Oldalak

2011. március 8., kedd

67. lépés: A semleges ételek napja


No, még ez is! – gondolhatja joggal minden kedves olvasó. :) Nem volt még elég ennyi szabály, jótanács, kiosztott ész, most még itt van ez is. A semleges ételek napja… 

Hmmm… Igen, eddig ilyen nem volt, ezt most találom ki fokozván az eddigieket. Most ugyanis hamvazószerda következik. Ez a keresztény hagyományban szigorú böjti nap. Ezzel a nappal kezdődik a húsvét előtti negyven napos nagyböjt. A néprajz tanúsága szerint ekkor egyes vidékeken hamuval súrolták ki a főzőedényeket, hogy még véletlenül sem maradjon zsír bennük. A katolikus templomokban pedig ilyenkor elégetik az előző évi szentelt barkát és ennek hamujával rajzol keresztet a pap az hívek homlokára az „Emlékezz, ember porból vagy, és porrá leszel!” mondat kíséretében a bűnbánat jeleként, a testi örömöket előtérbe helyező farsang után egy spirituálisabb időszak kezdetén.

No, de ez nem vallási blog – mondhatná joggal bárki. Valóban nem az. De annyit azért érdemes megjegyeznünk, hogy a vallási szabályok  az emberekért születtek. Istennek nincs szüksége ilyen szabályokra, az embernek annál inkább. Bizony nagy szükségünk van néhány pillanatnyilag nem túl kellemes, ám hosszabb távon hasznos dologra. Ilyen a mértékletesség gyakorlása, bizonyos önkorlátozó cselekedetek. Ezeket nem annyira könnyű megtartani, hiszen nem pillanatnyi és látványos a hasznunk belőlük, sokkal inkább az a szerepük, hogy megóvjanak bennünket bizonyos dolgoktól, például a függőségektől, a földhözragadtságtól, a testi-lelki elnehezedéstől. Fizikai edzés nélkül elrenyhül, elerőtlenedik a test. Az önfegyelem, az alkalmankénti önkorlátozás pedig lelki edzés, és így a nagyobb lelkierő generátora. A lelki erő - épp úgy mint a fizika - a jól létünk feltétele. 


Ezért én a holnapi húsnap helyett – a hamvazószerdára való tekintettel - javaslok egy semleges ételek napját. Már csak azért is, mert egy-egy ilyen nap többször is hasznos lehet. Az ételeink alapanyagai között a semleges zöldségeknek a legkevesebb a kalóriaértéke. És nem feltétlenül az fontos, hogy kalóriasűrűség egy-egy étkezésen belül legyen ideális, az a kívánatos, hogy kb. egy héten belül érje el a hasznos átlagot. Ha vannak alkalmak, amikor többet eszünk a kelleténél, másnap tarthatunk gyümölcsnapot, de ha már ehhez nincs kedvünk, hasonlóan hatékony lehet egy-egy ilyen nap, amikor az ennivalóinkat csak a semleges növények közül válogatjuk össze. Legyenek ezek friss saláták vagy akár főtt ételek. Lehetnek ezek igényesebbek, rafináltak, de lehet, hogy csak nagyon gyorsan tudunk valami egyszerűt keríteni az itthon lévőkből. 


Tehát húsnap helyett most: semleges ételek napja. (A nagyböjt további húsnapjain pedig tojásos és tejtermékes ételek kerülnek majd ide a blogba.)

Párolt kelkáposzta paprikás tarlórépával


Hozzávalók: 50 dkg kelkáposzta, 30 dkg tarlórépa, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál őrölt köménymag, 1 kiskanál őrölt piros paprika, 1 kávéskanál csípős paprikakrém, só, 2 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje. 4 evőkanál olaj.
Elkészítése: A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk. 2 kanál olajat egy nagyobb edényben felmelegítünk, és belezúzzuk a fokhagymát, átforrósítjuk, majd hozzáadjuk a kelkáposztát is, majd fedő alatt párolni kezdjük. Apránként kevés vizet adunk hozzá, sóval, őrölt köménnyel ízesítjük, s addig főzzük, míg a vastagabb részek is megpuhulnak. Közben a hagymát apróra vágjuk, és a másik 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. A tarlórépát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a hagymával pároljuk. Apránként – szükség szerint, hogy mindig egy kis leve legyen – vizet öntünk alá. Mikor megpuhult (gyorsan kész), hozzáadjuk a paprikakrémet és a paprikát. Még egyszer átforraljuk. A szezámmagot száraz serpenyőben egy-két perc alatt megpirítjuk.
Együtt tálalkuk a kelkáposztát a tarlórépával, megszórjuk pörkölt szezámaggal és petrezselyemmel.


A 67. lépésben megszületett a semleges ételek napja.Csak emlékeztetőül a semleges ételek:
Brokkoli, cékla, zsenge borsó, fokhagyma, gomba, hagymák, póréhagyma, káposzták, kelkáposzta, karalábé, karfiol, kínai kel, kelbimbó, mángold, padlizsán, paprika, paradicsom, paszternák, petrezselyem, retek, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, tarlórépa,  tök,  uborka, zeller, zöldbab,
Vadon nőtt növények: csalán, gyermekláncfű, salátaboglárka, medvehagyma.
Olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, mák, napraforgó, tökmag, szezámmag stb. stb.
Zsír, olaj, vaj
Fűszerek , fűszernövények és ízesítők
Gyógynövények
Tejföl és zsíros sajtok fűszermennyiségben! 
 

Holnap folytatjuk.

4 megjegyzés:

  1. ....."a mértékletesség gyakorlása"....
    Ezt meg muszaj gyakorolnom, mert ebedidoben szerintem sok az etel a tanyeromon.
    Nagyon finomak az etelek es nehez meg azt mondanom, hogy eleg! Pedig kellene....
    A szentiras erre is figyelmeztet. :-)

    Nagyon szeretem a kelkaposztat! Milyen jo dolog, hogy egy-egy alapanyagot sokfelekeppen el lehet kesziteni.

    Gyogyulgatos szep napot kivanok!

    VálaszTörlés
  2. Hát én éppen ennek az inverzét tartottam ma....majd leírom

    VálaszTörlés
  3. Ircsike, köszönöm. :)
    Nagyon finomak az ételek? :D Mutassak egy-két ellenpéldát? :D

    Vízicsibe, láttam. :)

    Szép estét mindenkinek!

    VálaszTörlés
  4. Semleges ételek napja??Nagyon jó ötlet!!
    Nekem tetszik!!Én párszor úgy érzem,hogy szivesebben megenném a semleges ételeket a gyümölcsök helyett.

    VálaszTörlés