Oldalak

2010. szeptember 16., csütörtök

Rántott krumplileves


Sokféle krumplileves létezik. Ameddig én csak otthon ettem anyám konyháján ez volt "A" krumplileves. Máig szeretem.

Hozzávalók: két nagyobb krumpli, 1 kávéskanál zsiradék (hagyományosan zsír, de én vajjal szoktam csinálni) 1 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál zellerlevél, egy kávéskanál (őrölt) köménymag, 3 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 kávéskanál csípős paprikakrém (elhagyható, csak a csípős ízt kedvelőknek), 1 kávéskanál só, tálaláskor tejföl (ízlés szerint).

Elkészítése: A zsiradékot felmelegítjük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, majd a liszttel, sóval világos rántást készítünk, rátesszük az őrölt paprikát, s azonnal (hogy a paprika meg ne égjen) felengedjük kb. 1 liter vízzel. Beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit, a zellerlevelet, őrölt köménnyel ízesítjük, esetleg egy kevés csípős paprikakémet is tehetünk bele.
Ha a krumpli megpuhult, kivesszük belőle a zellerlevelet és melegen tálaljuk, tálaláskor tejfölt adunk mellé.

Az eMpszi étrendjében ez zöldségnapra és tésztanapra egyaránt ajánlott leves.

Az eredeti 90 napos megkülönböztet keményítőnapot (az eMpszi-ben ez a zöldségnap) és szénhidrátnapot (ez nálunk a tésztanap). A helyzet az, hogy a keményítő is szénhidrát, ez a rovar és bogár esete. Tudjátok: nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar. Azaz, nem minden szénhidrát keményítő, de minden keményítő szénhidrát. A keményítős dolgok jobban állanak glikémiás index tekintetében, mint az egyéb szénhidrátok. (De távol álljon tőlem, hogy elkezdjek tudományoskodni, inkább beszélek továbbra is hétköznapi nyelven.) Tehát a tapasztalat szerint a tésztás, cukros ételek okoznak legkönnyebben súlygyarapodást, ezért csak négynaponta kapnak szerepet az étrendben, és ez a karcsúsodás miatt hasznos. Viszont négynaponta szerepet kapnak, és ez is hasznos, mert nagyon sokszor azon buknak meg a komoly elhatározások, hogy túl kemény, hosszútávon megtarthatatlan szabályokat állítunk. A lassan járj, tovább érsz elve az ideális testsúlyhoz vezető úton igazán hasznos.

De most nem ez a lényeg, hanem az, hogy a zöldségnapra (a 90 naposban keményítőnap) ajánlott ételek, mint pl. a krumpli nyugodtan fogyaszthatók tésztanapon (a 90 napos szerint szénhidrátnap) is, ha úgy jön ki a lépés, csak a tésztanapra ajánlottakat (a tésztákat és édességeket) ne együk máskor, mint tésztanapon, akkor ha a karcsúsodásunk érdekében tartjuk magunkat a négynapos ciklusokhoz.

Ja, és tejföl nélkül kevesebb a kalória a levesben. És vajjal jobb az íze, mint zsírra. :)

2 megjegyzés: