Oldalak

2012. október 28., vasárnap

Almás céklamártás



Az egerági startprogramban többek között céklát is termelnek. Tegnap a helyi kis piacon vettem kettőt. Igen, kettőt, mert fél kiló egy-egy gumó. Ilyen nagyra nőttek. Ez adta az ötletet, hogy valami olyasmit készítsek belőle, ahol úgy kezdem, hogy összeaprítom a céklát, mert ki tudja, hogy sülne-főne át egy ilyen nagy répa. Császárvéget sütöttem ebédre, így ehhez azt gondoltam,hogy valami gyümölcsös variáció jó lenne, alma volt itthon, ezzel kombináltam. Így született meg ez a mártás.
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 50 dkg alma, 5 dkg vaj, 2 kiskanál só, 5 dl víz, 1 evőkanál méz, 1 dl gyümölcsecet (ízlés szerint), fél kiskanál őrölt bors, fél kiskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg,
Elkészítése: A céklát meghámozzuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, a vajat megolvasztjuk, és fedő alatt párolni kezdjük rajta a céklát. Megsózzuk, és ha a levét elfőtte, apránként vizet adogatunk hozzá. Közben az almákat negyedekbe vágjuk, kivágjuk a magházát, felszeleteljük. A céklához adjuk. és együtt pároljuk. Amikor más a cékla is megpuhult, levesszük a tűzről, egy kicsit hűlni hagyjuk, áttörjük (botmixerrel pépesítjük) A mézzel, ecettel és a fűszerekkel ízesítjük, és még egyszer összeforraljuk.

Az eMpszi étrendje szerint hús mellé nem a legideálisabb, de ennek ellenére nagyon finom, és aki szereti az édes mártásokat a húsok mellé, érdemes kipróbálni, hiszen ez inkább ízesítő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése