Oldalak

2012. november 1., csütörtök

Húsos nokedli



Igazából nem tudom ám, hogy mi a neve ennek az ételnek de azért biztosan van neki. Hogy a gyerekeim minek nevezték el, s mi a neve itthon a mai napig, az nem illik egy főzős blogba, ezért át is húzom :) , szóval: kacsaszar.

 Nos, ez elég egyszerű étel, és nemigen tartozik az általam ajánlottak közé, de régen, amikor még nem figyeltem ennyire az ételekre, gyakran készítettem, ezért beépült a családi kedvelt ételek sorába. Talán  Andy C. Rouse-tól tanultam - akivel fiatal korunkban szomszédok voltunk -,  vagy az ő ötletéből származik, már nem tudom, de rá emlékeztet, az biztos.  

Hozzávalók: 0,5 kg darált sertéshús, 10 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 2,5 dl tejföl, só, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi őrölt köménymag, 0,5 kg liszt, 2-4 tojás, só, víz, 15 dkg reszelhető sajt.
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, és a zsírban sóval megpirítjuk. Amikor már pirulni kezd, hozzáadjuk a darált húst, megszórjuk borssal, köménymaggal (elhagyható), rázúzzuk a fokhagymát. Kevergetve addig sütjük a hagymán, amíg a hús pirulni kezd. Ekkor rászórjuk a pirospaprikát, majd azonnal ráöntünk kb. 2 dl vizet, nehogy megégjen a paprika. Hozzáadjuk a tejfölt, és kevergetve átforraljuk, majd félretesszük. Elkészítjük a nokedlit: A tojásokat (2 tojás is elég, de jobb, ha több van benne), a sót a lisztet annyi vízzel összekeverjük, hogy nyúlós, de nem túl folyós tésztát kapjunk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, és az lekészült húsra szedjük. Jól összekeverjük. (A nokedli készítéséről már régebben itt írtam részletesebben http://pszichowellness-konyha.blogspot.hu/2010/05/nokedli.html

Alaposan összekeverjük a húst a nokedlival. Majd tálaláskor megszórjuk a reszelt sajttal. Tejfölösebbre is készíthetjük, és úgy is finom, hogy tűzálló tálba téve sajttal a tetején még a sütőben átforrósítjuk, hogy a sajt ráolvadjon.

Az ételtársításra figyelő étkezést követőknek nem ajánlom, egyébként népszerű, könnyen elkészíthető étel. Azért is praktikus lehet, mert ha a sütőben fejezem be, akkor előre is elkészíthetem, s így nagyon gyorsan finom étel tehető az asztalra. Nagyon jó hozzá a házi savanyúság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése