Oldalak

2010. október 4., hétfő

Székelykáposzta, ahogy JJ szereti


Ez az étel eredetileg a "műköltészet" kategóriájába tartozik (azaz konkrét receptje van - ha jól tudom), de azért - mint sok egyéb étel - ez is lassan belecsúszik a népköltészet világába, azaz változatokban él. Nem tanultam ezt az ételt sem főzni, csak úgy "érzéssel" csinálom, és úgy ahogy a környezetemben a legnagyobb kedvelője - az öcsém - szereti.

Hozzávalók: 1 közepes sertés hátsócsülök. 30 dkg füstölthús (leginkább ez is csülök, csak füstölt) 20 dkg füstölt kolbász, 1 evőkanál (kacsa- v. liba)zsír, 2 fej vöröshagyma, 1 kg savanyúkáposzta, 2 evőkanál őrölt pirospaprika.

Elkészítése: A csülök bőrét lefejtjük, kicsontozzuk, a húst kockára vágjuk, a kolbászt vastag karikákra vagy rövidebb darabokra. A felolvasztott zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a nyers húst és a bőrt meg a csontot. Jól átforgatjuk, majd hozzáadunk kb. 10 dkg savanyúkáposztát, beletesszük a nagyobb darabokra vágott füstölt húst és a kolbászt, s addig főzzük lassú tűzön míg a bőr már majdnem teljesen készre puhult. (Akkor főztük teljesen készre a bőrt, ha már a fakanálla is szét tudjuk vágni.) Hozzáadjuk a többi káposztát, az őrölt paprikát, s kb. még forrástól számított fél órát főzzük fedő alatt. Ha szükséges, egy kevés vizet adunk hozzá. Tejföllel tálaljuk. Friss kenyeret adunk hozzá.

Kommentár:
Nem szoktam berántani ezt sem, mint egy csomó más ételt sem, amit eredetileg rántással szoktak sűríteni. Szerintem felesleges, sőt sokkal tompább lesz az étel íze a rántástól. Nagyon szeretem, ha karakteres íze van az ételnek. A káposztát is csak akkor mosom ki, ha nagyon muszáj, de sokkal jobb, ha sikerül olyan káposztát vennem, ami úgy jó, ahogy van. Nem kell agyonfűszerezni főzéskor ezt az ételt. Maga a savanyított káposzta már elég fűszeres (már, ha jót veszünk), s az adja meg az étel sava-borsát. Só semmi körülmények között nem kell bele, hiszen a káposzta és a füstölt hús, a kolbász is sós. Az sem véletlen, hogy zsírt írtam (és nem olajat) a hozzávalókhoz. Szerintem ez is azoknak az ételeknek a sorába tartozik, melyeknek a jellegéhez hozzátartozik a zsírban pirított hagyma íze, lehet ez disznózsír is, de a kacsa v. a libazsír sokkal ízletesebb, és a disznóhús mellé egy újabb ízt ad.
Az itt leírtnál még jobb lehet ez az étel, ha nagyobb adagban készítjük, és így belefér, hogy többféle füstöltkolbász is legyen a hozzávalók között. Úgy az igazi, ha minél több íz érik benne eggyé, s így másnap sokkal finomabb is lesz, mint a főzés napján.

Az eMpszi étrendjében a székelykáposzta hibátlan húsnapi étel. Két vékony szelet kenyérrel éppen eleget tudunk belőle enni.

3 megjegyzés:

  1. Nyammi imádom, nem tudok vele betelni

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! :) Szeretjük

    VálaszTörlés
  3. Én ezt csak sima pörkölt alappal készítem. :)de így füstölt hússal nagyon finom lehet

    VálaszTörlés