Oldalak

2012. május 19., szombat

Reteklevél-leves Szepyke ötletéből


Amióta Szepykénél  láttam, folyamatosan napirenden tartom, hogy ezt el fogom készíteni. Már többször megvolt hozzá a reteklevél, de valahogy a csillagok együttállása hiányzott. Most együtt volt minden. Ám az most sem változott, hogy legtöbbször emlékezetből dolgozom, és csak utólag nézem meg, hogy milyennek is kellett volna lennie valójában. Így most is egy változatot állítottam elő az eredeti ötletből. Vállalható lett – szerintem. 

Hozzávalók:  1 nagy csokor (kb. 10 dkg) reteklevél alaposan megmosva, 2 db közepes krumpli, 3 szál (nagyobb) újhagyma, 2,5 dkg vaj, só, bors, fél citrom héja és leve, 2,5 dkg füstölt szalonna gyufafejnyi darabokra vágva, 1 liter víz.
Elkészítése: A kis kockákra vágott krumplit a vajon párolni kezdjük. Hozzáadjuk a karikákra vágott hagymát (a zöldje jó részét is), majd az összevágott reteklevelet. Sózzuk, borsozzuk. Amikor már saját levét elfőtte, hozzáöntünk 1 liter vizet, és addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor a „sűrűjét” kiszűrjük, (pl. botmixerrel) pépesítjük, majd visszakeverjük a levébe. Előbb, amíg a krumpli fő, kisütjük a szalonnakockákat. Tálalás előtt belereszeljük fél citrom (alaposan megmosott) héját, és belecsavarjuk fél citrom levét. A kisütött szalonnakockákkal és pár csepp kisült szalonnazsírral meghintve tálaljuk.

Az eMpszi étrendje szerint zöldségnapra ajánlom ezt a levest.

2 megjegyzés:

  1. Egy ideje a reteklevelet én sem engedem letépni a zöldségesnek a retekről, mondta is hogy egyre többen szólnak neki, hogy az is ehető. Én eddig spenóthoz és sóskához kevertem, magában még nem kóstoltam. Kipróbálom!
    Andrea

    VálaszTörlés
  2. Én pedig kipróbálom a kevert változatot. :)

    VálaszTörlés