Amióta
Szepykénél
láttam, folyamatosan napirenden tartom, hogy ezt el fogom készíteni. Már
többször megvolt hozzá a reteklevél, de valahogy a csillagok együttállása
hiányzott. Most együtt volt minden. Ám az most sem változott, hogy legtöbbször emlékezetből
dolgozom, és csak utólag nézem meg, hogy milyennek is kellett volna lennie
valójában. Így most is egy változatot állítottam elő az eredeti ötletből. Vállalható
lett – szerintem.
Hozzávalók: 1 nagy csokor (kb. 10 dkg) reteklevél alaposan
megmosva, 2 db közepes krumpli, 3 szál (nagyobb) újhagyma, 2,5 dkg vaj, só,
bors, fél citrom héja és leve, 2,5 dkg füstölt szalonna gyufafejnyi darabokra
vágva, 1 liter víz.
Elkészítése: A kis kockákra vágott
krumplit a vajon párolni kezdjük. Hozzáadjuk a karikákra vágott hagymát (a
zöldje jó részét is), majd az összevágott reteklevelet. Sózzuk, borsozzuk. Amikor
már saját levét elfőtte, hozzáöntünk 1 liter vizet, és addig főzzük, míg a
krumpli megpuhul. Ekkor a „sűrűjét” kiszűrjük, (pl. botmixerrel) pépesítjük,
majd visszakeverjük a levébe. Előbb, amíg a krumpli fő, kisütjük a szalonnakockákat.
Tálalás előtt belereszeljük fél citrom (alaposan megmosott) héját, és
belecsavarjuk fél citrom levét. A kisütött szalonnakockákkal és pár csepp
kisült szalonnazsírral meghintve tálaljuk.
Az eMpszi étrendje szerint zöldségnapra ajánlom ezt
a levest.
Egy ideje a reteklevelet én sem engedem letépni a zöldségesnek a retekről, mondta is hogy egyre többen szólnak neki, hogy az is ehető. Én eddig spenóthoz és sóskához kevertem, magában még nem kóstoltam. Kipróbálom!
VálaszTörlésAndrea
Én pedig kipróbálom a kevert változatot. :)
VálaszTörlés