Ma
az iskolába vittem ezt az összeállítást. Nagy örömömre egy csokor dicséretet
learattam vele a kollégáimtól. Az ő
kérésükre gyorsan ide is felteszem. (A
sárgarépakrémhez nagyon hasonló salátát már a színes téli saláták között
leírtam.)
Tönkölyös rúd
Hozzávalók: 0,5 kg teljes kiőrlésű
tönkölyliszt, 0,5 kg fehérliszt (+ liszt a formázáshoz), 5 dkg élesztő, 2,5 dl
tej, 5 dl langyos víz, 2-2,5 kávéskanál só, 1 kiskanál cukor.
Elkészítése: A tejet kézmelegre
langyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk
felfutni. Közben a kétféle lisztet összekeverjük, átszitáljuk. A sót az edény szélhez közel, körbe szórjuk a
lisztbe. Az élesztőt a liszt közepébe készített „kráterbe” öntjük. (Ezzel a
megoldással az a célunk, hogy az élesztő és a só közvetlenül ne érintkezzen.) Elkezdjük összedolgozni a lisztet az
élesztővel, folyamatosan adjuk hozzá a vizet, és addig dolgozunk a tésztával,
amíg egynemű rugalmas anyagot kapunk, a tészta elválik az edény oldalától és a
kezünktől. Ekkor meghintjük egy kis liszttel, letakarjuk, és langyos helyre
tesszük. (Akinek kelesztő tála, dagasztó gépe van, használja a megszokott
módon.) Kb. egy órát kelesztjük a tésztát. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk és
nyolc egyforma részre osztjuk. A
nyolc kis cipót egyenként kinyújtjuk olyan hosszú téglalappá, amilyen hosszú a
tepsink. A téglalapokat a hosszabb oldaluknál kezdve feltekerjük, mint a bejglit,
így kapunk nyolc rudat. Sütőpapírra bélelt v. kilisztezett tepsibe teszünk egyszerre
négy rudat. Kb. fél órát hagyjuk még pihenni, majd kb. 180-200 fokra
előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Mikor forrón kivesszük a
rudakat, vízzel átkenjük őket, majd rácsra teve hajuk kihűlni.
Sárgarépakrém
Hozzávalók: 0,5 kg sárgarépa, 15 dkg
vaj, fél citrom héja és leve, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paprikakém (Pirosarany), só, bors, 1 késhegynyi őrölt babérlevél
(snidling a díszítéshez)
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk,
kislyukú reszelőn lereszeljük, a fűszereket és a felolvasztott vajat
hozzákeverjük. Egy-két órára
hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor
a tönkölyös rudakból kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, megkenjük
sárgarépakrémmel, apróra vágott snidlinggel díszíthetjük.
Az eMpszi étrendjét követők tésztanapi étele lehet ez az összeállítás.