Oldalak

2012. november 3., szombat

Almás-hagymás szűzérmék

Éppen Anyának mondtam ebéd után, hogy hányszor előfordul, hogy reggel még úgy érzem, ma nem főzök ebédet, mert egy fia ötletem sincs, hogy mi is lehetne. Aztán lemegyek a konyhába, körülnézek, mi van itthon, aztán mégis lesz mindig valami. Nos, ez a mai ebéd éppen ilyen. Ráadásul a délelőtt folyamán az is kiderült, hogy maximum egy órám van, hogy valamit előállítsak, mert a gyerekeknek mennie kell. Szóval volt itthon egy szűzpecsenye, hagyma, alma. Erről ez jutott eszembe.
Hozzávalók: 1 szűzpecsenye, 4 (kisebb, össz. kb 20 dkg ) fej hagyma, 4 (kicsi, össz, kb. 20 dkg) alma, 5 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 2-3 dl olaj a hagyma és az alma sütéséhez.
Elkészítése: A hagymát vékony szeletekre vágjuk, félretesszük. A szűzpecsenye hártyáját leszedjük, a húst kb. ujjnyi vastagon felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk a húst, zúzott fokhagymával ízesítjük. A vajat felolvasztjuk és a hússzeletkék mindkét oldalát aranybarnára sütjük a forró vajban, majd félretesszük, de melegen tartjuk. A serpenyőben maradt szaftot is a húsra tesszük, a serpenyőbe olajat öntünk, és a hagymaszeleteket megsütjük benne. Amíg a hagyma az olajban sül, az almát héjasól, de a magháza nélkül uborkagyalun legyaluljuk vagy vékony szeletekre vágjuk. Amikor a hagyma már szépen megpirult (időnként keverjük meg, hogy egyenletesen süljön), kiszedjük az olajból, kicsöpögtetjük, ki is nyomhatjuk, és a húsra tesszük. Az olajat újból felforrósítjuk, és az almaszeleteket is kisütjük. Majd ezt is a húsra tesszük.

Vékonyra szeletet krumpliból sült krumplit és sültpaprika-salátát készítettem mellé. Ha kihagyjuk a sült krumplit, elfogadható húsnapi étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése