Oldalak

2010. július 30., péntek

Lábatlan




Ennek az ételnek nyilván van "rendes" neve is. A bundásalma és az alamáspalacsinta rokona, csak nem is karikákban és nem is reszelve van a palacsintatésztában az alma, hanem vékony szeletkékben. Hogy miért ez a név hagyományozódott a családban, annak története van.

Az egyszeri asszony egyik reggel találkozott a kom'asszonyával a piacon, s eldicsekedett, hogy ma ő tyúkot süt ebédre. A ebéd előtt a kom'asszony valamiért átszaladt hozzá, s bizony a beharangozott tyúk helyett ezeket a kis almás placsnikat látta sercegni a tűzhelyen.
- Milyen tyúk ez, komámasszony, hol ennek a lába? - tette fel a döbbent kérdést.
- Milyen, milyen, hát lábatlan tyúk! -vágta ki a választ a meglepett asszony.

Nos, így ez az almás placsni a lábatlan tyúk, azaz lábatlan.

Amiből készül:

Személyenként egy közepes almához egy egész tojás két csapott kanál liszt, egy csipet só, egy pici cukor és annyi tej kell, hogy sűrű palacsintatésztát lehessen keverni a hozzávalókból.
Kevés olaj kell a sütéshez, cukor (lehet kristálycukor, porcukor), lekvár esetleg fahéj az ízesítéshez.

Ahogy készül:
A tojásokat felverjük villával a csipet sóval és kanálhegynyi cukorral elkeverjük. Beledolgozzuk a lisztet, és annyi tejet teszünk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Meghámozzuk az almát, cikkekre vágjuk, és a cikkeket kis darabokra vágva belekeverjük a masszába.



Egy felforrósított serpenyőbe, palacsintasütőbe annyi olajat teszünk, mintha palacsintát sütnénk, és egy-egy kanálnyi masszát teszünk az edénybe és elsimítjuk, hogy vékonyan álljon. Pár perc múlva megfordítjuk, s a másik oldalát is megsütjük. (Ha van olyan sütőnk, hogy zsiradék nélkül is tudunk sütni, úgy is készíthetjük.)



Tálaláskor megszórhatjuk cukorral. Akár kristálycukorral, akár porcukorral, akár fahéjas cukorral jó. (A legfinomabb szerintem vaníliás porcukorral.) És finom lekvárt is adhatunk mellé.


Nagyon gyorsan elkészíthető étel, mely akár egy kiadósabb leves után második fogásként akár desszertként adható.

Az ételtársításra figyelő étrend szerint nem éppen ideális étel, de ha valaki szeretni tésztanapon (egy kiadósabb saláta után) nyugodt lelkiismerettel kóstolja meg. :)

1 megjegyzés:

  1. Hasonló, almás palacsinát kért a fiam jövő hétre! Édesanyám mindig reszelve tette bele az almát és úgy készítem én is.

    VálaszTörlés