Oldalak

2011. január 2., vasárnap

A második lépés - a gyümölcsreggeli


Nos, hogy sikerült az első nap az evésidőkkel? Milyen tapasztalatokat szereztetek? Lehet, hogy már az első nap nagyon különleges dolgokat vettetek észre magatokon. Írtatok valamit a füzetbe? Ha valami miatt mégsem a tervek szerint alakultak a dolgok, semmi gond. Az az eMpszi módszerének egyik leghatékonyabb tanácsa, hogy most azonnal újra lehet kezdeni az egészet. Semmi nincs veszve. Semmi nem romlott el. Olyan ez, mint mikor elindulunk egy cél felé, aztán mégsem megyünk egész nap, ahogy terveztük. Ám cél ott van, az út ott van, akkor megyünk tovább, amikor jónak látjuk. Az rontja el a dolgot, ha feladjuk a célt. De majd még beszélünk erről…

Tudom, nagyon jól tudom, hogy ez azért nem annyira egyszerű. Ittatok eleget? Mármint vizet. Ugye senki nem értett félre, senki nem gondolja azt, hogy a Salvust szomjúság ellen javaslom? Szomjúság ellen igyunk tiszta vizet. Meg akkor is igyunk, ha nem szomjasak vagyunk, hanem megéhezünk, hiszen sokszor éhségként érzékeljük a szomjúságot is. A Salvust, egy-egy kortyot az eseteges éhségrohamok, gyomorháborgás, „vércukorleesés” idejére javaslom – már ha előfordul ilyesmi, én sajnos jól ismerem ezt az érzést. De akkor se pohárszámra igyuk a gyógyvizet, csak egy-egy kortyot, ahogy tegnap is mondtam. Így egy üveg hetekig elegendő. De a tiszta víz az alap! Osszatok be legalább két litert egy napra. Ugye azt mondanom sem kell, hogy bármiféle üdítő - még az „lájtosak” is, sőt főként azok - a nemkívánatos kategóriába kerültek. Ha nem tudsz teljesen lemondani ezekről az italokról, akkor ebéd vagy vacsora mellé igyál belőlük egy-egy pohárral, de evésidők között soha. Akkor csak tiszta vizet igyál. De azt rendesen.

Nos, akkor nézzük a gyümölcsreggelit!

Az evésidők betartása után a gyümölcsreggeli a következő tanácsom. Ezzel kapcsolatban egy nagyon fontos dolgot érdemes újragondolnunk.

A gyümölcs nem „csak” gyümölcs. A gyümölcs a legnagyszerűbb, legtisztább táplálék. Nyersen fogyasszuk, frissen és aszalva. A gyümölcsök az eMpszi étrendjében az első táplálékcsoportot alkotják. A gyümölcsöket csak másik gyümölccsel együnk, az olajos magvak ehetők még együtt a gyümölcsökkel, és esetleg egy kis méz, virágpor és fűszerek. Majd beszélünk még erről.

Mivel a gyümölcs rendes étel ennek megfelelően gondoljunk rá, és úgy is együk. Szó sem lehet róla, hogy csak úgy „elrágcsáljunk egy almát”. Ne rágcsáljunk soha semmit, nem vagyunk egerek.

A gyümölcsöt is ülve, terített asztalnál, nyugodtan, az ízekre figyelve együnk. Sokat segít átállítani a gyümölcsökkel kapcsolatos megszokásunkat, ha gyümölcssalátát készítünk. Ez nagyon egyszerű dolog, egy éles kés és egy tiszta vágódeszka kell hozzá, meg bármilyen nyers gyümölcs, így télen aszalt gyümölcs, olajos magvak. (Méz, fűszerek, virágpor - ha van, ami van. :) )

Mára –vagyis holnap reggelre – egy

alma-körte salátát

készítettem mazsolával.

Hozzávalók:

Fél citrom leve, 1 alma, 1 körte, fél marék mazsola, egy leheletnyi (!) mézessütemény - fűszerkeverék.

Elkészítése: A citrom levét egy salátástálba csavarjuk, az almát és a körtét először cikkekre, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk, s belekeverjük a citromlébe. Rászórunk fél marék mazsolát. Ez már így is nagyon finom reggeli, de ha kedveljük az érdekesebb, intenzívebb ízeket, egy egészen kevés fűszert tehetünk rá. (Lehet ez mézeskalács- fűszerkeverék v. fahéj.)

Fontos! Bármilyen gyümölcsből lehet gyümölcssalátát készíteni, s bármilyen aszalt gyümölccsel, olajos maggal gazdagíthatjuk. Abból készítsük el a holnapi reggelinket, amit otthon találunk. Itt a blogon és vannak régebbi bejegyzések is a témában. A gyümölcsnap címkére kattintva már olvashatod is őket.

Üljünk le az asztalhoz, és komótos tányérba szedjünk a tálból, ahogy a „rendes” ételt szokták szedni. :) Megéri húsz perccel korábban kelünk. Van ez annyira fontos dolog. Meg tudjuk tenni? Megéri? Megéri! :)

Annyit együnk, amennyit kívánunk, ha úgy gondoljunk, hogy a megadott mennyiség kevés lenne délig, duplázzuk meg. Annyit együnk, amennyiről azt gondoljuk, hogy jóllaktunk vele. Igen, gyümölccsel is jól lehet lakni!

Ha kávézni szoktunk kávézzunk ezen a reggelen is, úgy ahogy szoktunk. Hiszen nem vagyunk büntetésben. Sőt, egy jó meleg tea is belefér az étrendbe.

Délben – az általunk kijelölt evésidőben pedig együnk azt és annyit, amennyi csak jólesik.

Tehát a második lépés, hogy reggelire együnk egy jó adag gyümölcssalátát. Vagyis reggelire gyümölcssalátát együnk. :) No, és tartsuk az evésidőket, és evés idők között sok tiszta vizet igyunk, és szükség esetén egy-egy korty gyógyvizet.

Holnap folytatjuk.


10 megjegyzés:

  1. Én is csatlakozom a csipetcsapathoz :) Tetszik ez az alma-körte saláta.

    VálaszTörlés
  2. A gyümölcsreggelit nagyon szeretem. Sokkal élénkebb vagyok tőle napközben mint a megszokott péksütemény reggeliktől.

    VálaszTörlés
  3. Sikerült a mai napom.nagyon sok vizet ittamkb 8-9 pohárral a csapról.még cukormentes rágót rágicsáltam az állandó evés helyett.Várom a gyümölcs reggelit.

    VálaszTörlés
  4. Üdv, Mandy :) :) :)

    Vízicsibe, én is így érzek. :)

    Juli, örülök, hogy sikerült az első nap. :)

    VálaszTörlés
  5. Mar kozeleg a reggel, igy hamarosan keszitem is a finom gyumolcssalatat....:-)

    VálaszTörlés
  6. Gyöngyi, hétfőtől, azt hiszem, én is jövök. :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó, de ez hasonló mint a 90 napos?

    VálaszTörlés
  8. Bianka, az elvei nagyjából azok, azaz a szétválasztáson alapszik, viszont nemcsak egy egyoldalas valami, amiben néhány kivonatos utasítást találsz, hanem egy részletes, teljes életmódleírás. Ha sikerül megszerezned Gyöngyi könyvét, érdemes elolvasni. Jobb önismereti könyvet aligha találsz! Én habzsoltam minden sorát.:)

    VálaszTörlés
  9. Ircsike, biztosan finom volt a gyümölcssalátád. :)

    sedith, örömmel látlak!!! :) És nagyon köszönöm a megtisztelő szavaidat!

    Bianka, a mai bejegyzésben válaszolok.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!!
    De jó,hogy sikerült még időben idetalálnom.
    Egyik kedves ismerősöm ajánlotta ezt az oldalt!!

    VálaszTörlés