Oldalak

2011. december 19., hétfő

Színes téli saláták



A tanári vacsorára I. remek sültjei mellé készítettem én is (és mások is) néhány egyszerű, gyors salátát.  

Joghurtos céklasaláta
Hozzávalók : 4 közepes cékla, 2 dl joghurt, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál ecetes torma (a torma erősségétől és az ízlésünktől függően), só, őrölt kömény.
Elkészítése: A céklát megmossuk és héjában erős tűzön megsütjük, mint a héjában sütött krumplit. (Kb. 1 óra alatt készül el.) Ha kivettük, letakarjuk  konyharuhával, hagyjuk kihűlni. Ha már annyira meghűlt, hogy kényelmesen tudunk vele dolgozni, meghámozzuk, felszeleteljük kb. fél cm-es szeletekre, majd a szeleteket csíkokra vágjuk. A tejfölt és a joghurtot simára keverjük, a tormával, az őrölt köménnyel és sóval ízesítjük. Összekeverjük a céklacsíkokkal. Hidegen tálaljuk.

Sárgarépa-saláta
Hozzávalók: 5 db közepes sárgarépa, fél citrom leve, só, őrölt bors, 1 késhegynyi őrölt babérlevél, 2 evőkanál olaj (pl. hidegen sajtolt egerági napraforgóolaj :) -(Ha  olaj helyett olvasztott vajjal készítjük, akkor kenyérre kenhető krémet kapunk. ), 4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál paprikakém (Piros Arany).
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük, belezúzzuk a fokhagymát, hozzáadjuk az olajat (vaja), sóval, borssal, citrommal, paprikakrémmel,  őrölt babérlevéllel ízesítjük.

Póréhagymás rizs
Hozzávalók: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 2 evőkanál olaj, 1 póréhagyma ( a friss, gyengébb  zöld részét is felhasználhatjuk), 2 evőkanál almaecet, 1 kiskanál méz, só.
Elkészítése: A rizst 1 kanál olajon átforrósítjuk, megsózzuk, majd felöntjük a dupla mennyiségű forrásban lévő vízzel. Lefedjük, és lassú tűzön addig főzzük, míg a vize elfő. Akkor levesszük a tűzről, s lefedve hagyjuk hűlni. Közben az ecetet összekeverjük a mézzel, 1 kanál olajjal, megsózzuk. A póréhagymát megtisztítjuk és nagyon vékony karikákra vágjuk. (Figyeljünk rá, hogy a zöldes részeknél már előfordulhat, hogy homok van a hagyma levélrétegi között.) A hagymát beleforgatjuk az ecetes olajba. Jó, ha a hagymakarikák szétesnek. Majd a már langyosra hűlt, villával fellazított rizst is hozzáadjuk.

3 megjegyzés:

  1. A sárgarépa salátát eddig lilahagymával készítettem, így is ki fogom próbálni. Pórés rizst meg még sohasem. Jó ötlet, köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  2. Én pedig megkóstolnám a lilahagymás változatot. Leírod?

    VálaszTörlés
  3. Lilahagymát apróra felkockázok. Só, méz, kevés hidegen sajtolt olaj, citromlével elkeverem, állni hagyom. A sárgarépát megtisztítom, finom reszelőn lereszelem és összevegyítem a lilahagymával. Ha nem elég édes, kevés mézet még teszek hozzá és megszórom halványan, fehér borssal.

    VálaszTörlés