Oldalak

2011. július 17., vasárnap

198.Gyümölcsnapra: A bőség zavara

Mint négy napja most is friss gyümölcsöt javaslok korlátlan mennyiségben. Rengeteg minden érik már ilyenkor. Itt a kertünkben „lett” ez a kis vadringló. Sok fának jobb a gyümölcse, de azt mondom, érdemes minden gyümölcsöt megkóstolni, hogy a minél változatosabb kínálattal gazdagítsuk az étrendünket.
Ha módunk van rá, érdemes a napon vagy esetleg aszalógépben, sütőben télre aszalni is gyümölcsöt. Ha mi aszaljuk, akkor biztosak lehetünk a minőségében. 

Most még nem vagyok azon a szinten az aszalás tudományában, hogy tanácsokat adjak. Ez az első év, hogy ezzel kísérletezem. A napon aszalok meggyet, kajszit. 

Most azt tapasztalom, hogy a meggy majdhogynem készre képes aszalódni a fán is, ha elég időt adunk neki. Viszont a kajszi egészen máshogy viselkedik. Ha valamennyire is szép aszalványokat akarunk, akkor nagyon finoman kell kiszedni a magot a teljesen ép gyümölcsből, és úgy aszalni a napon. A meggynek több idő kell, a kajszi kényesebb. De nagyon szívesen fogadok aszalási tapasztalatokat. Örülnék ilyen tartalmú kommenteknek.

Hogy mondod?

Már csak három hetünk van!!!! Egy nagy munka befejezésének határidejére gondolva kiálthatunk fel így kétségbeesve. Ám mondhatjuk úgy is: Van még három hetünk! Mennyi mindent meg lehet ennyi idő alatt csinálni, ha jó hangulatban, lendülettel, bizakodással dolgozunk addig. De ha az energiánk az aggódásra megy, akkor nem marad a munkára. És akkor már tényleg gond lehet. 

Ez megint egy olyan dolog, melynek látszólag semmi köze a túlsúlyhoz, de már talán látjuk, hogy az O típusú embernél mindennek köze van hozzá. Ha nagy erőpróba közepén vagyunk, és még stresszeljük is magunkat olyasmit mondogatva, ami arra utal, hogy nem lesz elég rendelkezésünkre álló erőforrás, ez veszélyt jelez. Ne is álmodjunk arról, hogy a szervezetünk veszélyek közepette elengedi a védelmi zsírunkat. 

A szervezet csodálatos „szerkezet”. Állandóan a legoptimálisabban igyekszik működni. A fő szempontja a biztonság. És nem is hinnénk, hogy mennyit tudunk a helyzetnek ártani vagy javítani rajta a megfogalmazásainkkal, a hozzáállásunkkal.
Ha minden nap csak egy-egy rossz megfogalmazást elcsípünk az általunk mondottak közül, és jóra cseréjük, már tettünk a saját jobb létünkért. Nem kell ahhoz tökéletesen jól csinálni mindent, hogy jobb legyen. Sok kicsi sokra megy. Ezért:

Holnap folytatjuk.

4 megjegyzés:

  1. Gyöngyi,ezen az aszalás-dolgon én is töröm a fejem,de nem mertem napon aszalni..pedig úgy lenne az igazi.Arra gondoltam,sütőben is lehetne..nem?

    VálaszTörlés
  2. Hol vagyok, hol nem. Egy kis országjárás, mindenféle programok... elválasztás nem igazán történik ilyenkor és ezt a mérleg zokon veszi.
    Jó volt visszaolvasni a remek recepteket.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Most csak beköszönök, megjöttem, majd olvasok is :)

    VálaszTörlés
  4. Edóka, lehet sütőben is aszalni, de ahhoz is ügyesnek kell lenni. Én tavaly próbálkoztam szilvával, még nem a legjobban sikerült, de azért meg lehetett enni. Azt hiszem, az a titka, hogy el kell találni, hogy mikor lesz éppen jó. Én a szilvát egy kicsit kiszárítottam.

    Ircsike, teljen a nyarad minél szebben. A jó élmények és a pihenés is hasznos, még akkor is, ha az étrend nem is túl szabályos. :)

    Üdv., Vízicsibe!

    VálaszTörlés