Oldalak

2011. február 6., vasárnap

37. lépés: Ha „kell egy kis áramszünet…”


No, már megint a régi nóta jutott eszembe. :)  Igazából arról lenne jó ma beszélni, hogy így bő hónap után előfordulhat, hogy túl gyorsnak, soknak érezzük a változást. Ezen egyáltalán ne csodálkozzunk, ha így van. (Persze, ha nincs így, akkor örüljünk neki!) Ha végiggondoljuk, hogy mennyi mindent igyekszünk másként csinálni, mint mondjuk hat hete, hát egészen hosszú listát kapunk. A legjobb új szokásnak is idő kell, hogy gyökeret verjen. Már nagyjából látjuk, hogy mennyi minden befolyásolja az életünket, és mennyi területen lehetne jobban csinálni a dolginkat. De ismerjük a közmondást: Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Meg: Aki sokat markol keveset fog. Aztán itt van még ez is: Lassan járj, tovább érsz! 

 
A változtatásoknál fontos szabály, hogy csak annyit változtassunk egyszerre, amennyivel még otthon érezzük magunkat a saját életünkben. 

Elárulom nektek, hogy én hat hétig csak az evésidőket gyakoroltam, s csak aztán kezdtem el a gyümölcsreggelit és az ételtársítást. És az összes többi változtatás, amiről itt írok, szép apránként jött. És az egész folyamat a mínusz negyven kilóval másfél évig tartott. És közben a szervezetem úgy ötkilónként „megállt gondolkodni”, ahogy akkoriban mondtam. 

Volt egy nagy segítségem ebben a hosszúnak tűnő folyamatban. Kíváncsi voltam. Kíváncsi voltam önmagamra. És nagyon élveztem, ha egy-egy újabb vonásomat ismertem meg. Ezt javaslom nektek is. Legyetek kíváncsiak önmagatokra! És igyekezzetek megérteni a testeteket. A tudatos viselkedésünk racionális, a tudattalan sokkal inkább érzelmi. Ezért nagyon hasznos, ha az érzéseinkre figyelünk. Ha valami zavartságot észlelünk, akkor mindenképpen nagyon figyeljünk magunkra, és kérdezzük meg a belső énünket, hogy most mi is zavar valójában. És várjuk meg a választ! Ne vágjunk rá valami ésszerűt! Fontos, hogy megtaláljuk a választ magunkban, mint egy tűt a szőnyegen, és ne pedig kitaláljuk (ne kitaláljunk valamit, ami jól hangzik és logikus!).


Ha egy valami elkezd változni, akkor ez a változás egy változás-hullámot indít el. Minden változásnak következményei vannak. Van-e a következmények között olyasmi, amit valamiért nem tetszik nekünk - úgy a mélyén. Mit vesztünk el a változással? Mert minden változással elvész valami, csak lehet, hogy nem kár érte. De a veszteség, az veszteség. Valamit a helyébe kell tennünk, hogy ne legyen fájó a hiány. Nem lehet valamit csak úgy elvenni, adni kell helyette valami mást. A gyereknevelésben is elég eredménytelen, ha azon fáradozunk, hogy dolgokat megtiltsunk a gyereknek. A tilalmak akkor hatékonyak, ha megmondjuk, hogy mit tegyen helyette. 

No, de hogy is nézzen ki ez a kis pihenő? Mindenki maga érzi, hogy mi lenne leginkább jó neki. Egy dolgot azonban megfontolásra ajánlok: Amit én mindenképpen megtartandónak hirdetek, az az evésidők szokása. Ennek több oka is van. Először is, mert ez egy feltételes reflex kialakítása. És ez csak úgy működik, ha következetesek vagyunk. Ezen kívül az összes többi bármikor abbahagyható és újra kezdhető különösebb nehézség nélkül. 

Holnap például gyümölcsnap. Ez csak egy ajánlás. Ha valaki nem akarja, ne kényszerítse rá magát. Még az sem baj, ha szalonnás tojásrántottát reggelizik puha kenyérre. A nagyon nem jó az lenne, ha újból engednénk magunknak a nassolást.

No, ezen gondolkozzunk egy csöppet. Mi is a nassolás tulajdonképpen. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor belátjuk, hogy nem más, mint a dohányosnak a cigaretta. Hangulatbefolyásolás, lazítás. Nos, márpedig, ha le akarunk szokni a dohányzásról, akkor az az egyetlen út van, hogy nem gyújtunk rá. A néha egy-két slukk, egyenes út az újbóli láncdohányzáshoz. Tudom, hogy ez nem túl könnyű. De itt fogjuk meg egymás kezét! Segítünk egymásnak, és segítsünk magunknak, úgy, ahogy tudunk. Tehát az evésidők betartása kulcsfontosságú. Találjuk ki, hogy hogyan is tudnák ezt könnyebbé tenni. Mondom, minden mást feladhatunk. De ezt az egyet tartsuk meg. Ha nagyon nehéz lenne, kérdezzük ki magukat, hogy mit tehetné könnyebbé, hogy mit fogadnánk el a nassolás szokása helyett jó szívvel. Valami kalóriamentes (de nem cukorpótlós!! ) ital tűnik a legkézenfekvőbbnek. Lehet ez akár egy-egy korty is (pl Salvus). Vagy valami apró szokás, amit felvidít. Vagy akár egy kicsi légzőgyakorlat vagy akár egy pasziánsz kirakása, ha szeretünk a gépen játszani. A legjobb tanácsot mindenki magának tudja adni. A lényeg, hogy megtegyük. 

Tehát holnap gyümölcsnap, de csak akkor, ha kedved van hozzá. Ha valami mást ennél, akár reggelire is, tedd azt! Amit én erre a napra hoztam:

Pomeló és ananász


Ez két akkora gyümölcs, hogy gyümölcsnapon érdemes így kombinálni őket, reggelire sok lenne, és frisses sokkal finomabbak, mintha eltennénk egy részüket másnapra.
Most csak így natúr raktam össze a két gyümölcsöt, de ha gyümölcsnapozunk, akkor a különböző étkezésekkor kigondolhatunk még pluszokat is hozzájuk. 

 
A 37. lépésben arról beszéltünk, hogy időre van szükségünk, hogy megszokjuk a változásokat. Viszont az nagyon ajánlom, hogy az evésidők szokásához ragaszkodjunk. A nassolást és a tudattalan evéseket így tudjuk elkerülni. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tartani bármi mást felfüggeszthetünk. És hogy megkönnyítsük és megerősítsük ezt a szokásunkat, faggassuk ki magunkat, hogy mit tehetnénk ennek érdekében. 


Holnap folytatjuk.

9 megjegyzés:

  1. Holnap pont ezt a 2 gyümölcsöt eszem én is...illetve ilyent, nem ezt :):):)
    A kedvencem a pomelo...akár minden nap meg tudnám enni. :)
    Én nem akarok leállni...csak lehet, keveset gyakoroltam az evésidőket, mielőtt belevágtam volna. Cigit már tettem le...úgyhogy ez is menni fog.

    VálaszTörlés
  2. Jó estét mindenkinek.Ámulok és csodálkozom,hogy amin napközben gondolkodtam,azt este itt megtalálom,már többször is volt így.éppen ma reggel reggeliztem a régi kedvencemet tejeskávét 1 lekváros zsemlével.A 3 napos továbbképzés sem volt végül olyan rossz a 3.nap nem ettem ott inkább gyümölcsnapot tartottam.Az este olvastam vissza és Gyöngyi eszembe juttattad,hogy nem a kg számít csak.Lássunk csodát e reggeli méregetésnél a kg ugyan nem lett kevesebb,de a szám -11(összesen már -44),nagyon jó kedvem lett tőle.Köszönöm ,köszönöm a támogatást!! JULI

    VálaszTörlés
  3. Ananász nekem is van, ma megeszem.Ugye annak van vízhajtó hatása is ? Én úgy tapasztalom:)
    A hétvégén csak az evésidők voltak betartva.
    Hazahoztuk a szobabiciklit, és mától újra indulok.
    Gyümölcsnappal. Jókedvűen és optimistán. Ezt kívánok Nektek is !

    VálaszTörlés
  4. Sikerult megvalositani a napi 3x etkezest, ha megis nagyon ehes vagyok 2 etkezes kozott, mondjuk ez gyumolcsnapon gyakran elofordul, akkor nagyon sok vizet iszom, ez segit nekem.
    Eddig mindig csak nezegettem a pomelot, mivel gondolatom sem volt az izerol nem biztam benne, de most, hogy dicseritek meg fogom kostolni!:)
    Szikrazo napsuteses, vidam, kitarto napot Mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  5. Amikor "megáll gondolkodni" a test, az mennyi ideig tart várhatóan? Én 4 kg fogyás után egy hete épp állok!

    VálaszTörlés
  6. Retorika, akár 3 hétig is eltarthat. De ez nem szabad, hogy befolyásoljon!!!!!!! Én magamból indulok ki, nálam ez simán előfordult, utána meg ismét lement kb. 2-3 kiló.

    Ircsike, tényleg nem próbáltad még? Nem tudod, miről maradtál le! Isteni egy gyümölcs. VAlahol a narancs, a grépfrút és a citrom között mozog az íze, de igazából egyik sem. :) 4 éve ismerjük már, először mi is szkeptikusan vettük meg (akkor főleg az ára miatt, mára viszont már igazán elérhető), de itthon annyira kellemes csalódás ért, hoyg csak na. 4-en bizisten jóllakunk egy jól kifejlett példányból, félreáll a hasunk tőle. :) Vigyázat, a kicsi zöld pomelo, a sweetie, már nem olyan finom!

    Gondaanyu, örülök a jókedvednek! Akkor te már előre beiktattad a lazítást!:) Bevallom, én nem merem csak úgy, minden "kényszerítő körülmény" nélkül megbontani a sorrendet, mert félő, hogy nehezen találok majd vissza. Bármennyire is eltökélt vagyok most, és bármennyire is érzem, hogy végigcsinálom (nem időre gondolok, hanem, amíg lemegy, amennyit akarok) azért még mindig bennem van a félsz. No, de lesz ez jobb is. AMúgy, klassz gyümölcsnapom volt ma, remélem, nektek is.:)

    Juli, gratulálok, csak így tovább!!!:)

    Vízicsibe, remélem, jó napod volt! Én is ettem ma pomelót!:)

    VálaszTörlés
  7. Retorika, üdv nálam. Szeretettel köszöntelek. A kérdésedre válaszolva: a test "gondolkodási ideje" igen eltérő még egy-egy embernél is. A lényeg ebben a helyzetben is, hogy figyeljünk magunkra türelemmel, gondoskodó szeretettel. A fogyáshoz megfelelő mennyiségű biztonság szükséges. Hosszíthatja a stagnálást, ha zaklatott napjaink vannak, esetleg kialvatlanok vagyunk. Érdemes beiktatni ilyenkor egy-egy olyan napot, amikor fokozottan figyelünk magunkra, és lehetőleg jól érezzük magunkat. Pihenés, lazítás, nevetés. Ki miben találja ezt meg. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul a dolog.
    De a kilók alakulása elég becsapós is lehet (különböző dolgok elég szélsőségesen befolyásolják a szervezet vízvisszatartását, pl. a női ciklus, az ételeink sótartalma, az elfogyasztott szénhidrát mennyisége stb.), ezért ajánlom, hogy a centikkel együtt figyeljük a változást. :)

    Ircsike, kaptál pomelót? Ízlett?

    gondaanyu, az ananászról nagyon jókat írnak. A nyers ananásznak nagyon jók az élettani hatásai. Szerintem megéri néha venni. És az meg normális, hogy disznóvágáskor disznóvágás van! És az evésidők még így is mentek! Ez nagyon jó! :)

    Juli, tényleg nem a kilók számítanak. Azok becsapósak is lehetnek, ahogy az előbb írtam. De a változás mindenképpen érzékelhető, és ez nagyon jó hír. Tudod: TÜRELEM!

    Vízicsibe, persze, hogy menni fog! :)

    VálaszTörlés
  8. Sedith! Éppen egyszerre írtunk! :)

    VálaszTörlés
  9. Amikor a betegség mélypontja volt nálam, nem tudtam enni 3 napig...akkor abban a 3 napban fogytam 4 kg-t, de ezt írtam is. Így lett 9 kg az 1 hónapos eredményem. Aztán elkezdtem enni, a megengedett ételeket, a megengedett napokon, meg néhakicsit mást is, mert nagyon gyengének éreztem magam. Akkor hirtelen visszajött 2 kg. Így történt, hogy a heti mérlegelésnél húztam egy vízszintes vonalat a grafikonomon. Mert centiben sem csökkent semmi. Kicsit elkeseredtem. Aztán olvastam itt ezen azoldalon ( amúgy mintha tényleg a vesémbe látna Gyöngyi) hogy kell egy kis áramszünet ....és megnyugodtam. Aztán meg olvastam arról is, hogy a testünk gondolkodik...meg meg áll. Megint megnyugodtam. Aztán most 3 nap után már 70 dkg-val vagyok kevesebb....úgyhogy tényleg kellenek ezek a megerősítések. Kellenek az okos szavaitok, amiket írtok a saját tapasztalatokról. A mai bejegyzés annyira szíven ütött...mert igen, amióta kövér vagyok sorozatos gúny tárgya vagyok, mindenhol...baráti társasgában is, megüzeletkben is vásárlásoknál is. Megjegyzések, és nem túl hízelgőek..fájó érzések. Hát ezt a mai postot szerintem elolvasom még vagy tucatszor. Na itt már tudok róla írni...csak ott nem tudtam...sírnom kell..

    VálaszTörlés