Egyszer azt mondtam, hogy majd akkor
teszek fel rétesreceptet, ha a tésztáját is én készítem, de ez az idő valahogy
nem érkezik el. Viszont a rétes azért jó készen vásárolt réteslapból is, és
nagyobb is annak a realitása, hogy valaki így fogjon hozzá, ezért most megváltoztatom
az elhatározásom, és felteszem a rétest, amit tegnap ebédre készítettem egy jó
tarhonyás krumplileves mellé. (Arról elfelejtettem fényképet készíteni, azért
azt majd legközelebb mutatom meg.)
Sokszor találkozunk úgy meggyes
ételekkel, hogy benne hagyják a magját. Én ezt semmiképpen nem javaslom. Sokat
ront az étel élvezeti értékén, ha még a tányéron is ott a mag. Tehát a meggyes
ételek készítését feltétlenül a magozással kezdjük!
A képen látható rétes pedig így
készült:
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 1 kg magozott meggy, 25 dkg cukor,
20 dkg búzadara, 1 kávéskanál őrölt fajéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 csipet
só, 2 evőkanál olaj. Porcukor a tálaláshoz.
(A két csomag 12 tésztalapot
tartalmazott és 4 rúd rétes készült belőle, mely elfér egy nagy tepsiben.)
Elkészítése: A meggyet kimagozzuk, hozzákeverjük a cukrot, a grízt
és a fűszereket. A tepsit vékonyan kikenjük olajjal. Egy tiszta konyharuhát
bevizezünk (csavarjuk ki, hogy ne csöpögjön), kiterítjük, s ráteszünk egy réteslapot,
vékonyan megkenjük olajjal, majd rátesszük a következő lapot, ezt is olajozzuk,
és a következőt is ráhelyezzük. (A harmadik lapot már nem kell olajozni, mert
arra már a töltelék kerül. (Ha 8 lap van a csomagban, amit vettünk, nyugodtan
tegyünk egy rúd réteshez 4 lapot, de a legtöbb csomagolásban 6 db lap van.)
Ha egymáson van a három (négy) réteslap,
akkor a bekevert töltelék negyedét osszuk el rajta, úgy, hogy a széleken kb. 2 ujjnyi
helyet hagyunk üresen. A konyharuha segítségével tekerjük rúddá a tésztát, a végét
hajtsuk alá, s tegyük a tepsibe. Így készítsünk négy rúd tésztát. Kenjük meg
őket olajjal, s kb. 200 fokos sütőben addig süssük, míg szép pirosra sültek a
rétest.
Szeleteljük fel ferdén, tegyük
tálra, szórjuk meg porcukorral, s még melegen tálaljuk.
Nem diétás étel, de finom. Az eMpszi
étrendjében a tésztanapi menü része lehet.
Köszönöm a rétesreceptet most teszem a sütőbe meg írom hogy sikerült üdv Jani ezaz első amit sütök már a húsokon kívül
VálaszTörlésNagyon finom! Jók az arányok,ezért tökéletes a szeletelhetőség és a szaftossága is a legoptimálisabb.
VálaszTörlésMár másodszor készítem és köszönöm a p!
Nagyon guszta, ki fogom próbálni!!!
VálaszTörlés