Oldalak

2011. január 22., szombat

Huszonkettedik lépés: Naponta kétszer tizenöt perc mozgás - figyelemmel

 
Na, milyen volt a 21. nap? Milyen érzésekkel érkeztetek el erre a pontra? Hogyan alakulnak az eredmények? Mi  volt eddig a legjobb ezen a közösen megtett úton, és mi volt a legnehezebb?

Kati kommentje nyomán gondoltam, hogy akkor ma beszéljünk a mozgásról. Induljunk ki abból, hogy ebben a kérdésben is az a legfontosabb, hogy gondoskodó szeretettel figyeljünk magunkra, mert ami igazán karcsúsít az a magunkra fordított szerető figyelem. 

Van egy olyan tévképzet, hogy a fogcsikorgató, az önmagunkat a végkimerülés határára hajszoló edzések a hatékonyak. Egyáltalán szinte általános, hogy a túlsúlyos ember valami megmagyarázhatatlan önbüntetési akcióba kezed időről ídőre annak reményében, hogy a  szenvedések árán majdcsak megváltozik az élete. Szó sincs erről! A változás érdekes és élvezetes! Szenvedés helyett a figyelem, az ami szükséges. Mindenki megtalálhatja a neki  jóleső mozgásformát. Elég itt egészen egyszerű dolgokra gondolnunk.

A legfontosabb az, hogy a természetes mozgási lehetőségeket használjuk ki először. Napi kétszer tizenöt perc plusz mozgást javaslok. Ezt a kétszer negyed órát úgy is megoldhatjuk, hogy gyalogolunk a munkába és vissza ennyit. Vagy lift helyett a lépcsőt használjuk. Kinek milyen lehetőségek adódnak az életében. Azt mindenképpen jónak tartom, ha ébredés után szépen finoman átmozgatjuk, átmasszírozzuk a testünket. Így kezdjük a napot. Szépen, nyugodtan. Fontos, hogy ébredéstől már a lehető legjobb legyen a testünkben a keringés, az áramlás. Itt is érvényesüljön a fokozatosság és a személyre szabottság. 

A mozgásnak elsősorban a keringést és emészt javító funkciójára, és a nyugtató hatására van szükségünk. Aki nincs hozzászokva a nagyobb fizikai megterhelésekhez, ne zsírégető edzésekkel és aerobic-kal akarja kezdeni az életmódváltást. A választott mozgásformánk mindenképpen igazodjon az adott fizikai állapotunkhoz. A napi kétszer negyed óra lehet, hogy valakinek lassú séta, másnak meg futás, úszás, tánc, kerékpározás. Az azonban mindenki számára fontos, hogy éppen úgy, ahogy evés közben csak az evésre figyeljünk, a kétszer tizenöt percben meg a testünkre, az izmaink mozdulataira, a légzésünkre, a szívünk dobogására irányuljon a figyelmünk. Tehát önmagunkra. Ennek a napi kétszer tizenöt percnek az a legfontosabb feladata, hogy kapcsolatot találjunk a testünkkel. Elkezdjünk ráfigyelni. Érzékeljük, hogy mi esik jól. Mi az, amit a legszívesebben csinálunk, ha már ki kell lépnünk a kényelmi zónánkból. 

Akinek nagyon nehezére esik vállalni bármilyen fizikai megerőltetést, az kezdje azzal, hogy naponta kétszer negyed órát figyeli a saját egyébként is végzett mozdulatait. De tegye ezt az is, aki nagyobb fizikai erőkifejtést is örömmel vesz. Ahogy mondtam: figyeljük, hogyan mozdulnak az izmaink, hogyan veszünk levegőt, hogyan ver a szívünk, hogyan áramlik bennünk az élet. 

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen tapasztalatokat szeretetek azzal, ha elkezditek megfigyelni a saját mozgásotokat, és a mozgáshoz kapcsolódó érzéseket, gondolatokat. Majd még beszélünk erről, de most kezdjük így!

Zöldségnap

Puliszkás saláta


Hozzávalók a puliszkához: 15 dkg kukoricadara, 1 kávéskanál só, fél liter forrásban lévő víz.  A saláta többi részéhez: 40 dkg lilakáposzta, 20 dkg póréhagyma, 2 evőkanál étolaj (pl. hidegen sajtolt napraforgóolaj), 1 kiskanál só, 1 citrom leve. 

Elkészítése: A sós forrásban lévő vízbe állandó keverés mellett beleengedjük a kukoricadarát, s kevergetve addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik, majd a sűrű masszát kiöntjük egy sima felületre, és kb. fél cm vastagságúra elterítjük, Hagyjuk kihűlni. A káposztát és a pórét is nagyon vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük és besózzuk, majd az olajból és a citromból készített öntettel ízesítjük. A kihűlt puliszkát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, s közvetlenül a tálalás előtt a salátához keverjük. (Ha a puliszka sokáig áll a salátában, elveszíti szép élénksárga színét.)

 


A huszonkettedik lépésben a mozgásról volt szó. Arról, hogy adjunk magunknak naponta kétszer 15 percet, amikor figyelünk a testünkre, a mozdulatainkra. Szükséges, hogy megtaláljuk a kapcsolatot saját magunkkal, a saját testünkkel.

Holnap folytatjuk.


6 megjegyzés:

  1. szép estét mindenkinek!Jelentkezem én is újra.Ma reggel méregettem magam és a múlt hetit is összeadtam,előző héten 12,most 11 ponttal kevesebb az összérték,hát így sokkal ösztönzőbb ,mintha csak a kg-t írnánk.Nem írtam eddig,de én is reggel este mérem magam és figyelek nagyon.A 3 hét alatt csak 1x ettem mást reggelire,napközben talán 2x csábultam el de az is inkább este volt ,amikot a fiúk vacsoráztak.A gyümölcsnapokon én nem szenvedek mert,mert nekem az édes a kedvenc ízem(vesztemre).Ezért rágcsálok néha napközben epres cukormentes rágót.A

    VálaszTörlés
  2. Számomra az eltelt idő 2 legnehezebb napja volt a pénteki gyümölcsnap és a tegnapi nap. Az okot megmondani nem tudom, de mindkét napom eléggé szenvedősre sikeredett. Érzések kuszasága, összevisszaság jellemezte a 2 napot. A gyümölcsnapon este ettem kolbászt, mint írtam is, a tegnapi nap meg édességet, pedig húsnap volt. Hiába kérdeztem magamtól, most ezt miért? Mi történt? Választ nem kaptam. Úgy döntöttem megbocsájtom magamnak ezt a kilengést, a testem valamiért ezt jelezte, erre volt igénye. Folytatom tovább, estére már megint normális állapotba kerültem, pont azt ettem és annyit, amennyit kellett. A mozgással nincs gondom, hiszen ismersz. Az autóm csak akkor használom, amikor hosszú útra megyek, egyébként gyalogolok, vagy biciklizek. Lift nincs, sőt a lányomék is a harmadikon laknak, így naponta többször is megjárom az emeleteket. Úszni rendszeresen járok, hetente legalább egyszer, és hosszú biciklitúrákat is teszek, ami több tíz kilométert jelent. Szoktam is mondani, hogy nagyon izmos a testem, csak fedett. :) Lehet ezért nézek ki 15 kg-val kevesebbnek, mint a valós súlyom?

    VálaszTörlés
  3. Nalam minden hetfon este egy remek program van.
    Osszeszedjuk egymast asszonyok itt az utcaban es irany a helyi Kulturhaz, ahol 1 oras intenziv aerobic torna van. Nagyon kemeny, de hangulatos, izzaszto es eredmenyes. Nagyon erzem a jo hatasat ennek a tornanak. A het tobbi napjan is igyekszem aktivizalni magamat, mert annyira aldasos es megkoszoni a testem, hogy megmozgatom.

    Remelem tavasszal mar a hegyekben is lazan futkarozok. :)

    Kitartas mindenkinek! Sikerulni fog elerni a celunkat, mert maskeppen nem tortenhet! :)

    U.I.: Az eteled ismet gyonyoru! :)

    VálaszTörlés
  4. Jó reggelt! Szép napot mindenkinek!

    Képzeljétek azt álmodtam, hogy hatalmas kertipari volt nálunk, de a kertünk is sokkal nagyobb volt, mint most (pedig ez sem kicsi). Akkora volt álmomban, mint egy hatalmas rét, és tele volt asztalokkal, rengeteg emberrel, akik engem mind ismertek, de én csak néhányukat, pl. Vízicsibét. Ő éppen telefonon beszélt valakivel, s hallottam, hogy az illető azt mondja a telefonba, hogy nem tudott most eljönni, de 26 kg-t fogyott. :) No, mit mondjak, elég jó álom volt. :)

    Talán azért álmodtam éppen így, mert amikor a tegnapi bejegyzést írtam nagyon sokat gondoltam Vízicsibére. Majdnem személyeskedtem is a bejegyzésben, de aztán kitöröltem. :) Szóval tudom, hogy ő aztán mozog! Úgyhogy a mozgással kapcsolatban, Vízicsibe én semmi mást nem tudok mondani neked, mint hogy érdemes lenne azért a testedet rendszeresen szép gondolatokkal illetni, és elismeri, hogy igazán elismerésre méltó. Aztán, a "látja", hogy nemcsak kritika éri "fedettség" miatt, hanem elismerés is, akkor talán hajlandó lesz egy kicsit csökkenteni a fedettség mértékét. :) :) :)

    Ircsike, szerintem nagyon jó dolog ez a közös torna. Ahogy írod, látom, hogy örömmel csinálod. És ha így van, akkor nagyon hasznos is lesz!

    Juli, ezek nagyon jó hírek. Sikerülni fog, meglátod. :)

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! Mozgás = nulla! Még az 5 percre levő kisbolba is kocsival szaladok el reggelente friss zsömléért, mondván nincs időm, sietni kell. A munkahelyem pont 15 perc lenne gyalog - hát persze hogy oda is kocsival megyek. Szeretek úszni, csakhát drága a bérlet. Mindenre találok kifogást. Mondván, mozgok én eleget egész nap a szokásos házi munkákkal. És még a kifogásokhoz tartozik, hogy nagyon fáj a sarkam és a csipőm, ha megerőltetem, sántikálva járok. Ezért a futás kizárva, még a kerékpár jöhet szóba... dehát hideg van, majd tavasszal. Hát én ilyen vagyok, mindig csak majd holnap, és épp most ma ezért meg ezért nem. Egyébkét a két kamasz fiam csak mozgással 15-15 kg-t lefogytak, és semmit nem változtattak az étrenden. Lehet ez alkati is, hogy van aki fogy már csak mozgással is?
    Egyébként most a gyomrom kitünően érzi magát, hét közepén volt egy kis kilengés, akkor sokat ettem, olyanokat amit nem szabad. Most a hétvége jól sikerült. Most is csak azt mondom, könnyebb nem enni tiltott dolgokat, mint kicsit enni belőle, mert azt mindig követi a farkas éhség és a nagy zabálás - legalábbis nálam. Az a gondolat nagyon tetszik, hogy kis lépésenként halandjunk előre, most már sikerül a napi háromszori étkezés, a gyümi reggeli. Még a szétválasztással vannak gondjaim, de most kiraktam a táblázatot a konyhában, hogy melyik nap mit mivel lehet enni, és mi az ami semleges.
    A legjobb az volt hogy mennek lefele a kilóim, a legnehezebb, hogy nagyon szeretem a fehér kenyeret és a csokoládét, erről a legnehezebb lemondani. A még a legjobbak közé sorolnám, hogy itt vagyunk és együtt csináljuk. Egyedül nem menne.

    VálaszTörlés
  6. Kati, apránként változtass! Előbb egy rövidebb táv gyalog, aztán mindig egy kicsit több. Sok kicsi sokra megy.

    VálaszTörlés