Éppen Anyának mondtam ebéd után,
hogy hányszor előfordul, hogy reggel még úgy érzem, ma nem főzök ebédet, mert
egy fia ötletem sincs, hogy mi is lehetne. Aztán lemegyek a konyhába,
körülnézek, mi van itthon, aztán mégis lesz mindig valami. Nos, ez a mai ebéd
éppen ilyen. Ráadásul a délelőtt folyamán az is kiderült, hogy maximum egy órám
van, hogy valamit előállítsak, mert a gyerekeknek mennie kell. Szóval volt itthon
egy szűzpecsenye, hagyma, alma. Erről ez jutott eszembe.
Hozzávalók: 1 szűzpecsenye, 4 (kisebb, össz. kb 20 dkg ) fej hagyma, 4 (kicsi, össz, kb. 20 dkg) alma,
5 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 2-3 dl olaj a hagyma és az alma
sütéséhez.
Elkészítése: A hagymát vékony szeletekre vágjuk, félretesszük. A
szűzpecsenye hártyáját leszedjük, a húst kb. ujjnyi vastagon felszeleteljük.
Sózzuk, borsozzuk a húst, zúzott fokhagymával ízesítjük. A vajat felolvasztjuk
és a hússzeletkék mindkét oldalát aranybarnára sütjük a forró vajban, majd
félretesszük, de melegen tartjuk. A serpenyőben maradt szaftot is a húsra
tesszük, a serpenyőbe olajat öntünk, és a hagymaszeleteket megsütjük benne.
Amíg a hagyma az olajban sül, az almát héjasól, de a magháza nélkül
uborkagyalun legyaluljuk vagy vékony szeletekre vágjuk. Amikor a hagyma már
szépen megpirult (időnként keverjük meg, hogy egyenletesen süljön), kiszedjük
az olajból, kicsöpögtetjük, ki is nyomhatjuk, és a húsra tesszük. Az olajat
újból felforrósítjuk, és az almaszeleteket is kisütjük. Majd ezt is a húsra
tesszük.
Vékonyra szeletet krumpliból sült
krumplit és sültpaprika-salátát készítettem mellé. Ha kihagyjuk a sült krumplit, elfogadható
húsnapi étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése