Az
egész úgy kezdődött, hogy volt még fél liter tavalyi bodzaszörp a spájzban. De
hova tartogassam, hiszen már éppen itt az új készítésének ideje. Az jutott
eszembe, hogy mártást készítek belőle a bodzás gofrihoz. Nagyon ritkán
használok pudingport, de ehhez most ezt találtam a legjobbnak. Úgy valósítottam meg az ötletet, hogy 1
csomag vaníliás pudingport feloldottam 2 dl vízben, hozzákevertem a fél liter
bodzaszörpöt és megfőztem a tejforralóban, mint a pudingot. Jó is lett. De azóta frissen is elkészítettem. Mégpedig
így:
Bodzavirágos mártás
Hozzávalók: 5-10 bodzavirág (méretüktől
függően), 1 citrom, 1 liter víz, 20 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás pudingpor.
Elkészítése: A bodzavirágot és a
karikára vágott citromot egy nagyobb üvege tettem, szalvétával lezártam az üveg
száját és három napra kitettem a napra. A harmadik nap leszűrtem. Ekkor a
pudingport összekevertem a cukorral, majd hozzákevertem apránként a leszűrt
bodzás levelet. Tejforralóban gyakori kevergetés mellett híg mártásállagúra
főztem.
A
bodzás gofri mellé adtam öntetnek, melyet szintén hamarosan leírok itt.
Bodzaszörp-kísérlet
Nem
vagyok valami nagy bodzaszörp-főző mester. Tavaly „főztem” először bodzaszörpöt
mégpedig úgy, hogy nem is főztem egyáltalán.
Egy ötliteres befőttes üvegbe tettem 30-40 bodzavirágot, 4 felkarikázott citromot, és teleöntöttem az
üveget vízzel. Lefedtem szalvétával. 3 napig érleltem a napon. Aztán leszűrtem,
hozzákevertem 2 kg cukrot, és alaposan kimosott üvegekbe töltöttem. Nem
dunsztoltam, nem tettem bele tartósítót, nem forraltam. Lezártam az üvegeket lesz, ami lesz alapon. Nekem
tavaly elállt hibátlanul. Ha az üvegeket megbontottuk, és úgy állt egy kicsit,
akkor pár nap után veszetett a szörp a szép tisztaságából, sötétebb lett egy
kicsit, de akkor sem romlott meg. Az
idén újból megpróbálom így, de mindenki csak saját felelősségére kövesse a
példámat, mert nem vagyok biztos a dolgomban.
Ez a mártás tipikusan azok közé az ételek közé
tartozik, melyek nem annyira támogatják a súlycsökkentő törekvéseinket. De mint
minden hasonlót, ezt is nyugodtan megkóstolhatjuk tésztanapi édességként, ha
kíváncsiak vagyunk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése