A bagolysajt elnevezést a
gyerekeim adták ennek az ételnek még óvodás korukban. Nem is tudom, hogyan
nevezik egyébként. Én csak felnőtt koromban, itt, Baranyában találkoztam vele.
Anyám konyháján csak hús (dagadó vagy csirke) töltelékeként létezett. De
szerintem vállalható étel ez önmagában is, bár távolról sem diétás viszont
pénztárcakímélő. Melegen sült hús mellé köretként vagy akár főzelékhez
feltétként adható. De hidegen is népszerű nálunk egyéb hidegvacsorára valókkal.
Úgy az igazi, ha van pecsenyezsírunk, azaz olyan zsír, amelyben előzőleg pecsenyehúst
sütöttünk.
Hozzávalók: 60 dkg szikkadt kenyér, 3 fej vöröshagyma, 4 tojás, 2
csokor petrezselyemzöldje, 3 evőkanál pecsenyezsír, só bors.
Elkészítése: A kenyeret nagyobb kockákra vágjuk, beáztatjuk, a
hagymát apróra vágjuk, és 1 kanál zsíron egy nagyobb edényben megpároljuk. Levesszük
a tűzről. A petrezselyemzöldjét apróra vágjuk, s hozzákeverjük a hagymához. A
kenyeret alaposan kinyomkodjuk, s ezt is az előzőekhez tesszük. Ráütjük a
tojásokat is. Sózzuk és alaposan borsozzuk. Majd az egészet alaposan
összedolgozzuk. Egy kisebb tepsit kikenünk egy evőkanál zsírral. A masszából az
edényben két rudat alakítunk ki, s a maradék zsírt rákenjük a tetejükre.
Középesen meleg sütőben addig sütjük, míg a tetejük megpirul. A tepsiben egy
kicsit hűlni hagyjuk, majd vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.
Vastagabb szeletekre vágott tarjára szoktam halmozni, együtt sütöm meg a sütőben. Mindig több búbot készítek, pont így néz ki, mint a Tiéd. Mi is hús nélkül hidegen, sok sok salátával vagy házi savanyúsággal illetve főzelékekre feltétként fogyasztjuk. Az egyik unokám mindig leszedi a sülthúsról és csak a tölteléket eszi meg :)
VálaszTörlésÉn pofézli néven ismerem, és egyenként kis halmonként sütöm meg olajban. Feltétként nagyon finom, pláne ha gomba is van benne, de magában is nagyon jó.
VálaszTörlés:) De jó, hogy ennyi év után is megtaláltad! Vicces név a pofézli is. :)
TörlésKöszi a receptet!!!, Édesanyám húsvétkor csinálta a sonka, tojás mellé köretnek, de ahogy írtad finom főzelékhez, v sülthusihoz is.
VálaszTörlésNagyon szeretjük mi is, mindig megbolondítom, feldobom valamivel, gombával, szárított vargányával, reszelt sárgarépával, zellerszárral, jó sok fokhagymával, egy kis maradék májjal, stb....Hihetetlen gyorsan elfogy.
VálaszTörlés