Oldalak

2011. január 10., hétfő

Tizedik lépés: A motiváció


Nos, hogy vagytok? Hogy telt ez a húsnap? Mik az eddigi tapasztalataitok? Így ennyi nap elteltével ma egy elég komoly témát vetek fel. Vágjunk bele! 

Miért? Miért is szeretnék karcsúbb lenni? Tényleg szeretnék? Mennyire szeretnék? Mit kapok az által, ha elérem ezt a célt, mi lesz akkor, ha nem érem el? Mi a jó nekem ebben a jelenlegi helyzetben? Mi az, ami miatt eddig nem kezdtem el változtatni? Mi fog megváltozni az életemben, ha elérem a célom? Hogyan fog rá reagálni a környezetem? Mit fognak mondani, gondolni, akik körülöttem élnek? Jó lesz az nekem, hogy ilyeneket mondanak, gondolnak majd? Ha nem lesz is jó, de legalább jobb lesz, mint ahogy most érzem magam? Mit volnék hajlandó megtenni azért, hogy elérjem a célom?

Nos, ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket érdemes feltennünk magunknak. Egy cél eléréséhez vezető úton a motiváció a hajtóanyag. Minél erősebb a motiváció, annál nagyobb esélyünk van elérni a célunkat. Egy cél elérésénél nem az a döntő, hogy mekkora a cél, hanem az, hogy mekkora a motiváció. A legnehezebb célok is elérhetők, ha elég nagy a motivációnk. 

Mi van akkor, ha az derül ki, hogy szeretnénk ugyan valamit, de mégsem eléggé? Akkor érdemes újabb motivációt vagy más célt keresni. Minden célt valami magasabb cél elérése érdekében tűzünk ki. Pl. a pénz önmagában nem cél. Pénz mindig valamiért kell. Így a lefogyás sem cél önmagában. Kell látnunk a magasabb célt ahhoz, hogy legyen elég motivációnk. 

Most nem bonyolítom tovább ezt a kérdést, beszélünk még róla. De most a tizedik lépésként gondolkodjunk a motiváción. Van-e elég motivációm, hajtóanyagom, üzemanyagom, hogy végigmenjek az eltervezett úton? Ha kevés a „benzin”, hol, hogyan tudok „tankolni”, azaz hogyan tudom megnövelni a motiváltságomat a cél elérése érdekében. 

Nagy kérdések ezek. Elég is ebből egyszerre ennyi. Nézzük, mit is ehetnénk holnap!
Holnap zöldségnap. Ez azt jelenti, hogy mellőzzük a húst, a cukrot, és a lisztet. Maradnak a magas keményítő tartalmú növények: a krumpli, kukorica, rizs, sütőtök, gesztenye, bab, borsó, lencse és rokonai, no és az egész sereg semleges zöldség. 


 
Ma  gombás rizst hoztam  pórés lilakáposztával
 
 Gombás rizs
Hozzávalók fejenként: 1 dl rizs, 1 kiskanál olaj, 1 kávéskanál só, 2 dl forró víz, 1 késhegynyi őrölt kurkuma (elhagyható), 15 dkg friss gomba, 4 dkg vaj, 1 gerezd foghagyma, fél citrom, pár szál petrezselyem (4 főre 1 csokor), só, őrölt bors.
Elkészítése: Feltesszük forrni a vizet. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, a rizst átmossuk egy szűrőben, a forró olajra tesszük, megsózzuk és „száradásig kevergetjük. Hozzáöntjük a forrásban lévő vizet, elkeverjük, s fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, amíg a vizét elfövi.
A gombát hosszban felszeleteljük, a vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát. A gombaszeleteket a forró fokhagymás vajra szórjuk, ráfacsarjuk a citrom levét, jól átkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön egy kicsit megpirítjuk. Amikor levettük a tűzről megszórjuk apróra vágott petrezselyemzöldjével.
A rizst fellazítjuk (pl. villával), hozzákeverjük a kurkumát és a petrezselymes gombát.
Ez az étel hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. (Melegen én jobban szeretem.)

Pórés lilakáposzta

Hozzávalók: 1 öklömnyi lilakáposzta, kb. 10 dkg póréhagyma, 1 kávéskanál só, 1 kiskanál olaj, 1 evőkanál citromlé.
Elkészítése: A káposztát legyaluljuk és a sóval jól elkeverjük, a pórét vékony karikákra vágjuk és a káposztához adjuk. Az olajjal és a citromlével jól átkeverjük. Azonnal is fogyasztható, de jobb, ha állni hagyjuk néhány órát.

Holnap folytatjuk.

12 megjegyzés:

  1. Köszönöm jól. Jó jó, most kezdtem, ilyenkor könnyebb még ? Igazából éhes se voltam egész nap.

    És van motiváció is. Több is. Elromlott a robogóm, meg hideg is lenne rajta, és elég sokat kellett mostanában gyalogolni. És a lábaim reklamáltak.
    Aztán ha nyáron eljönnek az unokák , jó lenne velük strandra menni. Kb. száz éve nem voltam.
    Meg egyáltalán.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm kérdésedet!!! A mai napom is jó volt, és a tegnapi húsinapom is.Én 1 nappal előrébb vagyok!!
    A húsnapon Vizicsibe fenséges Wednesday's magic-ét ettem a káposztájával amit készített hozzá!!
    Kóstolgatás nélkül egy kicsit a húsi sós lett a káposzta meg édes:)
    Ma spenótot ettem és krumplit főztem hozzá.Igaz tejjel készítettem.Délben és este is ettem hozzá fél-fél szelet kenyeret:)
    Olyan szép színes kavalkádokat készítesz,hogy szivesen hoznám a villámat és már szírnám is fel,hogy megkóstoljam!!
    További szép estét kívánok mindenkinek!!

    VálaszTörlés
  3. Én is köszönöm a kérdést ,ma igazán jól éreztem magam!Gyümölcsnapot tartottam és 3x gyümölcsöt ettem gyümölccsel.Kicsit korábban értem volna haza a szokásosnál ezért elkanyarodtam a fodrászhoz elejét véve a plusz evésnek!mikorra hazaértem már ehettem az este elkészített gyümöcslevest meg egy kis fügét és diót.Sok vizet ittam napközben ,de már igazán éhes a köztes időben nem voltam.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! A reggeli rendben volt, gyümisaláta. Ebéd és vacsi csirkehusi párolt zöldséggel, még ez is rendben. És aztán jött a bűnözés: habkarika, csoki, szaloncukor, lekváros süti. Nem birtam tovább, ott volt mindez mellettem a konyhában.... és miután az elsőt megettem... jött a többi. Könnyebb nem enni édességet, mint keveset enni. Na, lehet hogy tényleg a motivációmmal van a baj?
    Fájnak az izületeim, sokszor alig birok járni, muszáj fogynom, a csipőm nagyon fáj.

    VálaszTörlés
  5. A motivációm : a könnyebb mozgás, az unokákkal való önfeledt játék, hogy bírjam a tempójukat és persze az, hogy ki ne hízzam a kajakom, mert azt nem élném túl :)Az izületeimnek sem ártana kevesebb teher és persze nem elhanyagolható szempont az egészség, mert nem szeretnék cukorbeteggé válni.
    Köszönöm jól érzem magam, sokkal energikusabban mint eddig. A súlycsökkenés még meg sem indult de én máris könnyebbnek érzem magam. Csak pozitív változásról tudok beszámolni. :)Köszönöm magamnak, hogy itt vagyok :)

    VálaszTörlés
  6. Motivaciom: konnyeden mozogni, felvenni a ruhaimat, amik a szekrenyben konyorognek, hogy: Engedj ki! :D
    Amikor meghiztam nem igazan vasaroltam nagyobb meretu ruhakat, igy feloltoznom is egy kinszenvedes, de ezt igy akartam.....
    Nagyon jol sikerulnek a napok. Szerencsere Nalad is es Vizicsibenel is remek etelek talalhatok, idonkent a sajat fejembol is kipotyog valami finomsag.
    Jelenleg 2 kilo 70 dekatol szabadultam meg, ami egyertelmuen a Te modszerednek koszonheto! :)
    Ezt az eredmenyt biztatasnak irom azoknak, akik itt velem egyutt alkalmazzak a pszichowellness eletmodot.
    Soha nem szabad feladni, mert elerjuk a celjainkat!
    Szep napot Mindenkinek es kitartas! :)

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Ugye, én húsnappal kezdtem tegnap.
    Reggelire gyümölcskrémet ettem 9-kor, amit itt megtaláltok: http://edithpw.blogspot.com/2011/01/ragcsalos-gyumolcskrem.html
    Ebédre 1 csirkecomb, 1 szelet kenyér és savanyú uborka meg ecetes paprika, 2-kor.
    Vacsorára húsgombócleves volt, amit lenyomtattam egy kis "desszerttel": káposzta-sárgarépa-salátával, azaz nyuszisalátával. :) Ezt valamikor 6 után ettem.

    Az érdekesség az volt, hogy megfigyeltem magamon, amit GYöngyi könyvében olvastam: az igazi éhség lassan elmúlik és nem esik rosszul, sőt kellemes érzés kíséri. Mire majdnem 6-ra hazaérkeztem, iszonyúan éhes voltam. Benéztem a hűtőbe és csak némi tarhonya volt elérhető, plusz a zöldségek. Ittam egy jó pohár vizet és nekifogtam a salátát elkészíteni. Lassan már nem is voltam éhes. Ezután jött apósom, hozta a lányokat és egy liternyi húsgombóclevest. Így azt vacsoráztuk. :)

    A

    VálaszTörlés
  8. Motivációm nekem sok van: előszöris, hogy a gerincemet, amely az utóbbi hónapokban sokat vacakolt és kezelésekre jártam, minél inkább tehermentesítsem, és persze, a lábakat is.
    Másodsorban, jó lenne a régi ruháimat még hordanom, kár lenne értük.
    Harmadsorban, egyszerűen csak, mert nő vagyok, és akár bevallom, akár nem, kicsit hiú is. Bár a férjem elfogad így is, azért mindig láttam rajta, hogy tetszik neki, ha fogyok. :)
    Negyedsorban, jól szeretném magam érezni a bőrömben, szükségem van arra a magabiztosságra, amit egy megfelelő külső biztosít akár a magánéletben, akár a másokkal való kapcsolataimban.

    VálaszTörlés
  9. Az előbb megadott link nem jó. Muszáj volt blogcímet változtatnom. Így a helyes: http://sikerekeskinok.blogspot.com/2011/01/ragcsalos-gyumolcskrem.html

    Jaj, és recepteket az én blogomon is találtok, a diéta címszónál.

    VálaszTörlés
  10. Én most olyan szilárdnak, erősnek és eltökéltnek érzem magam, hogy a csábítás meg se környékez.
    Tegnap isteni illata volt a tönköly kenyérnek, máskor langyosan megszegtem volna.

    Most készül a mai zöldség ebéd, BROKKOLI PUDING.
    Fotó és kép nekem is a blogban lesz, www.gondaanyu.blogspot.com.
    János az előbb hazajött, a tálkában lévő nyers pudingról megkérdezte: mi ez a zöld takony ( bocs ) ? Mondtam, az ebéd. :):) Ő is ezt kap, malacsülttel.

    VálaszTörlés
  11. Azt találtam ki, hogy ide a jobb oldali sávba a könyv képe alá nyitok egy részt, ahová a klubtagok főzős blogjait teszem be. Azokét a klubtagokét, aki tettek már említést az itteni témához kapcsolódó blogjukról itt, a kommentek valamelyikében. Így került a listába Vízicsibe, Gondaanyu és Sedith (másik) blolgja („az egyik” az EK-s listából érhető el.) Olyan klubtag blogját nem vettem fel, aki még nem tett említést arról itt nálam, hogy ő is ír az itteniekhez kapcsolódóan, mert nem szeretnék kéretlen reklámot. De nagyon örülnék neki, ha minél hosszabb lenne a lista. Nagy örömmel kiteszem, ha valaki azt mondja, hogy szívesen megmutatja az itteni olvasóknak, hogy ő mit ír „otthon”.
    Fogok válaszolni a kommentekre is, csak ma elég durván betáblázott a napom, csak most éppen felszabadult pár percem, s az alatt ezt csináltam meg.
    Továbbra is várlak benneteket, és várom a kiteendő blogok linkjét. Este jövök. :)

    VálaszTörlés
  12. Ez egy jó ötlet :) Így mindig kapok ihletet, ötletet, ha már a sajátomból kifogynék :) Bár még van egy pár étel a "tarsolyomban" :)

    VálaszTörlés