Oldalak

2010. szeptember 28., kedd

Natúr gyümölcssaláta őszi gyümölcsökből


Azért nevezem natúr gyümölcssalátának ezt az ételt, mert a gyümölcsökön kívül semmi egyéb ízesítést nem tartalmaz. A gyümölcsök önmagukban is elég ízletesek. Érdemes megtapasztalni akár egyes gyümölcsök különböző fajtáinak ízét, és a különböző gyümölcsök egymással alkotott ízhatását. Az évszaknak megfelelő gyümölcsök általában összeillenek és finomak együtt.

Hozzávalók személyenként: 1 köre , 1 alma, 1 őszibarack, 4-5 szem szilva.
Elkészítése: A gyümölcsöket megmossuk. A magházát kivágjuk, a szilva, a barack magját kivesszük, az alma, körte magházát kivágjuk. Akkor hámozzuk meg, ha zavarna a héja. (Én pl. nem tudom megenni az őszibarack héját, de az almát és a körtét nem hámozom meg, s természetesen a szilvát sem.) A gyümölcsdarabokat nekünk tetsző módon elrendezzük akár egy nagyobb tálban, ha többen eszünk belőle, hogy mindenki kedve szerinti mennyiséget szedhessen, akár mindenkinek külön egy-egy műzlis tálkába.

Az eMpszi étrendjében (= 90 napos újratöltve) a gyümölcsök igen jelentős helyet foglalnak el. Ezért nagyon fontos, hogy beszéljünk erről.
Az első és legfontosabb, hogy a gyümölcs teljes értékű táplálék, rendes étel, és nem "csak gyümölcs". Nem azért esszük, hogy "valami azért legyen a gyomrunkban", meg ha már nassolni akarunk (mert azt soha nem ajánlom), akkor "rágcsáljunk el egy almát". Ne, ne rágcsáljunk el soha egy almát sem, meg mást sem. Nem vagyunk nyulak. Ha eszünk, együnk rendesen.

Az ételtársításra figyelő étrend (már Hay-féle étrendtől kezdve a testkontrollon át át egészen az eMpszi-ig) külön ételcsoportként kezeli a gyümölcsöket, és azt ajánlja, hogy ne együk a nyers gyümölcsöt más ennivalóval együtt. Az egyik alapvető tanács, hogy reggelire együnk gyümölcsöt illetve gyümölcsnapokon mindhárom étkezésre.

Sokat segít, hogy "rendes ételnek" fogadjuk el a gyümölcsöt, ha natúr gyümölcssalátát készítünk az évszaknak megfelelő gyümölcsökből. És ezt a gyümölcssalátát rendesen, evésidőben, megterített asztalnál együk meg.

Az eMpszi étrendje szerint a gyümölcssalátát gazdagíthatjuk aszalt gyümölccsel, olajos magvakkal, de akár virágporral is. Ám erről majd a későbbiekben írok.

4 megjegyzés: