Nyilván a lapít szóból származik ennek a tésztának a neve. Lapítós, amit ellapítanak. Apai nagymamám rendszeresen készítette. Minden második pénteken. Mert minden pénteken bableves volt, és egyik héten csikmák (metélt tészta, kifőtt tészta, ahogy tetszik a neve) volt mellé (mákkal vagy valami mással :) ), másik héten meg kelt tészta: lapítus és még valami pl. szalonnás vagy keszőcéls lepény. (No, ezekkel adós vagyok még.) Most a napokban itt a blogon a kedveltek közé került a kalács http://pszichowellness-konyha.blogspot.hu/2010/04/kalacs.html , erről jutott eszembe, hogy most felteszem a lapítust.
A tésztája éppen úgy készül, mint
ahogy a kalácsnál leírtam.
Hozzávalók: 1
kg liszt, 7 dl tej, 5 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor. Aztán
még a lapítushoz kell: só, bors, (baromfi)zsír.
Elkészítése: A
kalácsnál leírtak szerint a hozzávalókból megdagasztjuk a tésztát. Egy kilónyi
lisztből 4 db lapítus lesz. Ez két tepsibe fér el.
Tehát a megkelt tésztát 4
részre osztjuk. Egy-egy részt könnyed mozdulatokkal, a tésztát meg-megfordítva
ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott zsírral, megsózzuk – mintha egy
zsíroskenyeret sóznánk – megborsozzuk, a két oldalát felhajtjuk, kizsírozott vagy
sütőpapírra bélelt tepsibe tesszük, a tetejét is zsírral (nem tojással) kenjük
meg. Még kb. fél órát hagyjuk kelni. 180-200 fokos sütőben kisütjük. Rácsra
téve hagyjuk kihűlni.
Ősi paraszti étel. Sűrű
levesekkel egyfogásos ebédet alkot. Minden olyan alkalommal kínálható, amikor
sós keltet tennénk az asztalra. A hagyomány szerint nem késsel vágják, hanem
törnek belőle. (Én azért fel szoktam vágni kétujjnyi szeletekre, és úgy kerül
az asztalra, de a hagyományos fogyasztási módját érdemes azért ismerni.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése