Oldalak

2011. május 20., péntek

140. Gyümölcsnapra: Eper mogyorós almakrémmel



Igen, ez már nemhogy hazai eper és szabadföldi, hanem itthoni! Nagyon örülök neki! Én ültettem, én gondoztam. Bár annyi még nincs, hogy jóllakásig ehessük, ezért kiegészítettem egy kis egyébbel. A mogyoró szintén itt termett a kertben, és az utolsó dekákat használtam fel a tavalyi termésből.

Hozzávalók: 2 dkg mogyoró, 20 ml víz, 1 dkg méz, 8 dkg alma, fél citrom leve, 10 dkg eper.
Elkészítése: A mogyorót a turmixgép aprítójával finomra őröljük, hozzáadjuk a vizet és a többi hozzávalót, majd krémes állagúra turmixoljuk. Az eperrel tálaljuk.

Kapcsolat

Sokszor gondoltam már rá, hogy ez a század a kapcsolat és az információ évszázada lesz. A lényeg persze az információ, csakhogy az információ csak akkor nyeri el küldetését, ha a megfelelő kapcsolat nyomán képes a küldőtől a címzetthez jutni. 

Mindez onnan jutott eszembe, hogy azon gondolkodtam, hogyan lehetséges az, hogy tudván tudjuk, hogy amikor a pszichés éhség késztetésére eszünk, az nem lesz jó nekünk, és ha úgy hozza a helyzet, mégis lenyeljük azokat a teljesen felesleges falatokat. Mintha valami kapcsolat hiányozna a fejünk és a gyomrunk között. Mintha a pszichés éhség késztetéseinek pillanatában „leakadnánk” a hálózatról, mintha nem állnánk szóba önmagunkkal abban a percben. 

Úgy egyébként meg ez a szóba állás nagy varázslat. Mert ezer és egy konfliktusunk éppen a szóba állás hiányából adódik. Mert ha nem megfelelő a kapcsolat, akkor – mint az előbb is mondtam – nem áramlik rendesen az információ. És ha ez így van, akkor félreértés, meg nem értés van, abból meg harag, fájdalom, stressz, fogcsikorgatás és könnyek. 

A jó kapcsolatot az is jellemzi, hogy oda-vissza áramlik benne az információ. Adunk-kapunk. Ha csak adni akarunk, azaz, csak mondjuk a magunkét, és várjuk a megértést, akkor egy idő után tapasztalhatjuk, hogy egyre kevesebben kíváncsiak arra, amit mondani akarunk. Talán a figyelem lehet a kulcsfogalom? Figyelj! Ez egy olyan jótanács, mely mindig jókor jön. Kapcsolatot létesíteni és figyelni, talán ha ezt jól csináljuk, akkor sikerül valami olyasmire lelnünk, amit megoldást is adhat? 

Meg vagyok róla győződve, hogy a jó válaszok, a jó megoldások léteznek, nem kitalálnunk kell ezeket, hanem megtalálnunk. És talán mindenkire más-más jó válasz vonatkozik. A jó válaszok személyre szabottak. A jó válaszokat meg is találhatjuk magunkban, ha figyelünk? Megtalálhatjuk, ha kapcsolatban vagyunk önmagunkkal? Ha kapcsolat van a fejünk és a gyomrunk között?

Holnap folytatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Koszonom!
    Nagyon jo olvasni ezt a blogot. Mindig segit tovabblepni a kijelolt uton! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt amit ide leírtál pontosan értem és mélységesen egyet is értek vele.

    VálaszTörlés
  3. Szép estét mindenkinek! :)

    VálaszTörlés