Oldalak

2012. április 25., szerda

Köles aszalt paradicsommal, vargányával és tavaszi zöldekkel


Még mindig van egy kevés szárított vargánya a spájzban, és ma délelőtt volt még egy kis aszalt paradicsom is olajban eltéve. Éppen itt az ideje, hogy a télre eltett dolgok elfogyjanak, ugyanakkor a tavasziak is kívánkoznak az asztalra. Ezt a két dolgot kombináltam össze a mai ebédben.  A felhasznált zöldeket a kertben szedtem. Egyikből sincs sok, ezért több dologból szedtem kevesebbet.
Tavaly vettem a csarnokban pár rukkolapalántát. Szépen megeredtek, sőt virágoztak is és fel is magzottak. Most tavasszal meg kiket jó néhány kis növény az elszórt magokból. Ha ez az idei tél nem ártott nekik, akkor semmi. Már újból virágoznak. Hagyom, hadd szaporodjon el. A medvehagymát is kísérletképpen ültettem egy tövet tavaly tavasszal. Szépen kezd elterebélyesedni. Mindössze ezt a mai pár levelet vágtam le róla, hadd erősödjön. A rozmaring is átélte ezt a telet, a petrezselyem szintén tavalyról van a földben. A zölddiós olajat is én késztettem, közel egy éve, de ez is szépen bírja, persze, friss egerági hidegen sajtolt olajból készült. J A házi ételízesítő saját gyártmány még a nyárról. Úgy készítettem, hogy hagymát, fokhagymát, sárgarépát, petrezselymet ledaráltam és a darálékot megszárítottam. Befőttesüvegben tartom, teljesen hibátlanul eláll. Sót nem tettem bele. 

Köles aszaltakkal és zöldekkel

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 4 dl köles, 12 dl víz, 4 dkg aszalt paradicsom, 4 dkg szárított vargánya, 2 evőkanál házi ételízesítő, 2 dkg vaj, só, bors, egy-egy kis csokor rukkola, medvehagyma, petrezselyemzöldje,  egy kis ág rozmaring, zölddiós olaj ízlés szerint.
Elkészítése: A vizet feltesszük forrni. Egy másik edényben az olajat felforrósítjuk, belezúzzuk a fokhagymát, beleszórjuk a kölest, és állandó keverés mellett átforrósítjuk, amíg pirulni kezd. Ekkor hozzáöntjük a forró vizet. Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a paradicsomot, a gombát, az ételízesítőt.  Lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a vizet teljesen felszívja, és a köles megpuhul. Ekkor belekeverjük a vajat. Tálaláskor hozzákeverjük és az apróra vágott zöldeket is, és még egy kis zölddiós olajjal is meglocsolhatjuk. 

Az eMpszi étrendjét követők zöldség vagy tésztanapon önálló fogásként fogyaszthatják, aki nem figyel az ételtársításra köretként eheti különböző húsok mellé.  

2012. április 23., hétfő

Vadított szűz illatos répával



A konyhában használt vadnövények igazi hónapja az április. Lesétáltunk  Rögződbe, szedtünk csalánt, salátaboglárkát, még egy kis turbolya is volt, ezekből akartam valami finomat összehozni.

 A múltkor nézem a TV Paprikán egy részt a Jemie 30 perces kajáiból, illetve a legutolsó Magyar Konyhában van egy csalánnal töltött báránygerinc. Az ezek nyomán született ötletekből raktam össze a vasárnapi ebédet. Annak ellenére nagy sikert volt ez itthon, hogy az eredeti ételek gazdája közül egy sem ismert volna rá a kreációjára.
Jemie angol marhasültet sütött, mázas répát készített hozzá yorksire pudinggal, gombás szósszal és mindenféle zöldekből készített salátával.
Nos, a yorksire pudingot és a szószt kihagytam, mert még igencsak korlátozottan vagyok cselekvőképes, meg nem is kell a tészta az ételtársítás szerint a húshoz. Arról nem is beszélve, hogy a csalántöltelék is képbe került, és így még egy köret teljesen felesleges lett volna. A marhahús helyett egy sertés szűzpecsenyével kezdtem tervezni. A Magyar Konyha 4. számának címlapétele adta az ötletet ahhoz, hogy csalántöltelékkel készítsem a húst.
A répát, amit a hús mellé készítettem, nem nevezném mázas répának, mert az egy létező, adott módon készített étel, amit én csináltam, az csak nagyjából hasonlít hozzá, úgyhogy jobb, ha egy kicsit másként is nevezem, ezért gondoltam, hogy legyen illatos répa.
Jamie Oliver salátája ötletére raktam össze a vadnövényes salátát mindezek mellé.  (Őszinte leszek, nem emlékszem már rendesen arra a salátára, amit ő csinált, csak a halvány emléke van meg.)


Csalánnal töltött szűzpecsenye
Hozzávalók: 1 szűzpecsenye (50 -70 dkg), kb. friss, zsenge 25 dkg csalánlevél (kb. 5 csokor csalán), 10 dkg vaj, 10 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt szerecsendió, tálaláskor citromlé.
Elkészítése: A csalánt megmossuk, a leveleket ollóval levagdossuk a szárakról. 5 dkg vajat felolvasztunk egy nagy serpenyőben, belezúzunk 5 gerezd fokhagymát, és állandó keverés mellett megfonnyasztjuk benne a csalánlevelet. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A végén belekeverünk 5 dkg reszelt füstölt sajtot.  Félre tesszük, és előkészítjük a húst.
A húst hosszában egyik illetve a másik oldaláról úgy bemetsszük, hogy egy nagy szelet húst kapjunk. (A hús kb. 1/3-ánlá hosszában úgy bevágjuk, hogy ne vágjuk ketté a húst, hanem ki lehessen teríteni. Majd a másik oldalán, a másik szélénél megismételjük ugyanezt. Így egy hatalmas szerelt húst kapunk, melyet egy kicsit klopfolunk.) Erre a hatalmas hússzelet közepére tesszük a párolt csalánt, majd a hús széleit fokpiszkálóval összetűzzük. Só-bors keverékébe forgatjuk a csalánmasszával töltött húsrudat, felforrósítjuk a maradék 5 dkg vajat a serpenyőben (ez akkor edény legyen, hogy a hús beleférjen), és óvatosan forgatva a hús minden oldalát aranybarnára sütjük. (A folyamatos mozgatással mindig „töröljük fel” a hússal az edényen képződött pörzsanyagot.) Amikor a hús minden oldala már szép pirult (nem éget!!!) színt kapott, kb. 2 dl vizet aláöntünk, és födő alatt lassú tűzön még kb. fél órát pároljuk. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd nagyon éles késsel felszeleteljük. A szeltek csalántöltelékeit meglocsoljuk frissen facsart citromlével.
Tipp 1.: A fogpiszkálókat nagyon óvatosan szedjük ki, hogy a hús ne sérüljön.  Talán ügyesebb megoldás, ha az összetűzés helyett összekötözzük a húst a sütéshez.)
Tipp 2.: A  csalánt egy kis tapasztalattal, figyelemmel szabad kézzel is tudjuk kezelni. Az a titok nyitja, hogy ha alulról felfelé simítjuk a növényt, akkor nem szúr meg, mert akkor a csalánszőrök a szárhoz simulnak, nem sérülnek, így a csípős hangyasav nem kerül rá a kezünkre. A kis szőrök csak akkor engedik ki magukból a csípős anyagot, ha föntről lefelé nyomódnak meg. De azért legyünk óvatosak

Illatos répa
Hozzávalók: 0,5 kg sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál őrölt babérlevél (vagy 5 egész), 1 kb. 10 cm-es rozmaringág 1 nagyobb citrom reszelt héja és a felének a leve, kb. 1 dl víz, só. bors.
Elkészítése: A répát megtisztítjuk, és kisujjnyi darabokra vágjuk. Az olajat felmelegítjük, belezúzzuk a fokhagymát, beleszórjuk a cukrot. Mikor a cukor elkezd színesedni, hozzákeverjük a répát, folyamatosan kevergetjük, hozzáadjuk a fűszereket, majd amikor már a répa nem ad elég nedvességet, hozzáadjuk a kis vizet, és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk (szükség esetén a vizet pótoljuk). Tálaláskor a fűszerlevelet, ágat kivesszük belőle.
Vadnövényes tavaszi saláta
Hozzávalók: 4 marék salátaboglárka, 1 kicsi csokor torbolya, 1 csokor pitypanglevél, az öntethez: 1 evőkanál méz, 1 evőkanál fehér balzsamecet, 2 evőkanál (hidegen sajtolt egerági napraforgó)olaj, 2 evőkanál víz, fél kiskanál só.
Elkészítése: A mézhez hozzákeverjük a vizet, az ecetet, az olajat és a sót. Ebbe keverjük bele, a gondosan kiválogatott, a száruktól megfosztott zöldeket.
Az eMpszi étrendje szerint mindez így együtt kiváló húsnapi étel.

Erdőkósolótól kaptam - köszönöm



Kicsit restellem magam, mert Edőkóstolótól már sok napja megkaptam a díjat, de eddig nem került rá a sor, hogy kitegyem és nyilvánosan meg is köszönjem. Szóval, Erdőkóstoló, köszönöm, megtisztelsz vele.

És itt mondom el, hogy örülök, hogy itt vagy, mert nagyon érdekel a téma, melyről írsz. Gratulálok a munkabírásodhoz is. És mivel úgy tűnik közel lakunk egymáshoz, remélem, egyszer találkozunk személyesen  is, sokat tanulhatnék tőled, azt gondolom.
Magamról most ezek jutnak eszembe: 

  1. A Baranya megyei Egerágon élek (éppen 17 éve) , itt vagyok tanár az iskolában.
  2. Van férjem és két felnőtt fiam. A fiúk már csak alkalmanként jönnek haza. Anyukám, aki már elmúlt nyolcvan éves,  szintén  velünk lakik.
  3. Nap mint nap rácsodálkozom a teremtett világ nagyszerűségére, rendjére. Ehhez az is hozzásegít, hogy elhatároztam, hogy minden nap készítek legalább egy olyan fényképet, amely valami örömteli dologra emlékeztet. (Ezek a napi képek az „öreg” blogomon láthatók. (De a Facebookon is fent vagyok – mivel életem „nyitott könyv” :) .)
  4. Szeretek főzni. Ez számomra azt jelenti, hogy a rendelkezésemre álló alapanyagokból valami finomat készítsek. Az alkotás öröme vonz, na persze az is, hogy az ízeken, illatokon  keresztül is ismerkedjek a világgal, örömet szerezzek a környezetemnek és magamnak.
  5. A fényképezés és a főzés nyomán fordult a figyelem a körülöttünk élő állatokra, növényekre.  A lelkem mélyén mindig nagyon szerettem a természetet, de a korábbi években „iszonyúan fontos és sürgős dolgok” miatt kevéssé figyeltem rá.
  6. Nagy fordulatot hozott az életembe, amikor sikerült megszabadulnom negyven kiló túlsúlytól. Azóta is folyamatosan kutatom a túlsúly titkát. Könyvet is írtam erről.
  7. A hasznos változás, az örömök, az emberi méltóság megélésnek képessége és lehetősége érdekel nagyon. A változás nagyszerű eszközének tartom az NLP-t. Ez a rövidítés egy remek kommunikációs technikát rejt, mellyel sokat segíthetünk magunknak és másoknak egyaránt. 

2012. április 9., hétfő

Medvehagymás kelt – locsolónak (is!) nagyon ajánlom


No, jó! A locsolóknak már csak jövőre süthetjük, de a nap aktualitása miatt azért ideírtam ezt is. 

Amikor a fiaim gimnazisták voltak, akkor élte virágkorát itt a faluban az Égerfa néptánccsoport, melyben a helyi fiatalok (így a fiaim is) táncoltak nagyon jó művészeti  vezetők (talán így mondják) – Papp Viktória  és Vass Oszkár tanítványaiként. Az égerfások hozták vissza akkori szokásba itt a faluban a locsolkodást az eredeti formájában, mármint hogy a nagyfiúk csapata húsvéthétfő reggelén felkereste a csapattagok révén éppen „képben lévő” lányokat, és úgy kíméletlenül vödör vizekkel loccsantotta nyakon a visítozó hajadonokat. (Nem is az öregasszonyokat és az óvodás kislányokat „krajsznajamászkvával” pár forint reményében, s dél körül már tántorgó részegen). Táncolni már nem járnak a fiaim, de Ferencnek a lovas baráti körében megmaradt, hogy ezen a napon felkeresik a lovas fiúk a lányokat ugyancsak vödör vizeket zúdítva rájuk.
Nos, ekkor a nagy ijedségre jól jön egy-egy pohárka bor, de azt nem szerencsés csak úgy éhgyomorra kóstolgatni, jó, ha van a poharak mellett néhány sós falat is az asztalon. Erre az alkalomra ideális a frissen sült medvehagymás kelt. 

Két éve már írtam ide medvehagymás pogácsát, mely hasonló volt ehhez, de ez szerintem jobb. Ezt is csak én raktam össze saját elképzelés alapján, de merem ajánlani.  

Medvehagymás kelt

Hozzávalók: 1 kg liszt (+ a lisztezéshez), 2 dl tej, 2 kiskanál cukor, 10 dkg vaj, 5,25 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 0,5 kg (kb. 5 csokor) medvehagyma, só, tojás a kenéshez.
Elkészítése: 
1.       A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsáljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, a közepében krátert képzünk, ide öntjük a langyos tejben felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű tejfölt, a langyosra olvasztott vajat. Az edény szélhez körbe szórunk 4 kiskanál sót. Az egészet jól összedolgozzuk, rugalmas tésztát kapunk, melyet kb. 1 órát langyos helyen (kelesztőtálban, vagy nagy tálban jól betakargatva) pihentetünk.
2.       Míg a tészta kel, megmossuk a medvehagyma-leveleket, leitatjuk róla a vizet, majd csokrokba fogva késsel összevágjuk. Négy adagba osztjuk.
3.       Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. hüvelyujjnyi vastagságúra. Rászórjuk a medvehagyma negyedét, majd feltekerjük, mint a bejglit, a rudat is – jobb és bal végét felhajtva – háromba hajtjuk, s újból kinyújtjuk. Ráterítjük  a medvehagyma következő adagját, és éppen úgy járunk el, mint az előbb. Addig ismételjük ezt a műveletet, míg az összes medvehagymát beledolgozzuk ilyen módon a tésztába. Végül, mikor már az összes zöld a tésztában van, kinyújtjuk még egyszer a tésztát kb. ujjnyi vastagságúra.
4.       Éles késsel négyzetekre vágjuk a tésztát. Az alkalomtól függően ezek a négyzetek különböző méretűek lehetnek, éppen úgy ahogy különböző méretű pogácsák is vannak. (Én 2x2-es apró darabokat sok ember megkínálásakor tartom hasznosnak, de ha mondjuk, kb. 5x5-ös négyzeteket vágunk, akkor az így kisütött kelt, akár egy tartalmasabb leves után második fogásként is megteszi.
5.       Kikent vagy sütőpapírra kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük felvert tojással, a tetejüket is megsózzuk. Egy kis (kb. negyed óra) pihenés után előmelegített 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük a tésztát. (Ha kisebb darabokat vágunk, akkor 20 perc is elegendő, a nagyobb darabok esetében egy kicsit több időre van szükség.) 

Frissen kisülve minden dicséretet learat, hidegen is nagyon népszerű, de arról nem tudok beszámolni, hogy másnapra milyen lesz, mert arra még nem volt példa, hogy másnapra maradjon, talán a kísérlet kedvéért el kellene rejtenem néhány darabot legközelebb. 

Az eMpszi étrendje szerint étkezőknek tésztanapra ajánlom.