Oldalak

2010. szeptember 10., péntek

Szilvásgombóc


Nagyon szeretem a szilvát minden formában. Így a szilvaszezonban a szilávsgombóc kihagyhatatlan.

Hozzávalók:
80 dkg krumpli, só, 10 + 5 dkg vaj, 20 dkg liszt + egy kevés a nyújtáskor, 1 tojás, 5-6 evőkanál cukor, 1-2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor, 10 dkg prézli,

Elkészítése: A krumplit megmossuk, és héjában puhára főzzük. Meghámozzuk, és melegen áttörjük a , és kb, 1 szűk kávéskanál sóval megsózzuk, a 10 dkg vajjal jól elkeverjük. Ha meghűlt hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 egész tojást, és összegyúrjuk. Jól belisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk. Felvágjuk kb. 6-8 cm-es (lehetőleg egyforma) négyzetekre.


A szilvát megmossuk, megszárítjuk, kimagozzuk. A szilva magja helyére fahéjas cukrot teszünk és egy-egy kis téglalapnyi tésztával gombócot formázunk belőle.

A prézlit 5 dkg vajon megpirítjuk. A gombócokat bő sós, lobogóan forró vízbe tesszük, kifőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor szűrőkanállal egyenként kiszedjük őket, és beleforgatjuk a vajas pirított morzsába. Porcukorral (ízlés szerint még egy kis fahéjjal) megszórjuk, és melegen tálaljuk.

Aki az eMpszi karcsúsító étrendjét követi, tésztanapon desszertként nyugodt szívvel ehet egy-két gombócot. :) (Jóllakni persze érdemes előtte valami jó kis salátával, hogy a kalóriasűrűség napi átlaga is helyen legyen. )

3 megjegyzés:

  1. Imádom a szilvásgombócot!

    Mostanában nem nyújtom ki a tésztáját, hanem úgy hagyom rúd formájában, aztán centis karikákra szeletelem szép sorban ,tenyeremben szépen ellapítom és töltöm.

    VálaszTörlés
  2. Imádom, jó sok-sok fahéjas cukorral. ÁÁÁ ennem kell :)

    VálaszTörlés
  3. Juci, üdv. nálam. Örülök, hogy jöttél. Jó ötlet ez a karikára vágás. Már ki is próbáltam egy másik fajta szilvásgombóccal. Lehet, hogy fel is teszem azt is.

    Bianka, hát ha így virtuálisan megkínálhatlak...? :)

    VálaszTörlés