Már több, mint három hete megvolt
a műtét, de még mindig félárbóccal vagyok. A konyhában sem igen tüsténkedek.
Bár néha ott vagyok, nagy virgoncan csinálok ezt-azt, de aztán meg győzöm
összeszedni magam. De most hétvégén „muszáj” volt egy kicsit konyháznom.
Ferencék
ezen a héten táboroznak a lovasokkal. Hétfőre az ebédet ő akarata elkészíteni,
méghozzá lehetőleg Cey-Bert Róbert
könyve – a Honfoglaláskori magyar konyha – szellemében. A könyv szóhasználata
nyomán egy áldosra és egy mézelényre gondolt. Áldosnak Cey-Bert a gulyáslevesre
emlékeztető fűszeres gazdag leveseket nevezi, melyek a maguk korában áldozati
ételként kerülhettek a fejedelem, a vezérek asztalára. A mézelény pedig durva
közelítéssel édességnek, süteménynek mondható. Egy kicsit ötleteltünk rajta, és
kialakult a konkrét elképzelés. Én vállaltam a mennyiségek meghatározását és a „szakmai”
támogatást, az érdemi munkát Ferenc végezte, de azért közös munkának érzem a
végeredményt, melynek helye van itt a blogban.
Nos, készítettünk egy ragulevesszerű levest zöldfűszeres galuskával –
nevezzük ezt bogádi áldosnak, és egy rizskochra emlékeztető ételt kölesből
őszibarackkal ízesítve, legyen ez nyári kölesmézelény. :)
Bogádi áldos
(12 főre – jó bőven
számolva, éttermi adagban van az 16 főre is :) )
Hozzávalók: 2 kg sertéslapocka, só,
bors, 4 fej vöröshagyma, 1 púpozott evőkanál zsír, 8 db sárgarépa, 1 nagy
csokor petrezselyemzöldjének szára (nem volt itthon petrezselyemgyökér), 6
gerezd fokhagyma, kb. 8 borókabogyó, 2 kiskanál koriandermag (összetörve), 4 csipet sáfrányos szeklice, Táláskor kb. fél liter tejföl, zöldfűszeres galuska fél kg
lisztből és friss tárkony.
Elkészítése: A hagymát apróra vágtuk, a
zsírban dinsztelni kezdtük, hozzáadtuk a nagyon apróra vágott
petrezselyemszárat, az összezúzott fokhagymát és a hasábokra vágott sárgarépát.
Addig dinszteltük, amíg a hagyma aranysárgára pirult. Ekkor hozzáadtuk a kis
kockákra vágott húst, sóztuk, borsoztuk, majd alkalmankénti kevergetés mellett
addig pároltuk, amíg a saját leve elegendő volt a pároláshoz. Ekkor hozzáadtuk
a borókabogyót, az összetört koriandermagot és jól átkevertük, hozzáadtunk 4
liter vizet. Készre főztük.Beletettük a sáfrányos szeklicét. Zöldfűszeres nokedlit készítettünk hozzá
levesbetétnek, melyet tálaláskor adtunk hozzá a frissen összevágott tárkonnyal
és a tejföllel együtt.
Zöldfűszeres galuska
Hozzávalók: fél kg liszt, 4
tojás, 4 kiskanál só, 1 nagy csokor vegyes zöldfűszer (snidling, szurokfű=oregánó,
borsikafű, kakukkfű levele és virága, kerti borágó levele és virága) nagyon
apróra vágva (ebben a formában kb. 4 evőkanálnyi mennyiség), 5+3 dkg olvasztott
vaj és annyi víz, hogy (kicsit sűrűbb) noldelitésztát tudjunk keverni. Sós víz
a kifőzéshez.
Elkészítése:A lisztet elkevertük 4 kiskanál sóval, az apróra vágott
zöldfűszerekkel, 5 dkg olvasztott vajjal, a tojással és annyi vízzel, hogy
galuskatésztát kapjunk. Forrásban lévő sós vízbe szaggattuk, kifőztük, majd
leszűrtük, leöblítettük, és kb. 3 dkg olvasztott vajjal összekevertük.
Tálaláskor került a levesbe.
Nyári kölesmézelény
(12 főre, de szintén elég lenne ez 16
embernek is, de milyen lenne már, ha a lovasoknak osztani kellene az ételt… )
Hozzávalók: 1 kg köles, 3 liter tej, kb. fél kg méz, 12
tojás, 10 dkg vaj, 4 csipet só, kb. 1,5 cm-es friss gyömbér reszelve, 2 kiskanál őrölt
fahéj, 1 kg őszibarack.
Elkészítése: A kölest a tejben 2 csipet sóval megfőztük. Az elején
kellett kevergetni, hogy ne süljön le a köles az aljára. Amikor már majdnem az
összes tej elfőtt, lezártuk a tüzet, és hagytuk fedő alatt hűlni, dagadni a
kölest. Amikor már langyosra hűlt, akkor folytattuk vele a munkát. Egy nagy
edénybe tettük, hogy könnyen hozzá lehessen keverni a többi hozzávalót. Először
a 10 dkg olvasztott vaj, majd a méz került bele. (A mézet nem mértük, csak
tippelem, hogy kb. mennyi lehetett.) Hozzáadtuk a 12 tojássárgáját és a
fűszereket és a meghámozott, kimagozott és kb. cseresznyényi darabokra vágott
őszibarackot . A tojásfehérjét 2 csipet sóval kemény habbá vertük, óvatosan belekevertük
a kölesmasszába. Kikent, kilisztezett tepsikbe tettük (2 tepsinyi mennyiség),
és előmelegített 180 fokos sütőben kisütöttük. Különféle lekvárok esetleg
fajéjas méz adhatók mellé tálaláskor. (Óvatosan érdemes feldarabolni, mert egy
kicsit törékeny, morzsálódós.)
Hát nagyon jók. Megnézném ezt a könyvet egyszer. Bár a mézelényben az én köles felfújtamat fedeztem fel, kevesebb tojással készítem és a fehérjét is, habbá verve, belekeverem. Az jó pár óra hűlés után áll úgy össze, hogy szeletelni lehessen. Lehet, hiogy nektek is várni kellett volna. Nagyon finom lehet ez a mézelény.
VálaszTörlésAndrea
a mézelényhez. a kölest szeretem,, a mézet is, a többi hozzávaló is jöhet, és a felét is el lehet készíteni. tehát a harci feladatom: szombaton ezt sütök. M, köszi a receptet! biztosan tűpróbáig kell sütni? kb. mennyi idő múlva érdemes megnézni?
VálaszTörlés:)
Ez is finom lehet! :-)
VálaszTörlés