Oldalak

2013. augusztus 31., szombat

Almás pite


Gyorsan felteszem ide ezt a bejegyzést, mert majdnem üres maradt az augusztus. Pedig főztem és sütöttem eleget, de nem igen volt példa újdonságra, vagy időm nem volt, hogy le is írjam, ha kitaláltam valamit. De azért ez az almás pite megérdemli, hogy itt szerepeljen.
Szégyen ide, szégyen oda, nem emlékszem, hogy valaha sütöttem volna almás pitét. Most Annamari kérte, hogy legyen ez a kisnyárádi almából. Brigitől kérdeztem meg a receptet, és tartottam is magam hozzá, amit mondott, még a margarint sem cseréltem le, pedig egyébként már nem használom ezt a zsiradékot. De most biztosra akartam menni, nem volt időm kísérletezni. Finom, sőt nagyon finom lett, főként melegen szinte abbahagyhatatlan. 

Hozzávalók:
A tésztájához: 60 dkg liszt, 1 sütőpor, 30 dkg margarin, 15 dkg cukor, 2 tojás,  1-2 evőkanál tejföl (és ha tészta összeállításához szükséges egy kis tej).
A töltelékhez: Kb. 2,5-3 kg alma, 10 evőkanál cukor (ez az alma ízétől függően ízlés szerint változhat), 1 bő kávéskanál fahéj. A töltelék alá a tészta megszórásához 3-4 evőkanál prézli. 

Elkészítése:
A lisztet átszitáltam, a cukorral és a sütőporra összekevertem, elmorzsoltam benne a margarint, hozzáadtam a két tojás, a tejfölt és egy pici tejet. Összegyúrtam. Amíg az almát lereszeltem, hagytam állni.
Az almát héjastól lereszeltem (persze azért magház nélkül), cukorral, fahéjjal ízesítettem. (Sokak szokása ellenére nem pároltam meg az almát, mert így kaptam a receptet, és ez nagyon bevált.)
Megfeleztem a tésztát, és az egyik felét két sütőpapír között tepsi méretűre nyújtottam . Az alsó sütőpapírral együtt a tepsibe tettem. Villával megszurkáltam, s meghintettem prézlivel. Ráhalmoztam és elsimítottam a reszelt almát. Jó vastag lett a töltelék, de nem bántam meg! Kinyújtottam a tetejére a tészta másik felét, egy kicsit nagyobbra, hogy az oldalára is lelógjon, ezt is megszurkáltam villával, s előmelegített 200 fokos sütőben addig sütöttem, amíg szép színe lett a tésztának. Még forrón megszórtam porcukorral, s egy kicsit hagytam hűlni, de még melegen tálaltam!
Hát mit mondjak?! Remek lett. Persze ennek  a sütinek az íze nagyon almafüggő. Nyilván a végeredményt befolyásolta a finom savanykás nyári alma. No, meg az, hogy ennyi tésztához ennyi alma nagyon jó arányt eredményez.

Az eMpszi étrendje szerint – mint minden sütemény, ez is – tésztanapra ajánlott.