Igazából nem tudom ám, hogy mi a
neve ennek az ételnek de azért biztosan van neki. Hogy a gyerekeim minek nevezték
el, s mi a neve itthon a mai napig, az nem illik egy főzős blogba, ezért át is húzom :) , szóval: kacsaszar.
Nos, ez elég egyszerű étel, és
nemigen tartozik az általam ajánlottak közé, de régen, amikor még nem figyeltem
ennyire az ételekre, gyakran készítettem, ezért beépült a családi kedvelt ételek
sorába. Talán Andy C. Rouse-tól tanultam
- akivel fiatal korunkban szomszédok voltunk -, vagy az ő ötletéből származik, már nem tudom,
de rá emlékeztet, az biztos.
Hozzávalók: 0,5 kg darált sertéshús, 10 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál
sertészsír, 2,5 dl tejföl, só, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 2 gerezd
fokhagyma, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi őrölt köménymag, 0,5 kg liszt, 2-4
tojás, só, víz, 15 dkg reszelhető sajt.
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, és a zsírban sóval
megpirítjuk. Amikor már pirulni kezd, hozzáadjuk a darált húst, megszórjuk
borssal, köménymaggal (elhagyható), rázúzzuk a fokhagymát. Kevergetve addig
sütjük a hagymán, amíg a hús pirulni kezd. Ekkor rászórjuk a pirospaprikát,
majd azonnal ráöntünk kb. 2 dl vizet, nehogy megégjen a paprika. Hozzáadjuk a
tejfölt, és kevergetve átforraljuk, majd félretesszük. Elkészítjük a nokedlit:
A tojásokat (2 tojás is elég, de jobb, ha több van benne), a sót a lisztet
annyi vízzel összekeverjük, hogy nyúlós, de nem túl folyós tésztát kapjunk.
Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, és az lekészült húsra szedjük. Jól
összekeverjük. (A nokedli készítéséről már régebben itt írtam részletesebben http://pszichowellness-konyha.blogspot.hu/2010/05/nokedli.html
Alaposan összekeverjük a húst a
nokedlival. Majd tálaláskor megszórjuk a reszelt sajttal. Tejfölösebbre is
készíthetjük, és úgy is finom, hogy tűzálló tálba téve sajttal a tetején még a
sütőben átforrósítjuk, hogy a sajt ráolvadjon.
Az
ételtársításra figyelő étkezést követőknek nem ajánlom,
egyébként népszerű, könnyen elkészíthető étel. Azért is praktikus lehet, mert
ha a sütőben fejezem be, akkor előre is elkészíthetem, s így nagyon gyorsan
finom étel tehető az asztalra. Nagyon jó hozzá a házi savanyúság.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése