Oldalak

2011. december 20., kedd

Kelbimbós csirke


Be kell vallanom, hogy nem vagyok oda a csirkehúsért. Azt hiszem, az a bajom, hogy túl sok tápos jószágot ettem abban az időben, amikor menzán, üzemi konyhán, napköziben ettem. És ez az élmény még most is rezonál bennem. De azért néha a csirkehús is felkerül az étlapunkra. Ez most még az én tetszésemet is elnyerte. Igaz, a kelbimbó a kedvenceim közé tartozik. Jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik szintén kedvelik ezt a zöldséget és a csirkével is megfelelő a viszonyuk.

Hozzávalók: 4 egész csirkecomb, 0,5 kg kelbimbó, 2 téli alma (pl. 1 Golden, 1 Jonatán), 4-6 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál (liba)zsír, só, bors, őrölt kömény. A tálaláshoz reszelni való sajt.
Elkészítése: A csirkecombokat az ízületnél kettévágjuk, a hús szálirányára merőlegesen beirdaljuk, besózzuk. A kelbimbót negyedekbe vágjuk, az almát pedig (a magháza nélkül) vékony szeletre.   A zsírt felhevítjük, s mikor már forró, a combokat egyenként megpirítjuk benne. (Azért kell egyenként, hogy a zsír ne hűljön le a nagyobb tömegű hústól, mert akkor nem képződik kéreg húson, hanem párolódni kezd.) Ha megpirítottunk egy-egy combot, félretesszük. Ha mindegyik darabbal végzetünk, a zsírba belezúzzuk a fokhagyma felét, és azonnal beletesszük a kelbimbót. Kevergetve pirítjuk, hogy egyenletes megpiruljanak a kis darabok. Hozzáadjuk az almát is, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel ízesítjük, majd egy fedővel lezárható tűzálló edénybe tesszük. ráfektetjük a húsdarabokat bőrös részükkel felfelé, a maradék fokhagymát összezúzzuk, és rákenjük a húsdarabokra. Kb. fél dl vizet öntünk a húsra, lefedjük az edényt, és erős tűzön (200-250 fokon) kb. 30 percig sütjük, majd levesszük a fedőt, és még kb. 5 percig pirítjuk. Tálaláskor megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal.

Az eMpszi étrendje szerint húsnapra ajánlható étel. 

5 megjegyzés:

  1. Ez valami istenkirály lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. :) Csirkehús létére egészen ehető volt. :)

    VálaszTörlés
  3. Áldott, békés ünnepeket kívánok

    VálaszTörlés
  4. Bianka, Vízicsibe, köszönöm így utólag is. Nagyon boldog új évet kívánok nektek! :)

    VálaszTörlés