AM
kedvence a Guru nevezetű karamellás túrórudi. Kíváncsi voltam, hogy tudok-e
hasonlót előállítani csak úgy íz alapján. Ez jutott eszembe, hogy talán így jó
lesz. A csokit úgysem szereti annyira, a meggynek meg éppen most van a
szezonja, ráadásul Marigt2-nél láttam egy cseresznyés túróst, amiből meggyes
túrósra támadt kedvem, ezért most csoki helyett meggy lett a harmadik komponens
ebben a „Guru”-ban. De ha már túl leszek ezen a kórházasdin, akkor még csiszolgatom,
csokis változatot is készítek majd.
Hozzávalók:
50 dkg magozott meggy, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor 2, 5 (1+1,5) dl tejszín, 50 dkg
túró, 5 dkg méz.
Így
készült:
Kimagoztam
50 dkg meggyet.
5
dkg vajat 10 dkg cukorral összekevertem egy vastagtalpú edényben. Kevergetve
addig hevítettem, amíg halvány karamellszíne lett. (Először grízes állaga lett
a keveréknek az olvasztástól, majd sima masszává állt össze, ám egy kis olvasztott
vaj (?) kivált belőle). Ekkor óvatosan (mert felcsap a gőz) hozzákevertem 1 dl
tejszínt. Összeforraltam, alaposan átkevertem, (így még egy picit sötétedett) majd
levettem a tűzről.
1,5
dl tejszínt felvertem tejszínhabbá. 50 dkg túrót simára kevertem, 5 dkg ( bő
evőkanálnyi) mézzel ízesítettem és hozzákevertem a tejszínhabot.
A
három alkotórészt rétegezve tettem egy üvegtálba. Alura meggy, rá túró, majd
karamell, megint meggy, túró, meggy és karamell sorrendben.
Már
ebben a formában is elnyerte a célközönség :) tetszést, de még lehet rajta javítani.
Ez a desszert
minden szabályt felrúg, amit az eMpszi étrendje követ. Így egyáltalán nem
ajánlom azoknak, akik eszerint étkeznek. De mivel a tésztanap az
engedmények napja, aki nagyon szereti az ilyesmit, kóstolja meg mértékkel. :)
Szívesen
fogadok jótanácsokat az esetleges tökéletesítés érdekében.
Most
egy kis blogszütet következik, mert holnap elmegyek kórházba egy laza
sérvműtétre, melyet a négy évvel ezelőtti „élménytúrának” köszönhetek. De
remélem, a hétvégére már itthon leszek, bár még akkor nem fogok a konyhában és
a gép előtt aktívkodni.