Gyorsan felteszem ide ezt a bejegyzést, mert majdnem üres maradt az augusztus. Pedig főztem és sütöttem eleget, de nem igen volt példa újdonságra, vagy időm nem volt, hogy le is írjam, ha kitaláltam valamit. De azért ez az almás pite megérdemli, hogy itt szerepeljen.
Szégyen ide, szégyen oda, nem
emlékszem, hogy valaha sütöttem volna almás pitét. Most Annamari kérte, hogy
legyen ez a kisnyárádi almából. Brigitől kérdeztem meg a receptet, és tartottam
is magam hozzá, amit mondott, még a margarint sem cseréltem le, pedig egyébként
már nem használom ezt a zsiradékot. De most biztosra akartam menni, nem volt
időm kísérletezni. Finom, sőt nagyon finom lett, főként melegen szinte
abbahagyhatatlan.
Hozzávalók:
A tésztájához: 60 dkg liszt, 1
sütőpor, 30 dkg margarin, 15 dkg cukor, 2 tojás, 1-2 evőkanál tejföl (és ha tészta
összeállításához szükséges egy kis tej).
A töltelékhez: Kb. 2,5-3 kg alma,
10 evőkanál cukor (ez az alma ízétől függően ízlés szerint változhat), 1 bő
kávéskanál fahéj. A töltelék alá a tészta megszórásához 3-4 evőkanál prézli.
Elkészítése:
A lisztet átszitáltam, a cukorral
és a sütőporra összekevertem, elmorzsoltam benne a margarint, hozzáadtam a két
tojás, a tejfölt és egy pici tejet. Összegyúrtam. Amíg az almát lereszeltem,
hagytam állni.
Az almát héjastól lereszeltem
(persze azért magház nélkül), cukorral, fahéjjal ízesítettem. (Sokak szokása
ellenére nem pároltam meg az almát, mert így kaptam a receptet, és ez nagyon
bevált.)
Megfeleztem a tésztát, és az egyik felét két
sütőpapír között tepsi méretűre nyújtottam . Az alsó sütőpapírral együtt a tepsibe tettem. Villával megszurkáltam, s meghintettem prézlivel.
Ráhalmoztam és elsimítottam a reszelt almát. Jó vastag lett a töltelék, de nem
bántam meg! Kinyújtottam a tetejére a tészta másik felét, egy kicsit nagyobbra, hogy
az oldalára is lelógjon, ezt is megszurkáltam villával, s előmelegített 200
fokos sütőben addig sütöttem, amíg szép színe lett a tésztának. Még forrón
megszórtam porcukorral, s egy kicsit hagytam hűlni, de még melegen tálaltam!
Hát mit mondjak?!
Remek lett. Persze ennek a sütinek az íze nagyon almafüggő. Nyilván a végeredményt
befolyásolta a finom savanykás nyári alma. No, meg az, hogy ennyi tésztához ennyi alma nagyon jó arányt eredményez.
Az eMpszi
étrendje szerint – mint minden sütemény, ez is – tésztanapra ajánlott.