Oldalak

2011. február 8., kedd

39. lépés Konkrét és elvont

 
Ha odafigyelünk, hogy hogyan fogalmazzunk, sokszor nagyon érdekes dolgokat fedezhetünk fel magunkban. Főként annak fényében, hogy többen mondják, hogy a gondolkodásunkban tudattalanul sokszor összemosódnak a konkrét és az elvont dolog. Nézzünk egy  példát! 

Úgy hét éves korom körül váratlanul meghíztam. A nagymamám egy cseppet sem keseredett el emiatt, sőt, nagyon büszkén mutogatott a szomszédok, hogy nézzék, milyen szép „erős” kislány. Mikor gimnazista lettem, Lenke néninek, a testnevelő tanáromnak – no és a hiúságomnak köszönhetően lefogytam. Soha nem voltam sovány, de nem is volt rajtam túlsúly a testtömeg-indexem szerint. Aztán jött a családalapítás, építkezés, vezetői munkakör stb. Hihetetlen mennyiségű erőre volt szükségem, és én szépen, észrevétlenül több mint ötven kilóval gyarapodtam nem egész húsz év alatt. Akkor jött rám ebből a java, amikor erőre, sok erőre volt szükségem. A hajdani „erős kislány” „jó erős” asszonnyá vált.  

Igen, a nyelvünkben a kövérnek lehet szinonimája az erős szó. Ez akkor jutott eszembe, amikor azon kezdtem gondolkozni, hogy vajon mit is jelenthetett az én életemben átvitt értelemben az, hogy ilyen sok túlsúlyt felszedtem. Sok-sok okot találtam, de ezt érzem a legdöntőbbnek. Tipikus fáradságevő voltam. (És lennék is, ha nem tartanám az evésidőket.) Ha nagyon fáradt vagyok, akkor a legerősebb a késztetésem arra, hogy egyek, méghozzá mérték nélkül egyek. De erről majd még beszélünk. Az én példám csak egy a számtalan lehetséges közül. Mindenkinek megvan a maga története. Érdemes ilyen nézőpontból is elgondolkodni rajta. (A könyvben ezt írtam ebben a témában: )

Ha törődünk magunkkal, figyelünk magunkra, előbb-utóbb kiderül, mi okozza a – súlytöbbletünkért elsősorban felelős – túlevéseinket. Ne felejtsük: a túlsúly tünet! Úgy fejthető meg, mint egy jelkép, egy szimbólum, egy álom: a körülmények minél teljesebb ismeretében. A többletkilók mindenki életében mást és mást jelezhetnek. A túlsúlyos ember lehet, hogy tekintélyt parancsoló szeretne lenni, akinek sok hely kell, de lehet védelemre szoruló is, akit a hájréteg véd meg a külvilágtól. Lehet, hogy a védelmet jelentő háj mögé akarunk elrejtőzni, de az is lehet, hogy több figyelmet szeretnénk. Ehetünk azért, mert szeretetre vagyunk éhesek, de azért is, mert a hatalomra. Lehet, hogy akkor is eszünk, ha szellemi, lelki igényeink kielégítésére nincs módunk vagy merszünk, vagy egyszerűen csak a testi táplálék könnyebben elérhetőnek tűnik, mint a szellemi vagy a lelki. Van, hogy elérhetőbb egy pörkölt nokedlival, mint egy jó színházi előadás vagy koncert. Lehet, hogy a baráti társaság vagy a jó szó hiányzik, de a cukrászdában sok finom süti kapható csak, barátok és jó szó nem. Ha az életünk szürke, nincsenek kalandjaink, de vágyunk rá, egy nagy tál jó fűszeres étel mégiscsak valami változatosságot hozhat az egyhangúságba. Lehet, hogy nőként nem akarunk részt venni az örök harcban? Nem akarunk a „húspiac” szereplője lenni? Ha van egy jó nagy adag túlsúlyunk, ezt senki sem várja el tőlünk. Vagy nem akarunk féltékenységi jeleneteket, vagy nem bízunk saját hűségünkben – ha kövérek vagyunk, akkor ez a probléma is egyszerűbb. Hogy a saját életünkben éppen mi ez a szimbólum, csak mi magunk fejthetjük meg.



 Zöldségnapra:


Brokkolis rizssaláta

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1kg brokkoli, 1 fej lilahagyma, 2 db vastag húsú ecetes paprika 25 kg rizs, 0,5 liter víz, 1 evőkanál olaj, só.
Elkészítése: A vizet feltesszük forrni, rizst az olajon átforrósítjuk, megsózzuk, s ha forr a víz beletesszük, s fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, míg a vizet teljesen elfövi. A brokkolit rózsaira szedjük, majd a rózsákat felszeleteljük. A vajat felolvasztjuk, belezúzzuk a fokhagymát, beletesszük a brokkolit, megsózzuk, jól átforgatjuk a vajon, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk. Az esetes paprikát lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. A lilahagymát összeaprítjuk, megsózzuk. A rizst villával fellazítjuk, és könnyed mozdulatokkal belekeverjük brokkolit, a paprikát és a hagymát. Hidegen tálaljuk. 

A 39. lépésben az került szóba, hogy a túlsúlyunk titkának megfejtéséhez hozzásegíthet bennünket, ha a túlsúlyt úgy nézzük meg, hogy mit jelent számunkra átvitt értelemben. Az is segíthet, ha elkezdünk rokon értelmű szavakat gyűjteni a kövér szóra.  Milyen tapasztalataitok vannak ezzel? Hogyan mondták gyerekkorotokban más szóval azt, hogy kövér? No, és azt, hogy sovány? És szeretnék olyanok lenni? 


Holnap folytatjuk.

9 megjegyzés:

  1. Fiatal koromban ehettem barmit, nem hiztam, kb. 35 eves koromig mindig 55 kg voltam. Azutan jott egy maganeleti valsag. Nagyon boldogtalan voltam es elkzdtem hizni. Ettol az idoszaktol kezdve valtozik a testsulyom. Tobbszor sikerult visszaternem az eredeti formamba, de konnyen visszaszedtem. 35 eves korom ota "hullamvasut" az eletem. Mar 10 eve boldog az eletem, de az evessel sokkal jobban kell vigyaznom, mint valamikor ifju koromban. Ami viszont nalam egy nagyon pozitiv dolog: Ez a pszichowellness program adta nalam a legjobb eredmenyt. Az elert alomsulyomat (2008) "normalis" etkezes mellett is tartani tudtam 1 evig! Azutan jott a csipoprotezis mutetem, ami korlatozta a mozgasomat es sajnos nagyon sok kaloriabomba etelt sikerult a szervezetembe juttatni. Kellokeppen meg is lett az eredmenye, de most itt az ido visszaterni a szokasos, szamomra elfogadhato alakzatba.

    Valoban kellemes szavakat talalnak az emberek az elhizasra. Egyszer, amikor az unokatestverem meglatott elhizva, osszecsapta a kezet es ezt mondta: "De megteltél!" :D

    Vagy amikor a ferjem felszedett par kilot a sogornom mondta neki: "De megemberesedtél!" :D
    Lehetne sorolni a szebbnel szebb kifejezeseket az eletbol, de talan majd a kovetkezo hozzaszolo sorolja az elet mosolyt fakaszto dolgait.

    VálaszTörlés
  2. Tetszik ez a brokkoli. Megnézem kapok-e hozzávaló paprikát vagy paradicsomot a boltban. Addig is járkálok.

    Ez a miért ? ez nehéz kérdés. Mert hiába, csak hárítás a válasz. Azért mert XY ilyen volt, mert így alakult az élet, mert GYÖNGE voltam ! mert ugyanarra a helyzetre más nem evéssel válaszolt. Van aki ivással. Van aki meg kiállt magáért.
    De lehet, hogy nekünk csak jobbak az ízlelő bimbóink.
    Az biztos, hogy jobban hasznosítja szervezetünk a bevitt energiát. Lassabb az emésztés.

    Jön a tavasz, könnyebb lesz a fogyasztás is. Többet leszünk kint, többet mozgunk, és a bensőnk se a raktározásra koncentrál.
    Higgyünk benne.
    Megyek paprikáért.

    VálaszTörlés
  3. Nem voltam sem sovány, sem kövér kisgyerek. Átlagos voltam. 16 éves korom után elkezdtem gyarapodni. Az esküvőmre le szerettem volna fogyni 5 kg-t, 3 hét alatt. Egyszerűen nem fértem bele a menyasszonyi ruhámba, amit Belgiumból kaptam, 3 héttel az esküvő előtt. Egy ismerőstől kaptam egy tablettát, amit utána nem sokkal be is tiltottak, mert sok tragédiát okozott. Azt én szépen beszedtem, 3 hét alatt lement 6 kg, a menyasszonyi ruha tökéletesen állt. A nászúton 1 hét alatt!!!!!! 12 kg-t híztam észrevétlenül. Hazafelé nem volt mibe öltöznöm. A szelidi tó mellett voltunk, nem kellett egy hétig más ruha, mint a fürdőruha + 1 póló, nem is vettem észre azt hogy olyan lettem mint egy gömbőc. Aztán áldott állapotba kerültem, még feljött 30 kg. Mindez ennek az erősen hormontartalmú "gyógyszernek" köszönhetően. Azóta ez maradt...és nem sikerült eddig megszabadulnom tőle. Persze ettem is bármi bánatom volt és sok volt....
    Nagyon sokat kell magamon dolgozni, hogy végre egenesbe jussak, hogy felismerjem az értékeimet, hogy elhigyjem, értékes ember vagyok, nemcsak egy dagadt ötvenes nő.

    VálaszTörlés
  4. Vizicsibe!
    Ertekes ember vagy! En tudom!
    Remelem Te is tudni fogod hamar! Mar itt az ideje. :) Es en is abba a tomegbe tartozom, akik szeretunk Teged! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Ircsikém, ez most jól esett :):)

    VálaszTörlés
  6. Dagadt ötvenes nő - ilyen hogy is juthat eszedbe ???? És hogy CSAK ????
    Én olyan talpraesettnek , magabiztosnak gondoltalak. Annyi barátod van, a gyerekeid, munkatársaid, ez mind azt erősíti, vagy kellene erősítse, hogy ilyenek eszedbe se jussanak! CSAK!

    Vagyok, mint minden ember, fenség, észak fok titok, idegenség, lidérces messzi fény - József Attila írta ugye?

    Csak szabadon idéztem, ahogy eszembe jutott, bocsánat ha nem pontos.

    Felejtsd el az ilyen borongós gondolatokat.

    VálaszTörlés
  7. Gondaanyu!

    Hidd el olyan felületesen éltem eddig, most itt ezen a blogon Gyöngyi gondolatai hatására fogtam csákányt, hogy kibontsam magam, hogy megértsem mi vagyok, miért vagyok. Gyöngyi mondta, hogy basszus, tegyem már fel a szemüvegem, ha nem látom önmagam. Én még nem látom....:(

    VálaszTörlés
  8. Kedveseim, sötét és örvényes vizek felé evezünk néha. Lehet ezt, de csak, úgy, ha tudjuk, hisszük, érezzük, hogy minden ember, így mi magunk is egytől egyig csodálatos teremtmények vagyunk. És most azon fáradozunk, hogy meg is lássuk magunkban ezt a teremtmény. Híja lehet ugyan az EGÉSZ-ségünknek, de kiének nincs? Csak másként nyilvánul meg. El ne higgyük már, hogy valamivel is rosszabbak lennénk, mint azok, akinek a teste nem túlsúlyt gyűjt, hanem valami mást produkál, hogy felhívja a figyelmet az egyensúly megbillenésére. A túlsúlyos ember nem rosszabb egy fikarcnyival sem mint a többi. Csak éppen ez a tünete. Másnak meg más. De inkább írtam erről egy bejegyzést! Én most ott tartok, hogy örüljünk, hiszen mi elkezdtünk foglalkozni önmagunkkal. Komoly lépéseket teszünk a jobblétünk felé. Ha nem a túlsúly lenne a tünetünk, hanem valami más, lehet, hogy reggeltől estig ülhetnénk az SZTK folyosóján. :)

    VálaszTörlés