Többen hiányoltak már, ezért most gyorsan írok pár sort. Itt vagyok ám, csak nyakig ültem a lakásfelújításban, takarításban, és napközben nem ültem a géphez, este meg már erőm nem volt arra, hogy legalább nagyjából értelmes mondatokat írjak. Így szabadságoltam magam. Most viszont a következő napokban vendégek lesznek nálunk, így megint nem tudom, hogyan kerülök gép elé. De azért igyekszem.
Egy-két ételt betettem „piszkozatba”, és majd alkalom adtán sorra kerülnek. Egy ilyen volt a vargányás paradicsomleves, melynek beírásakor véletlenül a közzétesz gombot nyomtam meg a piszkozat helyett, és így kb. 1 percig látható volt a blogon. És Ircsike ezt észre is vette. :) Akkor legyen most ez itt ma.
Hihetetlenül sok vargánya volt szombaton a piacon. Vettem egy hatalmas adagot. Készítettem frissen is, meg szárítottam is. Már meg is száradt azóta. Aíztól láttam ezt a dolgot két éve, de akkor még nem figyeltem annyira a gombákra, mint azóta, így azt is utólag tudatosítottam, hogy az is vargánya volt. De így legalább a vargánya mindig Alízra emlékeztet. :)
Nos, ezt a levest ötlöttem ki többek között ebből a remek gombából. Ez a leves így magában semleges étel, még akár azzal a csöpp kis sajttal is. De húsnapon, tésztanapon mindenképpen jó választás.
Vargányás paradicsomleves
Hozzávalók: 40 dkg paradicsom, 20 dkg vargánya, 12 dl víz, 10 dkg füstölt sajt, 5 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, szurokfű, bazsalikom.
Elkészítése: A gombát leöblítjük, szárazra töröljük és csíkokra vágjuk. a paradicsomot összevágjuk, és botmixerrel pépesítjük. A vajat felolvasztjuk, az összezúzott fokhagymát megfuttatjuk a vajon, hozzáadjuk a gombát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket és hozzáöntjük a paradicsomot és vizet. Felforraljuk, és lassú tűzön főzzük kb. negyed órát. Tálaláskor szórjuk rá a reszelt sajtot.
Holnap gyümölcsnap (223. nap), én biztosan görögdinnyét eszem „mérhetetlen mennyiségben”. :) Mindenkinek jó szívvel ajánlom.
Folytatjuk.
(Hogy pontosan mikor jövök legközelebb, nem tudom, de igyekezni fogok, remélem, most már nem maradok távol hosszabb ideig.)
Nálam végig ott virított, mert ha valamit közzéteszel, akár egy percig is, az látható.
VálaszTörlésOlvastalak a másikon is párhuzamosan, így tudtam, hogy nem tűntél el, csak nincs időd. :)
Ismét egy olyan recept, amit még soha nem ettem!
VálaszTörlésÉs mennyire finom lehet.
Kivárjuk, amig visszatérsz, mert van egy másik élet is, ami nem a számítógéphez kötődik és azt is élni kell! :-)
Jó, hogy eszembe juttattad, hogy írjak egy bejegyzést a vargánya szárításáról! Nekem most szárad az idei első adag és biztos soakaknak hasznos információ lenne.
VálaszTörlés