Sajnos nincs rendes kép ehhez a
bejegyzéshez, mert nem is számítottam rá, hogy megörökítem ezt a kalácsot.
Tegnap nem sok kedvem volt konyházni, de azért ebédre kellett volna valami.
Benéztem a hűtőbe, láttam, hogy van egy tál dinsztelt káposzta. Eszembe jutott,
hogy krumplileves mellé káposztás kalácsot csinálok. Rutinból bedagasztottam 1 kg lisztet a szezámmagos kifli tésztája szerint (de vaj nélkül). Tudtam,
hogy ebből négy rúd keltkalács lesz, de kettőre van káposzta, és az elég is
ebédre. De ha van még két rúdnyi tészta, akkor az legyen édes, majd elfogy
délután. Nem túl sok fantáziával abban maradtam, hogy legyen kakaós kalács. Hát
olyan sikere lett, hogy csak lestem. Mire eszembe jutott, hogy talán betehetném
a blogba, már fényképnyi sem maradt belőle. Így csak egy nyers állapotban
készült képem van róla.
Hozzávalók a tésztájához:
1 kg (fehér) liszt, 5 dkg
élesztő, 1 evőkanál cukor, 3,5 dl tej, 4,5 dl tejföl, 4 kávéskanál só, a
kenéshez 1 tojás. (+ 1 kanál cukor, ha sütés előtt meg akarjuk szórni a tetejét, de ez el is hagyható.)
A tészta elkészítése:
A lisztet átszitáljuk. A tejet
meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk egy
kicsit, hogy felfusson. A liszt közepébe krátert készítünk, ebbe öntjük a tejes
élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, az edény szélhez szórjuk a sót. Mindebből
rugalmas, sima felületű tésztát dagasztunk. Egy órán át kelesztjük nyugodt
meleg helyen. (Kicsit kevesebb idő is elegendő neki.)
(1 kg lisztből 4 rúd kalács
lesz.)
Hozzávalók a töltelékhez rudanként 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál
cukor, 2 kiskanál kakaópor (natúr, nem cukrozott).
(Tehát, ha 1 kg lisztből mind a
négy rúd kakaós lesz, akkor az itt adott mennyiséget négyszerezni kell. De a
kakaóson kívül még számtalan egyéb ízesítés is elképzelhető. Mint mondtam nálunk
két rudat párolt káposztával töltöttem meg, ez sós töltelék, ennek a tetejére
cukor helyett durva szemű sót szórhatunk, de valamilyen mag (pl. szezámmag, hántolt napraforgó) is finom lehet.
Édes kalács lehet még pl. fajhéjas, diós, mákos stb. is.)
Elkészítése: Az 1 kg lisztből készült, megkelt tésztát négy részre osztjuk.
Kinyújtjuk az egyik adag tésztát kb. fél ujjnyi vastagra (kb. akkora
átmérőjűre, mint a tepsink, amiben meg szeretnénk sütni). Megkenjük bőven
tejföllel, rászórjuk a cukrot, majd a kakaót, és feltekerjük, mint a bejglit.
Sütőpapírral kibélelt vagy kikent tepsibe tesszük, tojással megkenjük, s egy
kanál kristálycukorral megszórjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük.
Az eMpszi étrendjében ez tésztanapi étel. De ha vigyázni akarunk a vonalainkra, akkor a káposztásat jobban ajánlom, mint a kakaósat. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése