Mondhattam
volna zsíralját is a töpörtyűmorzsa helyett. Amikor zsírt sütünk
zsírszalonnából, és leöntjük a tiszta zsírt, kiszűrjük a töpörtyűt, ott marad
az alján az apró barna morzsa. Nos, erről beszélek. Magam is szoktam zsírt
sütni, de túl ritkán lehet rendes zsírszalonnát kapni, így gyakrabban az fordul
elő, hogy veszem a zsírt a piacon. Már az egerági kispiacra is jön
szombatonként egy kistermelő, aki füstölt árut, zsírt és töpörtyűt árul, no meg
ilyen zsíralját. A töpörtyű aranyárban van. Valahogy nem veszi be a gyomrom,
annyit adjak a töpörtyűért, mint a sonkáért. Nem is veszek. Akkor van, ha én
sütöttem. De ez a zsíralja most megfogott. Arra gondoltam, hogy biztos jó lenne
vele a pogácsa. Nem is csalódtam, bár a folyamat közben nem is egészen úgy
jutott eszembe, ahogy terveztem. De majd utólag megírom, hogy az eredeti ötlet
jobb lett-e. Ez is vállalható, és nem akarom elfelejteni, ezért leírom.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4
kávéskanál (10 g) só, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 12,5 dkg zsíralja. Tojás
a kenéshez, só tejére.
Elkészítése: Az élesztőt a cukorral
langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, úgy, hogy
az élesztővel ne közvetlenül érintkezzen. Ezekből rugalmas tésztát dagasztunk.
kb. 20 percig pihenni hagyjuk. Majd kinyújtjuk a tésztát kb. 1 cm vastagra,
megkenjük a zsíralja harmadával. Felhajtjuk a tészta alját kb. a tésztakorong kétharmadáig, majd ráhajtjuk a felső szélt, majd jobb és baloldalát is
felhajtjuk a tésztának. Újból kinyújtjuk, és ezt a műveletet még kétszer
megismételjük. Nyújtás, zsírral kenés, hajtogatás, nyújtás, kenés, hajtogatás…
Újból hagyjuk a tészták kb. fél órát kelni. Majd kinyújtjuk, és éles késsel „bekockázzuk”
(négyzethálós mintában bevagdossuk) a kinyújtott tésztát. Közepes méretű
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Nekem éppen 40 darab lett.) A pogácsák
tetejét felvert tojással megkenjük, majd durvább sóval megsózzuk. Kikent vagy
sütőpapírral bélelt tepsiben egy kis pihentetés után, előmelegített sütőben 200
fokon kisütjük. (nekem ez 2 adag lett.)
Az
eMpszi étrendje szerint étkezőknek tésztanapra ajánlom az évszaknak megfelelő,
különböző zöldségekből készült salátákkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése