Oldalak

2012. április 25., szerda

Köles aszalt paradicsommal, vargányával és tavaszi zöldekkel


Még mindig van egy kevés szárított vargánya a spájzban, és ma délelőtt volt még egy kis aszalt paradicsom is olajban eltéve. Éppen itt az ideje, hogy a télre eltett dolgok elfogyjanak, ugyanakkor a tavasziak is kívánkoznak az asztalra. Ezt a két dolgot kombináltam össze a mai ebédben.  A felhasznált zöldeket a kertben szedtem. Egyikből sincs sok, ezért több dologból szedtem kevesebbet.
Tavaly vettem a csarnokban pár rukkolapalántát. Szépen megeredtek, sőt virágoztak is és fel is magzottak. Most tavasszal meg kiket jó néhány kis növény az elszórt magokból. Ha ez az idei tél nem ártott nekik, akkor semmi. Már újból virágoznak. Hagyom, hadd szaporodjon el. A medvehagymát is kísérletképpen ültettem egy tövet tavaly tavasszal. Szépen kezd elterebélyesedni. Mindössze ezt a mai pár levelet vágtam le róla, hadd erősödjön. A rozmaring is átélte ezt a telet, a petrezselyem szintén tavalyról van a földben. A zölddiós olajat is én késztettem, közel egy éve, de ez is szépen bírja, persze, friss egerági hidegen sajtolt olajból készült. J A házi ételízesítő saját gyártmány még a nyárról. Úgy készítettem, hogy hagymát, fokhagymát, sárgarépát, petrezselymet ledaráltam és a darálékot megszárítottam. Befőttesüvegben tartom, teljesen hibátlanul eláll. Sót nem tettem bele. 

Köles aszaltakkal és zöldekkel

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 4 dl köles, 12 dl víz, 4 dkg aszalt paradicsom, 4 dkg szárított vargánya, 2 evőkanál házi ételízesítő, 2 dkg vaj, só, bors, egy-egy kis csokor rukkola, medvehagyma, petrezselyemzöldje,  egy kis ág rozmaring, zölddiós olaj ízlés szerint.
Elkészítése: A vizet feltesszük forrni. Egy másik edényben az olajat felforrósítjuk, belezúzzuk a fokhagymát, beleszórjuk a kölest, és állandó keverés mellett átforrósítjuk, amíg pirulni kezd. Ekkor hozzáöntjük a forró vizet. Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a paradicsomot, a gombát, az ételízesítőt.  Lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a vizet teljesen felszívja, és a köles megpuhul. Ekkor belekeverjük a vajat. Tálaláskor hozzákeverjük és az apróra vágott zöldeket is, és még egy kis zölddiós olajjal is meglocsolhatjuk. 

Az eMpszi étrendjét követők zöldség vagy tésztanapon önálló fogásként fogyaszthatják, aki nem figyel az ételtársításra köretként eheti különböző húsok mellé.  

1 megjegyzés: