Oldalak

2012. október 14., vasárnap

Vajon pirított fiatal(!) gyapjas tintagomba Erdőkóstoló kirándulásáról persillade-dal



Ferenc fiam részt vett Erdőkóstoló blogján hirdetett Erdő íze túrán http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/10/erdo-ize-tura-es-mas-programok-ajanlo.html , melyről néhány őzlábgombával és gyapjas tintagombával tért haza. Gyapjas tintagombát még nem ettem, nem árulják a piacon talán azért, mert fokozottabban kell figyelni arra, hogy idejében az asztalra kerüljön. Csak a fiatal és friss, a teljesen fehér példányok fogyaszthatók.  Az idősebb példányok színesedni kezdenek, majd feketéssé válna. Ekkor ez a gomba már nem fogyasztható. Még azt is tudni kell róla, hogy alkoholt együtt nem szabad fogyasztani.
Úgy döntöttünk, hogy a legegyszerűbb módon készítjük el a tintagombát, hogy minél jobban érzékeljük az ízét. Egy serpenyőben vajat olvasztottunk, a gomba kalapját kettétörtük, a tönkéjt és a kalapján belül található rudacska szerű részét széles karikákra vágtuk, és megpirítottuk.
A tányéron sóztuk, borsoztuk, és egy kanál persillade-ot tettünk rá. Remek lett! Erdőkósoló, köszönöm! :)
 
A persillade (etsd: perszijád) a dél-francia konyha kedvenc ízesítője. Zúzott fokhagymával, nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval ízesített habosra kevert vaj. Nagyon gyorsan elkészíthető és nagyon finom ízesítő a fokhagyma kedvelőinek.

Az eMpszi étrendje szerint a gomba semleges étel, tehát attól függ, hogy melyik napon ajánlott, hogy mivel társítjuk. Ezt a gombás ételt friss finom kenyérrel vagy sóskaláccsal tudom elképzelni, így kombinálva tésztanapra ajánlom.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök! Nem tudtam, hogy ott volt fiad is. Örülök, hogy finom lett! Andrea

    VálaszTörlés
  2. köszönjük a receptet, ép most szedtem a Duna parton, rákerestem a receptre és ezt dobta ki több okból is szívem melengetően :)
    nagy ölelés így a Skorpió havában
    :)

    VálaszTörlés
  3. Csak egy dolgot javitanek ki: az csak egy mítosz hogy a tintagombat nem szabad alkohollal fogyasztani. És ezt meg a régi gomba könyvek is leírtak, mára bebizonyitottak hogy ez téves. A tévedés alapja egy tintagombahoz közeli rokon gomba ami valóban termel egy bizonyos anyagot ami alkohol hatására gyomor bantalmakat okozhat, azonban a gyapjas tintagomba ezt nem tartalmazza. Wikipédián ellenőrizhető.

    VálaszTörlés