Oldalak

2010. október 24., vasárnap

Eszter-krumpli

Valójában ez egyszerű sült krumpli. Két ok miatt írok róla. Először is azért, mert nekem igazi élmény volt, amikor hajdanán rájöttem arra, hogy az is befolyásolja az ételek ízét, hogy milyen módon vannak darabolva az alapanyagok. A sült krumpli is más lesz attól, hogy milyen módon vágjuk össze a krumplit, mielőtt belekerülne a forró zsírba vagy olajba. És természetesen ez is mássá teszi a végeredményt, hogy milyen zsiradékot választunk. És az sem mindegy, hogy milyen hőfokú az a zsiradék. Arról nem is beszélve, hogy ha fedőt is teszünk az edényre, akkor megint más ételt kapunk.

Az "eredeti" sült krumpli számomra úgy készült, hogy közepes méretű krumplikat négybe vágva tettük a forró disznózsírba. Majd úgy szedtük ki, hogy le tudjon csöpögni róla a zsír, és forrón megsóztuk. Persze kézben vágtuk négybe a krumpli, hát hogy máshogy?

Aztán láttam , hogy Eszter deszkán vágja össze a krumplit úgy, hogy elnegyedeli (ezt is deszkán), majd a negyedekből vág szeleteket. Eszter zenész, számra nagyon fontos kérdés a keze biztonsága, ő nem kockáztathat olyasmit, hogy a kezében vágja el a krumplit. No, ez a módszer megtetszett nekem. Nem azért, mintha annyira félteném a kezemet, de néha nagyon nagyon fáj a sok gépeléstől, s ilyenkor nem tudom rendesen használni a kést sem. Erre az esetre a legjobb megoldás az Eszter-krumpli. Ezt olajban szoktam sütni.

A másik dolog ami miatt írok erről, az az, hogy sokáig gondot jelentett nekem az, hogy rövid idő alatt hogy tudok gyorsan friss sült krumplit az asztalra tenni. Aztán feltaláltam azt a módszert, hogy a nagyon forró olajban pár perc alatt elősütöm, csak annyira hogy éppen képződjön rajta egy kéreg. S kiszedem, és így elvan egy ideig, és tálalás előtt már csak egy-két perc a forró olajban, és már kész is.

Ha a krumplit előre meghámozzuk, akkor vagy megfeketedik vagy a vízben kiázik. De ezzel az elősütős találmányommal meg vagyok elégedve azóta is. Nyilván nem én találtam fel a spanyolviaszt, de még nem hallottam, hogy mások hogyan oldják meg ezt a kérdést, s nyilván van más is, aki annyira nem tudja, mit is kezdjen ez ügyben, mint ahogy én sem tudtam egykor.


Kíváncsi lennék, hogy máshol hogy is van ez a sültkrumplikérdés.

Az eMpszi étrendjében a sült krumpli zöldségnapi étel. Nem ajánlom, hogy húsok mellé együk, de ha szeretjük, nagyon jó az mindenféle salátával, savanyúsággal is.

3 megjegyzés:

  1. Én mindig elősütöm...sőt van hogy ha sok, akkor le is fagyasztom.

    VálaszTörlés
  2. Igen, épp azt akartam mondani, mit már Vízicsibe említett, hogy alkalmanként le is fagyasztom az elősütött krumplit. Például, régebb csináltam olyat, hogy vendéglátásra, elősütöttem a hasábburgonyát, lefagyasztottam és amíg a vendégek elfogyasztották a levest, azalatt készre sütöttem 6-8 személynek a krumplit. Mindenki ki volt ájulva, hogyan sütöttem meg annyi krumplit ilyen rövid idő alatt.

    VálaszTörlés