Amikor a múltkor leszűrtem a
bodzaszörpöt, sajnáltam kidobni a citromkarikákat, annyira jól néztek ki, olyan
finom illatuk volt A citrom átvette a bodza illatát, s nagyon jó volt az összhatás . Az jutott eszembe, hogy dzsemet lehetne főzni belőlük. Egy
vastagtalpú lábasba tettem, annyi vizet öntöttem hozzá, hogy éppen ellepje, s
kevergetve addig főztem, míg a citrom megpuhult és a vizet elfőtte. Hagytam
kicsit hűlni, majd botmixerrel pépesítettem. Lemértem, éppen 30 dkg lett.
Hozzáadtam 10 dkg cukrot, és még egyszer átforraltam. Nagyon karakteres igen
erős ízű dzsemet kaptam. Inkább fűszer, mint lekvár hatását keltette. A
blogomon lábatlan néven szereplő almás palacsintaféléhez ettük. Remek volt. Még
marad belőle, találok még felhasználási lehetőséget hozzá.
Oldalak
▼
2012. május 26., szombat
2012. május 22., kedd
Grillezett spárga
Jemie
30 perces kajáiban láttam a minap ezt az ételt. Nem figyeltem
oda rendesen, de ahogy összeraktam az emléknyomokat jó lett. Így most itt
megörökítem. Csicseriborsó-fasírttal ettük. Azt ebben a bejegyzésben írtam le: http://pszichowellness-konyha.blogspot.com/2011/02/58-lepes-alapanyagok-az-eteltarsitasra.html
A spárga így elkészítve roppan egyszerű, nagyon gyors és nagyon finom. Sokféle étel
mellé adhatjuk.
Hozzávalók: 0,5 kg (zöld) spárga, 1
kisebb citrom leve, 1 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A zöld spárga fás végeit
letördeltem. és egy tepsiben sorba raktam, majd a tűzhely grill fokozatán
(minden egyéb hozzáadása nélkül) kb. 10 percig sütöttem. A sütőből kivéve
azonnal meglocsoltam a citromlével és az olajjal, és meg is sóztam. Alaposan
összekevertem.
Az eMpszi étrendje szerint a grillezett spárga
semleges étel. A csicseriborsó-fasírttal zöldségnapra ajánlom.
2012. május 19., szombat
Reteklevél-leves Szepyke ötletéből
Amióta
Szepykénél
láttam, folyamatosan napirenden tartom, hogy ezt el fogom készíteni. Már
többször megvolt hozzá a reteklevél, de valahogy a csillagok együttállása
hiányzott. Most együtt volt minden. Ám az most sem változott, hogy legtöbbször emlékezetből
dolgozom, és csak utólag nézem meg, hogy milyennek is kellett volna lennie
valójában. Így most is egy változatot állítottam elő az eredeti ötletből. Vállalható
lett – szerintem.
Hozzávalók: 1 nagy csokor (kb. 10 dkg) reteklevél alaposan
megmosva, 2 db közepes krumpli, 3 szál (nagyobb) újhagyma, 2,5 dkg vaj, só,
bors, fél citrom héja és leve, 2,5 dkg füstölt szalonna gyufafejnyi darabokra
vágva, 1 liter víz.
Elkészítése: A kis kockákra vágott
krumplit a vajon párolni kezdjük. Hozzáadjuk a karikákra vágott hagymát (a
zöldje jó részét is), majd az összevágott reteklevelet. Sózzuk, borsozzuk. Amikor
már saját levét elfőtte, hozzáöntünk 1 liter vizet, és addig főzzük, míg a
krumpli megpuhul. Ekkor a „sűrűjét” kiszűrjük, (pl. botmixerrel) pépesítjük,
majd visszakeverjük a levébe. Előbb, amíg a krumpli fő, kisütjük a szalonnakockákat.
Tálalás előtt belereszeljük fél citrom (alaposan megmosott) héját, és
belecsavarjuk fél citrom levét. A kisütött szalonnakockákkal és pár csepp
kisült szalonnazsírral meghintve tálaljuk.
Az eMpszi étrendje szerint zöldségnapra ajánlom ezt
a levest.
2012. május 11., péntek
Bodzavirágos mártás és a bodzaszörp
Az
egész úgy kezdődött, hogy volt még fél liter tavalyi bodzaszörp a spájzban. De
hova tartogassam, hiszen már éppen itt az új készítésének ideje. Az jutott
eszembe, hogy mártást készítek belőle a bodzás gofrihoz. Nagyon ritkán
használok pudingport, de ehhez most ezt találtam a legjobbnak. Úgy valósítottam meg az ötletet, hogy 1
csomag vaníliás pudingport feloldottam 2 dl vízben, hozzákevertem a fél liter
bodzaszörpöt és megfőztem a tejforralóban, mint a pudingot. Jó is lett. De azóta frissen is elkészítettem. Mégpedig
így:
Bodzavirágos mártás
Hozzávalók: 5-10 bodzavirág (méretüktől
függően), 1 citrom, 1 liter víz, 20 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás pudingpor.
Elkészítése: A bodzavirágot és a
karikára vágott citromot egy nagyobb üvege tettem, szalvétával lezártam az üveg
száját és három napra kitettem a napra. A harmadik nap leszűrtem. Ekkor a
pudingport összekevertem a cukorral, majd hozzákevertem apránként a leszűrt
bodzás levelet. Tejforralóban gyakori kevergetés mellett híg mártásállagúra
főztem.
A
bodzás gofri mellé adtam öntetnek, melyet szintén hamarosan leírok itt.
Bodzaszörp-kísérlet
Nem
vagyok valami nagy bodzaszörp-főző mester. Tavaly „főztem” először bodzaszörpöt
mégpedig úgy, hogy nem is főztem egyáltalán.
Egy ötliteres befőttes üvegbe tettem 30-40 bodzavirágot, 4 felkarikázott citromot, és teleöntöttem az
üveget vízzel. Lefedtem szalvétával. 3 napig érleltem a napon. Aztán leszűrtem,
hozzákevertem 2 kg cukrot, és alaposan kimosott üvegekbe töltöttem. Nem
dunsztoltam, nem tettem bele tartósítót, nem forraltam. Lezártam az üvegeket lesz, ami lesz alapon. Nekem
tavaly elállt hibátlanul. Ha az üvegeket megbontottuk, és úgy állt egy kicsit,
akkor pár nap után veszetett a szörp a szép tisztaságából, sötétebb lett egy
kicsit, de akkor sem romlott meg. Az
idén újból megpróbálom így, de mindenki csak saját felelősségére kövesse a
példámat, mert nem vagyok biztos a dolgomban.
Ez a mártás tipikusan azok közé az ételek közé
tartozik, melyek nem annyira támogatják a súlycsökkentő törekvéseinket. De mint
minden hasonlót, ezt is nyugodtan megkóstolhatjuk tésztanapi édességként, ha
kíváncsiak vagyunk rá.
2012. május 10., csütörtök
Tönkölyös rúd sárgarépakrémmel
Ma
az iskolába vittem ezt az összeállítást. Nagy örömömre egy csokor dicséretet
learattam vele a kollégáimtól. Az ő
kérésükre gyorsan ide is felteszem. (A
sárgarépakrémhez nagyon hasonló salátát már a színes téli saláták között
leírtam.)
Tönkölyös rúd
Hozzávalók: 0,5 kg teljes kiőrlésű
tönkölyliszt, 0,5 kg fehérliszt (+ liszt a formázáshoz), 5 dkg élesztő, 2,5 dl
tej, 5 dl langyos víz, 2-2,5 kávéskanál só, 1 kiskanál cukor.
Elkészítése: A tejet kézmelegre
langyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk
felfutni. Közben a kétféle lisztet összekeverjük, átszitáljuk. A sót az edény szélhez közel, körbe szórjuk a
lisztbe. Az élesztőt a liszt közepébe készített „kráterbe” öntjük. (Ezzel a
megoldással az a célunk, hogy az élesztő és a só közvetlenül ne érintkezzen.) Elkezdjük összedolgozni a lisztet az
élesztővel, folyamatosan adjuk hozzá a vizet, és addig dolgozunk a tésztával,
amíg egynemű rugalmas anyagot kapunk, a tészta elválik az edény oldalától és a
kezünktől. Ekkor meghintjük egy kis liszttel, letakarjuk, és langyos helyre
tesszük. (Akinek kelesztő tála, dagasztó gépe van, használja a megszokott
módon.) Kb. egy órát kelesztjük a tésztát. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk és
nyolc egyforma részre osztjuk. A
nyolc kis cipót egyenként kinyújtjuk olyan hosszú téglalappá, amilyen hosszú a
tepsink. A téglalapokat a hosszabb oldaluknál kezdve feltekerjük, mint a bejglit,
így kapunk nyolc rudat. Sütőpapírra bélelt v. kilisztezett tepsibe teszünk egyszerre
négy rudat. Kb. fél órát hagyjuk még pihenni, majd kb. 180-200 fokra
előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Mikor forrón kivesszük a
rudakat, vízzel átkenjük őket, majd rácsra teve hajuk kihűlni.
Sárgarépakrém
Hozzávalók: 0,5 kg sárgarépa, 15 dkg
vaj, fél citrom héja és leve, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paprikakém (Pirosarany), só, bors, 1 késhegynyi őrölt babérlevél
(snidling a díszítéshez)
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk,
kislyukú reszelőn lereszeljük, a fűszereket és a felolvasztott vajat
hozzákeverjük. Egy-két órára
hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor
a tönkölyös rudakból kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, megkenjük
sárgarépakrémmel, apróra vágott snidlinggel díszíthetjük.
Az eMpszi étrendjét követők tésztanapi étele lehet ez az összeállítás.