova kéne eljutnunk, aztán hol vagyunk most, de nem ezen sopánkodunk, hanem felosztjuk az utat naponta megtehető szakaszokra. Amit egy nap alatt meg lehet tenni, azt meg lehet tenni. És sok kicsi sokra megy. És akkor elég azt szem előtt tartani, hogy az adott napon mit, mennyit haladtunk. És szabad örülni a pici sikereknek, a morzsányi örömöknek is. Mert ugyebár, sok kicsi sokra megy. Ha valaki csak a hiánytalan örömöt akarja magának megengedni, az az ember örök örömtelenségre kárhoztatja önmagát. 

Minden napnak megvan a maga nehézsége, a maga öröme, hagyjuk a holnapra, ami a holnapé, és éljük meg ma, ami a máé. 

Holnap folytatjuk.

2011. július 18., hétfő

199. Húsnapra: Padlizsános aprópecsenye tejfölös uborkasalátával


 Lehetséges, hogy a brassói aprópecsenye, mint olyan egy nemlétező étel, amit az éttermi szemét felhasználására találtak ki, és annyi köze van Brassóhoz, mint nem is tudom... mit is szoktak erre mondani?(Egyszer ezt hallottam valakitől.)

No, de nem baj, ha jól van elkészítve, jó alapanyagokból, akkor finom. Ám nem felel meg az ételtársítás szabályainak. De miért is ne lehetne a krumplit más egyébbel helyettesíteni? Emlékszem, télen csináltam tarlórépás céklás változatot. Most itt volt az ideje egy padlizsánosnak. A padlizsán a kedvenc zöldségem egyébként. Ez most olyan fajtából készült, amit eddig még nem ettem. Halványabb lila, hosszúkás termések voltak. Hát, nem tudom. Lehet, hogy az eredetit jobban szeretem, mert nekem a padlizsánhoz a színe is hozzátartozik. De azért ez is jó volt.

Padlizsános aprópecsenye
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 1 evőkanál sertészsír, 4 kiskanál só, 1 kiskanál bors, 4 gerezd fokhagyma, 1 kg padlizsán.
Elkészítése: A húst kockákra vágjuk. Jól összekeverjük a sóval, borssal. A zsírral vastagon kikenünk egy lábost, beletesszük a (még hideg zsírba) a húskockákat, aláöntünk kb. 1 dl vizet, fedőt teszünk az edényre, és a tűzre tesszük Ha a vize teljesen elsül, apránként pótoljuk. Mikor a hús megpuhult, akkor hagyjuk zsírjára sülni és egy kicsit megpirulni, rázúzzuk a fokhagyma felét.
Míg a hús sül, a padlizsánt karikákra vágjuk és minden zsiradék nélkül egy vasserpenyőben vagy wokban megsütjük a zöldségkarikák mindkét oldalát. Sóval, zúzott fokhagymával és egy a hús szaftjával ízesítjük a padlizsánt, majd tálalás előtt a húshoz keverjük.

Tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók: 1 kg uborka, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál (fehér) (balzsam)ecet, 4 evőkanál tejföl, őrölt pirospaprika és őrölt fekete bors a díszítéshez.
Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk. A tejfölt sóval mézzel és ecettel, zúzott fokhagymával  ízesítve öntetet készítünk, s ezzel alaposan összekeverjük az uborkát. Őrölt paprikával és borssal díszítjük.

Na, végre…! Szemrehányunk? Szemre hányunk… ?

Az egyik hasznos dolog, amit az NLP során tanultam, az, hogy ha azt szeretném, hogy másként viselkedjen velem a környezetem, úgy tudom elérni, hogy én kezdek el másként viselkedni a környezetemmel.
Nagyon sok energiánk arra megy el, hogy elvárásaink vannak a körülöttünk élőkhöz, ők nem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak, s emiatt rosszul érezzük magunkat, megsértődünk, bánkódunk, kifáradunk. Ilyenkor természetes, hogy elkezdjük könnyebb úton keresni az enyhülést, a jó érzéseket, a pihenést: megeszünk egy tálca sütit, egy karéj zsíros kenyeret hagymával, vagy kinek mi az álmegoldás ilyenkor. Így „tekintélyesebbek” és észrevehetőbbek, nagyobbak, és „erősebbek” leszünk ugyan, de a célunkat mégsem érjük el. 

Például, ha azt szeretném, hogy a barátaim meglátogassanak, de nem teszik, mert ezer gondjuk-bajuk van, akkor nem az a megoldás, hogy megsértődök, és szemrehányást teszek nekik, lelkiismeret-furdalást ébresztek bennük, hogy legyen még több bajuk, hanem nyíltan és szeretettel elmondom, hogy „Nagyon szeretnék veletek egy kis időt eltölteni. Látom, nem értek a dolgaitok végére, hogyan tudnék abban segíteni, hogy még is legyen egy kis időtök, amit közösen tölthetnénk el?”

Nem, ezt nem szoktuk megtenni. (Tisztelet a kivételnek). Ehelyett írunk egy sértődött, szemrehányó levelet, vagy közös ismerősöknek panaszkodunk, hogy ezek semmibe vesznek bennünket, ezeknek nem is számítunk, nem is hiányzunk.  (És akkor még nem is beszéltem arról, hogy az ilyen viselkedést tudattalanul ugyan, de gyakran a legjobb védekezés a támadás elve motiválja, de erről érdemes lenne külön beszélünk.)

A megsértődés a legszerencsétlenebb viselkedésformák egyike. Nem azt mondom, hogy érzéketlenné váljuk, hanem azt, hogy a másik rossz érzést okozó viselkedésére nem a magunkba fordulás, a visszavágás a jó megoldás. Ha azt akarom, hogy figyeljenek rám, akkor annak nem a másik bántása a célszerű útja.  Sokkal jobb, ha úgy viszonyulok a másikhoz, hogy annak a reakciója olyasmi legyen, amit szeretnék.
Ha azt akarom, hogy látogassanak meg, annak a legrosszabb útja, ha leszúrom az illetőt, hogy eddig miért nem tette. Kinek van kedve olyanra időt áldozni az amúgy is szűkös keretből, ahol szemrehányások sorozata várja.

Hányszor, de hányszor látom tanárként is, hogy a szülő úgy dicséri meg a gyerekét, hogy az egy szidással ér fel. Például, ha  végre kap egy jó jegyet a gyerek igazi öröm helyett kaphatja azt a szülőjétől, hogy no, látod, tudsz te, ha nem lennél olyan lusta disznó, akkor hány ötöst kaphatnál! Vagy az előbbi példával: Ha rég látott barát meglátogat, nem az örömömet fejezem ki, hanem azt mondom, hogy na, végre, hogy ideértél!..., és rázúdítjuk a panaszáradatot. Így várhatjuk, hogy legközelebb megint mikor veszi felénk az irányt.

Nehéz így viselkedni, ennyire figyelni, ez igaz, de senki nem mondta, hogy könnyű lesz. J És a másik embernek sem könnyebb. Csak ugye a szomszéd rétje mindig zöldebb, neki mindig könnyebb… A szemrehányó viselkedésnél rosszabb úton nem is igyekezhetnénk a jobb lét felé. Érdemes mást választanunk, kevesebbet fogunk csalódni, kevesebb fájdalom ér majd. (Hogy mit is okoz a viselkedésünk, azt sokszor beszédesen megmutatja az anyanyelvünk, ha figyelünk rá. Lád a bejegyzés címe.)

Holnap folytatjuk