Oldalak

2010. december 13., hétfő

Hamis lúdláb? - lakodalmas lúdláb? - kekszes lúdláb?

Sokat gondolkoztam rajta, hogy mi is legyen a neve ennek a sütinek. Én úgy nőttem fel, hogy ez a "lúdláb". Hogy ez nem a lúdláb, azt csak sokkal később tudtam meg. Mert ugye vannak az ételeknél is a "műköltészeti alkotások", melyeknek adott a receptje, és vannak a "népköltészetiek" melyek azonos névvel ahány ház, annyi szokás alapon készülnek. Hát asszem, ez egy műköltészeti alkotás népköltészetben való továbbélése.
Azért lakodalmas lúdláb, mert még gyerekkoromban élénken élt az a szokás, hogy a lakodalmakba a meghívottak hordták össze a süteményeket. És ez a süti is tipikusan egy olyan kreáció, melyet a siker reményében lehetett vinni ilyen jeles alkalomra. Mondjuk a siker most sem marad el, ha valami batyus rendezvényre ezt viszem. És azért viszem többször ezt, mert nem vagyok valami nagy cukrász. Inkább megfőzök ötven emberre, minthogy egy sütit előállítsak. De a sütigyártás családanyaként nem megúszható. Így vannak nekem is sütireceptjeim, közülük ez az egyik legnépszerűbb.
Az alapjául szolgáló piskótát azonban több változatban is felhasználom. Majd jövök még ilyen piskótás receptekkel. Annyira egyszerű a piskótakészítésnek ez a módja, hogy azt hiszem, ez volt a második étel - a tojásrántotta után - melyet még kislányként elkészítettem.
A csokimáz szintén egy olyan dolog, melyet több helyen használok.
Azt hiszem, a lúdláb nevet, azért mindenképpen megérdemli a trapézformára szeletelés miatt. És ez szigorú tartozéka a receptnek :) . Egyszer ugyanis - talán kényelmességből négyzetekre vágtam libalábnyom helyett, s mélységes felháborodást váltottam ki ezzel családi körben. :)
Nos, ennyi lotyogás után jöjjön a recept, mely egy 37x32 cm-es tepsihez értendő!
Az első réteg: a piskóta:
Hozzávalók: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, két csipet só, margarin és liszt a tepsi kikenéséhez (vagy sütőpapír a kibéleléshez.).
Elkészítése: A tepsit margarinnal vékonyan kikenjük, liszttel egyenletesen megszórjuk. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. A tojásokat fehérjére és sárgájára szétválasztjuk. A fehérjét a két csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, és kevés ideig még verjük tovább, majd a sárgájákat is hozzáadjuk, és mikor már azok szépen, egyenletesen a fehér habhoz keveredtek, belekeverjük a lisztet is. Mikor egyneművé válik a masszánk, beleöntjük a tepsibe, és kb. 20-30 perc alatt kisütjük. (Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy a piskóta kisült-e.) (Sem sütőpor, sem egyéb állagjavító nem kell hozzá!)
A második réteg: a piskótára kerülő kekszes krém
Hozzávalók: 50 dkg (1 zacskó) darált háztartási keksz, 2,5 dl (gyenge) feketekávé, 25 dkg vaj (margarin), 25 dkg cukor, 4-5 evőkanál kakaó, 3-4 evőkanál rum.
Elkészítése: A vajat a cukorral habosra keverjük. A daráltkekszet összekeverjük a kakaóporral, ráöntjük a rumot és feketekávét. Jól összedolgozzuk a kekszes és a vajas masszát, majd a piskótára simítjuk.
A harmadik réteg: a csokimáz a tetejére:
Hozzávalók: 6 evőkanál cukor, 3 kanál kakaó, 3 evőkanál feketekávé, 10 dkg vaj.
Elkészítése: A cukrot a kakaóval majd a kávéval összekeverjük, s a tűzre tesszük, kevergetve felforraljuk, s a forrástól számítva még két percig főzzük. Levesszük a tűzről, s még azonnal hozzákeverjük a vajat. Addig kevergetjük, míg teljesen egyneművé nem válik a csoki. Langyosan tegyük a kekszes rétegre.
Amikor a csoki már teljesen meghűlt, trapéz alakú négyszögekre szeleteljük fel a süteményt.
Az eMpszi étrendjében a tésztanap az engedmények napja. Az is ehet alkalmanként süteményt, akinek súlycsökkenésre van szüksége, csak mindent a maga idejében. Tésztanapon az édesség lehetőség, de nem „kötelező”, ám bátran választhatjuk.

1 megjegyzés: