Oldalak

2013. március 24., vasárnap

Csokihab repeta

No, még ilyent nem csináltam. Egy régi bejegyzést még egyszer beírok. Mindezt azért teszem, mert a Facebookon előjött ez a kép, de nem jó helyre mutat a link.
Húsvét előtt jól is jöhet ez a recept. :)

Nos, akkor íme az ismétlés: Csokihab tésztanapra

No, persze nem egész napra, hanem csak valami jó zöldséges tészta, valami finom saláta után. Mert azért a csokihab nem jóllakásra való. Egy bizonyos mennyiségnél több elfogyasztása nemcsak a kalóriák miatt mellőzendő, hanem a közérzetükre sincs jó hatással, ha a kelletétén többet eszünk belőle. Mert azért eteti magát, meg kell hagyni! Így semmiképpen sem a tésztanapi étrendünk alapja, csupán koronája lehet. De koronának aztán ragyogó. Az még hozzátartozik a képhez, hogy az itt közölt mennyiség bőven elegendő egy nagylétszámú társaságnak, mert csokihabot készíteni akkor a legjobb, ha a sok vendégtől sok babért learathat a készítője.
Van egy falu Provence-ban, ahol az egyik legnagyobb szakácsgurunak, Alain Ducasse-nak  is van étterme, és ahol élt egy-két magyar is. Erre a falucskára mondta Bereményi Géza, hogy "márpedig ilyen falu nem tud lenni, ez egy filmnek lehet a díszlete".

Szóval, volt ott egy másik nevezetes étterem is, La Table du Lutin néven, ahol olyan csokihabot készítettek, amiért 150 km-ről is eljöttek, még cukrászok is!... Pedig azon a környéken tíz méter egyenes út sincs. Én is jártam ott Pécsről, és én is ettem abból a csokihabból, aminek a receptjét most megosztom mindenkivel.

Csokihab azaz mousse au chocolat a la Table du Lutin

Hozzávalók: 40 dkg fekete csokoládé (legalább 60-70%-os és minél jobb minőségű), 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 8-10 tojás (a tojások méretétől függően.)
Elkészítése: A tojást szétválasztjuk, a fehérjét félretesszük, a sárgáját a porcukorral addig keverjük, amíg tükörsima lesz. A lágy (nem felolvasztott!) vajat és hozzákeverjük a cukros tojássárgájához. A csokit összetörjük, megolvasztjuk. (Megtehetjük ezt egészen egyszerűen úgy is, hogy hozzáadunk 1-2 evőkanál vizet, s betesszük a mikróba, majd onnan kivéve teljesen simára keverjük). Az olvasztott csokoládét hozzákeverjük az eddigi masszánkhoz. (Gyorsan dolgozzunk, hogy ne hűljön ki a csokoládé.)
 A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A keményre vert fehérjét ráöntjük a csokira. Majd egy keverőlapáttal „függőleges köröket leírva az alul lévő csokit a óvatos, lassú mozdulatokkal hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Az a cél, hogy úgy keverjük össze a két anyagot, hogy a tojáshabban lévő levegőbuborékok benne is maradjanak, mert ez adja majd meg a habunk megfelelő állagát. Ha türelmetlenül dolgozunk, és a szokásos oldalirányú kevergetést alkalmazzuk, akkor „kiverjük a levegőt” a habból. Amikor a két összetevő már teljesen egyneművé keveredett, akkor néhány órára a hűtőbe tesszük, a hűtőből kivéve azonnal adagoljuk és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése