Oldalak

2011. december 15., csütörtök

A fügés tekercs receptje


 A fügés tekercs régi édesség még a „boldog békeidőkből”, ekkoriban az ország déli részein elterjedt gyümölcs volt a füge. Ezt a jellegzetes karácsonyi desszertet méz helyett cukorsziruppal is készítették. (Akkor a 15 dkg méz helyett 25 dkg cukorból főzött sűrű cukorszirupot használtak.) A hozzávalóin és nagyon finom ízén túl azért is népszerű volt, mert napokkal az ünnep előtt elkészíthető. A sütőpapír elterjedése előtt cukrozott deszkán nyújtották ki nagy ügyességgel. A sütőpapír használata azonban nagyban megkönnyíti az elkészítését. 

Hozzávalók: 40 dkg aszalt füge, 25 dkg dió, 15 dkg méz. 

Elkészítése: A fügét megmossuk, a szárát eltávolítjuk, majd húsdarálón ledaráljuk vagy aprítógéppel összeaprítjuk. A diót megdaráljuk, és alaposan összekeverjük a mézzel.
Egy ív sütőpapír széleit úgy felhajtjuk, hogy a közepén egy 20x30 cm-es téglalapot kapjunk. A darált fügét az így meghajtogatott sütőpapírra igazítjuk, ráhajtjuk a sütőpapír széleit, és sodrófával 20x30 cm-es, nagyjából fél centiméter vastag lappá tömörítjük a fügét. Erre a „tésztára” egyenletesen elosztjuk töltelékként a mézes diót, melyre újból ráhajtjuk a sütőpapírt, és a sodrófával ezt is simára tömörítjük, majd az egészet a sütőpapír segítségével feltekerjük.
Tálaláskor nagyon éles, vizes késsel kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle.

2 megjegyzés: