Oldalak

2010. október 10., vasárnap

Csülök pékné ihletésére


Azt hiszem, nem vagyok alkalmas arra, hogy pontosan reprodukáljak recepteket. Ezt meg pláne nem tudnám recept szerint elkészíteni, mert sajnos nincs kemencém. Így ez nem csülök pékné módra, csak pékné ihletésére, de szerintem, ez így elég jó étel.

Hozzávalók: 1 nagyobb hátsócsülök, 2-3 evőkanál zsír, só, 10-15 szem borókabogyó, 10-15 szem fekete bors, 2-3 babérlevél, 5-6 gerezd fokhagyma, 4 fej vöröshagyma, 8 közepes krumpli, víz.
Elkészítése: A csülköt megmossuk, s alaposan besózzuk. Beletesszük egy akkora edénybe, melybe kényelmesen elfér. (Praktikus erre a célra egy vastagfenekű fazék.) Hidegen beletesszük a zsírt, és öntünk alá kb. 2 dl vizet. Fedő alatt elkezdjük sütni. A vizet mindig utánatöltjük, hogy le ne égjen, a csülköt közben többször megforgatjuk. Amikor már átforrósodott, beletesszük a babérlevelet, a borsot és a borókabogyót. A vizet rendszeresen utánatöltjük. Az nem baj, hogy ha olykor zsírjára sül, és egy kicsit megbarnul., sőt, ez kifejezetten jó, csak arra vigyázzunk nagyon, hogy le ne égjen,. ki ne száradjon. Mindig töltsük utána a vizet. Teljesen puhára pároljuk-sütjük, amíg a csontot könnyen ki tudjuk venni belőle.
Közben (mikor már a csülök kb. két órája sül) meghámozzuk a krumplit, a hagymát, fokhagymát. A krumplit nagyobb hasábokra, a hagymát félbe, majd vastag karikákra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk, összeaprítjuk. Egy tepsibe merünk egy keveset a sülő hús levéből, s erre tesszük a krumplit, hagymát, fokhagymát, s forró sütőben sütni kezdjük. Közben a csülköt (mely eddigre már vajpuhára sült) kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, s bőrével felfelé a krumplira tesszük. A szaftot leszűrjük (hogy a fűszerek már ne legyenek benne), s ezt is a tepsibe a húsra, krumplira öntjük. Addig sütjük így együtt, míg a krumpli is megsül, s a hús bőre is ropogósra pirul. Forrón tálaljuk.

Az eMpszi étrendjében ez húsnapi étel. Ha csak két szelet kenyérnyi mennyiséget eszünk a krumpliból, még az ételtársítás szabályait is megtartottuk. A hagyma semleges étel, azzal nem kell spórolnunk. Együnk a húshoz minél több az évszaknak megfelelő savanyúságot, salátát, így a kalóriasűrűség nem lépi át a kívánatos határt. Ez is azoknak az ételeknek a kategóriájába tartozik, melyek nem túl hasznosak a súlycsökkentés időszakában, de ha úgy hozza az alkalom, együnk belőle bátran, legfeljebb másnap válasszunk kevesebb kalóriát tartalmazó ételeket.

2 megjegyzés: