Oldalak

2011. január 1., szombat

Az első lépés


Reggel - reggeli

délben - ebéd

este -vacsora

Ennyi! S közben nulla kalória! Ez a titok nyitja!

Akkor vágjunk bele!

Mint mondtam, az alap, a titok nyitja, az evésidők szokásának kialakítása. Itt dől el, hogy komolyan gondoljuk-e, hogy változtatni akarunk az eddigieken.

Rengeteg téveszme vezet félre bennünket ezen a téren. Szinte törvényként hangoztatják a „sokszor keveset” elvet. Nos, ennél károsabb tanácsot nem igen adhatnának a túlsúlyos embereknek. Nagyon sokat írtam már arról, hogy mekkora tévedésnek tartom ezt a dolgot, és még sokat beszélek erről ezután is. Tény, hogy egy egészséges felnőtt embernek, főleg annak, aki nem is végez kemény fizikai munkát, bőven elég lenne akár napi egyszeri étkezés is. De ezt azért nem ajánlom. Maradjunk a jól bevált reggeli-ebéd-vacsora hármasánál. Ám ennél több evésre semmi szükségünk.

Ebben a három evésidőben azonban csak az evésre figyeljünk! Ha ki akarunk keveredni a kilók csapdájából, akkor ennyit érdemes megadnunk a szabadságért. Ennyit? Mennyit is? Három rendes evésre való időt.

Ám a reggelin, ebéden vacsorán kívül semmit, szó szerint semmit se együnk. Még egy cukrot sem, amiben két kalória van, és még egy korty kalóriatartalmú italt sem, még akkor sem, ha 100%-os nagyon-nagyon egészséges gyümölcsitalról vagy egyéb csodaszerről van is szó. Mert itt nem is az számít, hogy hány kalória, hanem az, hogy megszokja a szervezetünk, hogy mikor számíthat ennivalóra vagy bármi egyéb kalóriára és mikor nem. Ha pár napig nagyon következetesek vagyunk ennek az elvnek a megtartásában, akkor hamarosan kialakul bennünk egy olyan feltételes reflex, hogy evésidőn kívül eszünkbe sem fog jutni, hogy együnk. És ez lesz a döntő változás.

Itt most fontos, hogy szilárd legyen az elhatározásunk. Lássunk reálisan! Arról van szó, hogy lesz a napunkban 4-5 olyan óra, amikor nem eszünk semmit. Kibír ennyit egy felnőtt ember? :)

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos, hogy alkalomadtán bekaphassunk egy-egy falatot. Annyira megszoktuk ezt, hogy néha furcsán nehéz nélküle. Ezért lesz nagy segítségünkre a Salvus gyógyvíz. Nagyon hasznos, ha egy kis üdítős üvegben mindig a kezünk ügyében tartunk belőle egy keveset. Amikor evésidőn kívül úgy érezzük, muszáj lenne legalább egy falatot ennünk, mert „leesett a vércukrunk”, mert „ránk tört a farkas éhség”, mert úgy megsajdult a gyomrunk, hogy csak egy falat étel nyugtatná meg, ha hirtelen elönt a gyomorsav, vagy csak azért, mert nem is tudjuk, mihez is kezdjünk, szóval mindezekben és az ehhez hasonló esetekben egy-egy korty Salvus gyógyvíz segít. Egyetlen korty elegendő, hogy lenyugtassa a gyomrunkat. Lenyugtassa a háborgást, megszüntesse a rossz érzést. És ezekkel a kortyokkal szépen eljutunk az evésidőkig. Ezeken a kortyokon , mint a cölöpökön a mocsárban lépdelhetünk, és elérhetünk a számunkra sokkal hasznosabb szokások szárazföldjére.

Evésidőkben pedig szépen nyugodtan, örömmel és figyelemmel együk meg, amit szeretnénk. Szépen lassan, tiszta lelkiismerettel. Mert nem büntetésben vagyunk, sőt… Egy izgalmas utazásra indultunk.

És ha ittunk egy kortyot a gyógyvízből (szó szerint elég egyetlen korty), utána álljunk meg egy pillanatra, és szenteljünk pár másodpercet magunkra. Mi okozta vajon, hogy így ránk tört ez a kellemetlen érzés? Mi jutott eszünkbe? Ki szólt hozzánk? Mit mondott? Mit kellett volna megtennünk, amihez nem volt kedvünk, vagy mit szerettünk volna megtenni, amit nem tehettünk meg? Csak őszintén! Csak úgy érdemes. Most nem arról van szó, hogy le akarunk adni pár kilót, ahhoz akár fogyókúrázhatnánk is. Most arról van szó, hogy szeretnénk végleg leszámolni egy idegesítő kellemetlenséggel. Tehát van magunkra néhány másodpercünk, és van annyi bátorságunk is, hogy erre egy kis figyelmet fordítsunk?

Vegyük elő a kis kockás füzetünket, és írjuk fel az időpontot, s azt, hogy milyen körülmények között éreztünk késztetést az evésre. Ezek a kis feljegyzése körözőlevéllé válnak, mellyel felismerjük és elfogjuk az evésre felbujtó ismeretlen tettest.

Tehát az első lépés, mely január 2-a feladata, hogy csak evésidőben együnk. Együnk háromszor rendesen. Ülve, nyugodtan, magunkra és az ételre figyelve. És evésidőn kívül, ha eszünkbe jut az evés, igyunk egy korty gyógyvizet. Álljunk meg pár másodpercre, és nézzünk magunkba: Most mi késztetett evésre? És amit válaszul találunk magunkban, jegyezzük fel a füzetükbe.

Sok sikert! Holnap folytatjuk.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon orulok, hogy egyre tobben csatlakoznak!
    Okos, tapasztalatbol irt gondolatok ezek, amik mar az en eletemben is bizonyitottak, hogy mukodnek! :-)
    Hajra Mindeki! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó képeket találtál. Én is jövök, de még 1 hét türelmi időre van szükségem...kicsit lemaradtm a felkészülésben :):) Na jó, ez nem igaz, de egy hét múlva jelentkezek :) Addig is figyelmesen olvasok :):)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gyöngyi!
    Egyáltalán nem értek egyet a módszereddel, sem azok számára akik fogyni szeretnének, sem azoknak akik egyszerűen egészségesen szeretnének táplálkozni.
    Az egészséges szervezetnek nem egészséges 3-4 óránál többet táplálék nélkül eltölteni. A tízóraira és az uzsonnára is igenis szükség van. Gondolok itt például egy darab gyümölcsre, zöldségre, vagy egy natúr joghurtra. Emellett nap 1,5-2 liter víz (főként 1000 mg/l-nél kisebb ásványianyag-tartalmú szénsavmentes ásványviz) elfogyasztása is elengedhetetlen.
    Az általad ajánlott Salvus gyógyvíz, mint a neve is jelzi; gyógyvíz, tehát a honlapjukon található információ szerint is bizonyos betegségek, egészségügyi problémák esetében ajánlott a fogyasztása. Sőt! Coli fertőzés, veseműködés zavarai, savhiány esetén NEM ALKALMAZHATÓ!
    "A SALVUS
    gyógyvíz a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik.
    Összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú (22.989 mg/l) gyógyvíz."
    http://www.salvus.hu/site_magyar.html
    Fontos lenne erre is felhívni az emberek figyelmét.
    Az egészséges életmód elengedhetetlen része pedig a napi mozgás is. Kezdve például azzal, hogy lift helyett a lépcsőt válassza az ember, vagy kocsi helyett gyalog vagy kerékpáron menjen el valahová.
    Átfutottam a receptjeidet és a sok egészséges recepted mellet, nagyon sok helyen találkoztam olyan alapanyagokkal mint a margarin, olaj, (zsíros)füstölt szalonna és kolbász, füstölt sajtok, virsli, ételízesítő por, finomított kristálycukor... Nagyon sok olajban kisütött étel is van itt nálad, viszont egyetlen halételt sem találtam, pedig az egészséges étrendnek abszolút része kell, hogy legyen.
    Fontos, hogy a tejtermékekből is lehetőleg soványat válasszunk.
    Füstölt és sajtos dolgokkal töltött, bő olajban kisütött húsokkal aligha lehet fogyni, de még súlyt megtartani sem. Kardiovaszkuláris betegségeket, magas koleszterinszintet, cukorbetegséget...stb. viszont lehet szerezni.
    Ha esetleg érdekel a bővebb véleményem erről a témáról, akkor itt találod: http://selectfood.blogspot.com/2010/12/jo-tudni-az-egeszsegtelen.html

    Tudom hosszúra sikeredett a hozzászólásom, de nem állt szándékomban megsérteni vele, viszont szó nélkül sem tudtam mellette elmenni.

    Mottóm, hogy fogyasszunk minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, együnk változatosan, de mértékletesen, csökkentsük a só, a cukor és a transz-zsírsavak bevitelét a szervezetünkbe, és mozogjunk valamennyit minden nap.

    VálaszTörlés
  4. Ircsike, biztos vagyok benne, hogy egymás hasznára lehetünk.

    Vízicsibe, várlak! Ha eljön az ideje, ideérsz. És az úgy és akkor lesz jó! :)

    Kedves Selectfood

    Nem baj, ha nem értesz velem egyet. A világ végtelen, az ember véges, ezért a végtelen világba sok véges ember belefér. Az is elég véges, hogy mennyit vagyunk képesek egyszerre felfogni. Így nem is érdemes egyszerre sokat mondani.

    Én senkit nem kényszerítek, hogy elfogadja a tanácsaimat. Ha valaki így teszt, azt saját felelősségére teszi. Aki kíváncsi rá, hogy ki vagyok, miért mondom éppen azt, amit mondok, az utánanézhet. (Érdemes tudni, hogy kitől fogadunk el tanácsot, és azt is, hogy az illető honnan veszi mindazt, amit mond, ki szerit és miért lehet igaz mindaz, amit hangoztat.) Abban biztos vagyok, hogy még egyetlen tanácsom sem vált senki kárára. De mindenki maga dönt. A saját életéért, saját döntéseiért mindenkinek magának kell vállalnia a felelősséget. Felelősségvállalás nélkül élhetetlen az élet. Az én életemért én vagyok a felelős, a tiédért te, az övéért ő…

    Ha kíváncsi vagy rá, hogy mit csinálok, mit mondok, miért mondom, szívesen látlak. Ha meg nem, akkor is jó, hogy egyszer itt jártál. Ha figyelmesen olvadod, amit írok, biztosan neked is tudok újat mondani.

    Soha nem voltak olyan ambícióim, hogy guruként lépjek fel, vagy valamiféle tudós álarcában tetszelegjek. Az úgynevezett egészséges életmódról szóló írásokkal Dunát lehet rekeszteni, aztán egyre egészségtelenebbek vagyunk. Nem szeretném ezeknek a tanácsosztogatóknak a számát gyarapítani.

    Azt javaslom, figyeljünk. Figyeljünk magunkra, figyeljünk a szokásainkra, és azok szokásaira, aki olyan eredményt értek el, amilyenre mi is vágyunk, figyeljünk az évszázadok tapasztalataira, figyeljünk a természetre!

    Aztán még azt is javaslom, hogy adjuk meg a tiszteletet, adjuk meg önmagunknak és embertársainknak mint teremtménynek (nem véletlen a sorrend, hiszen, aki önmagát nem képes tisztelni, az mást sem képes), és adjuk meg tiszteletet a teremtett világnak.

    Aztán van még számos fontos dolog, de majd szépen apránként sorra kerülnek azok is a következő bejegyzésekben.

    Úgy egyébként meg ez nem az „egészséges életmód” blogja, soha nem mondtam, hogy az lenne. Azok máshol vannak. Ez az örömfőzés blogja. Mert szerintem azért vagyunk a világon, hogy mindannyian örömünket leljük benne.

    Amit ebben a blogban írok az vélemény, az én véleményem, mellyel szabadon lehet ellenkező véleményt megfogalmazni, de egyet is lehet érteni vele.

    Legyen szép napod! Várlak máskor is szeretettel.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gyöngyi,
    nem a konkrét felvetéseimre válaszoltál.

    Ezeket írod magadról és a blogodról: "...példát szeretnék adni a túlsúlyos embereknek, hogy az ideális testsúly elérhető úgy is, hogy megtartjuk, sőt kiteljesítjük az evés örömét. 2011. január 1-jétől naponta jelentkezem olyan ételekkel, melyek - néhány egyszerű szokás kialakítása mellett - alkalmasak arra, hogy hozzásegítsenek bennünket az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához. Fontos, nagyon fontos, hogy mit eszünk."

    Most pedig azt írtad, hogy "ez nem az egészséges életmód blogja", de mégis példát kívánsz adni a túlsúlyos embereknek? Ez így kissé zavaros. Szerintem az egészséges életmódnak elég nagy részét teszi ki az egészséges táplálkozás, az ideális testsúly elérése, megtartása is.

    Sokkal többre mennének a fogyni kívánó emberek, ha nem diétákkal sanyargatnák magukat, hanem azon változtatnának, hogy mit, mennyit és hogyan elkészítve esznek.
    Például egy "húsnapon" hiába is fogyaszt valaki sajttal töltött rántott húst, attól még nem fog lefogyni.

    Ez pedig az én véleményem. Ezt az eszmecserét még hosszasan tudnám folytatni, de természetesen tiszteletben tartva a te véleményedet, inkább nem teszem.

    Neked is szép napot kívánok!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Selectfood!

    Tudom, hogy Gyöngyit nem kell megvédeni, megvédi ő saját magát, ha úgy alakul. Azt viszont el szeretném mondani, hogy személyesen ismerem, tudom mit tett önmagáért. Azt is tudom, hogy nem 3 hónapra fogyott le és hízott utána vissza yoyo módra, ahogy sokan. Ő példaértékű a szememben, mert megcsinálta és azóta is megtartotta az elért súlyát. Amit ír az úgy van, senkit nem kényszerít, mindenki maga dönti el, hogy csatlakozik-e. Sok embernek semmi segítsége, semmi elképzelése, semmi vezetése. Nekik igenis könnyít az életén Gyöngyi. Itt felnőtt emberek vannak, akik tudnak dönteni arról, hogy követik-e ezt a módszert, avagy sem. Kérlek hagyd meg nekünk a döntés jogát. További szép napot neked.

    VálaszTörlés
  8. Vízicsibe, köszönöm a lovagiasságot! :)

    Selectfood, konkrét kérdésekre szívesen válaszolok, és legjobb tudásom szerint neked is segítek, ha tudok. Viszont nagyjából elolvasott bejegyzések és félig elolvasott mondatok után magyarázkodni nincs időm. Köszönöm, ha ezt megérted.

    VálaszTörlés
  9. Kedves "Selectfood"!

    Orulok, hogy Te a portugal konyhamuveszet es egyeb divatos "okossagok" mellett predikalsz, de azert nem kellene nagy arccal mas blogjan osztani az eszt! Gyogyszereszkent leirhatom, hogy a Gyongyi altal javasolt mennyisegben es idoszakban a Salvus viznek semmilyen karos hatasa nincs! Remelem Neked is ez a szakteruleted, ha mar ilyen kemenyen riogatod a kedves olvasokat.
    Azt viszont keveske szellemi felfogokepesseggel is el lehet hinni, hogy minden ember kulonbozo, mindenkinek sajat joga, turokepessege, lehetosege szerint SZABADON KELL eldontenie, melyik modszerrel kivan megszabadulni felesleges zsirparnaitol.
    Gyongyi sajat eletevel bizonyitott es rajtam is segitett az altala javasolt eletmod, mert 3 honap alatt 15 kg zsirtol szabadultam meg szenvedes es EGESZSEGKAROSODAS NELKUL!
    Veled egyutt tobben ugy gondoljak, hogy egyunk naponta tobbszor keveset..... hmm nalam ez nem mukodik, de nem is talalkoztam meg fogyni vagyoval, akinek ez bejott. Biztosan kicsi az ismerettsegi korom.

    Sajnalom, hogy csak atfutottad! es nem olvastad Gyongyi receptejeit. Nagyon sok igencsak egeszseges, izeletes etel talalhato kozottuk.

    Irhatnek meg rengeteg dolgot, de minek.
    Csak egyet kerek Toled, megpedig azt, hogy ha nincs errol a modszerrol sajat! tapasztalatod, akkor ne gyere ide nagy arccal fikazni es hulyesegeket irni, mi sem megyunk a Te portugalkonyha oldaladra kopkodni, mert tiszteletben tartjuk minden ember izleset,kulturajat......stb.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Ircsike!
    Nem állt már szándékomban reagálni a nem túl kedves üzeneteitekre, de szeretnék tisztázni néhány dolgot.
    Annyit beszéltek itt a tiszteletről, hogy közben elfelejtitek ti magatok azt megadni.
    A "prédikálsz", "nagy arccal más blogján osztani az észt", "kevéske szellemi felfogóképességgel", "fikázni, hülyeségeket írni, köpködni" kijelentéseid, illetve a személyemet sértő jellemzéseit még véletlenül sem sugallnak tiszteletet, viszont nagyszerűen jellemeznek téged.

    Nem tudtam, hogy ide csak akkor lehet kommentelni, ha tetszik valami. Ilyen kikötést nem találtam sehol.
    Ha a Salvus vízről írottakat riogatásnak értelmezted, akkor talán a Salvus honlapszerkesztőit kellene megkeresned, ugyanis én ezeket az információkat onnan vettem, nem én találtam ki őket.
    Aki pedig életében most hall először erről a gyógyvízről, azt talán érdemes lenne egy kicsit bővebben is tájékoztatni a fogyasztásra való ajánlás mellé, ugyanis ezen az blogon sehol nem találtam róla semmilyen információt sem. (Ezzel nem azt mondom, hogy biztosan nincs is, hanem azt, hogy ha van is, akkor nem látható helyen van.)

    Gyógyszerészként biztosan jól tudod, hogy naponta mennyi olyan gyógyszer fogy, amelyeket a helytelen táplálkozás által kialakult betegségek miatt szednek az emberek. Ezzel pedig nem azt mondom, hogy kizárólag a nem megfelelő táplálkozás miatt alakulhatnak ki egészségügyi problémák, hanem azt, hogy a kialakult betegségek nagy részéért az életmód a felelős, és nem is lenne nagy baj, ha már a problémák megelőzéseként, jobban odafigyelnének magukra, s az életmódjukra az emberek.

    Nem "nagy arccal" jöttem ide, hanem arccal és névvel, ami nem egy és ugyanaz. Írhattam volna névtelenül, vagy álnéven, hogy néhány ember szemében ne tűnjek negatívnak, de ez meg sem fordult a fejemben. Az igen, az tiszteletlenség lett volna.
    Leírtam a véleményemet, ami eltér az itt ajánlott módszertől, és szívem-jogom mást gondolni és véleményt nyilvánítani, hiszen ez a megjegyzés ablak éppen arra szolgál. (De úgy tűnik át kellene nevezni, például "csak egyetértő megjegyzések"-re vagy valami hasonlóra.)
    Kérlek, hogy tartsd tiszteletben az én véleményemet is, amit névvel írtam, és amit vállalok.

    Senkitől sem szerettem volna elvenni a választás jogát a véleményemmel, szerintem még csak félreérthető utalást sem tettem rá. Nem ajánlgattam sem a blogomat, sem a portugál konyhát, kivéve EGY bejegyzésemet, ami az egészségtelen élelmiszerekről szól, ugyanis nem állt szándékomban ide bemásolni annak nagy részét, hanem csak ajánlani annak, akit bővebben érdekel. Nem kötelező elolvasni, de hidd el, hogy nagyon sokan olvassák.

    És igen, valóban nem értek egyet a napi, szigorúan háromszori étkezéssel, sem a víznap, húsnap, zöldségnap diétával sem az azt és annyit amennyit akarunk fogyasztással. Mint korábban is írtam, szerintem a tízórai és az uzsonna is fontos, ami nem a "többször keveset elv”, hanem a reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora egészségesen és mértékletesen elve. De inkább ezt nem is taglalom tovább.

    Nem tudom, hogy pontosan miket fogyasztottál amíg a „naponta többször kevesebbet elv” alapján étkeztél, így ezzel kapcsolatban nem is nyílváníthatok véleményt. (Igen, sejtem, hogy amúgy sem lennél rá kíváncsi.)

    Mindenesetre én abban hiszek – és több kutatás is bizonyította már -, ha az ember nem vált életmódot, akkor hiába a diéta, mert általában annak a befejeztével ugyanannyit vagy többet vissza is hízik. Aztán újra és újra diétázik és nem éri el a kívánt testsúlyt. A szervezetünket nem lehet évekig becsapni. Életmódváltással viszont el lehet érni eredményeket, sok rostban gazdag ételmiszer, kevesebb só-, és cukorfogyasztással, kevesebb feldolgozott és káros élelmiszer fogyasztásával (szalámik, virslik, cukrozott üdítőitalok, margarin, bő olajban kisütött ételek, füstölt és zsíros szalonnák, kolbászok...stb.), és mindennapi mozogással.
    Ez az én véleményem.

    Kívánok sok sikert, és szép napot mindenkinek.

    VálaszTörlés
  11. Kedves "Selectfood"!

    En sem nevtelenul, hanem ugyanugy mint Te arccal vagyok itt. A nevemre klikkelve maris lathatod a bloggeres profilomat. Arcul nezhetsz nyugodtan.
    Ami a bejegyzesedben rettenetesen irritalt az az volt, hogy en Veled ellentetben olvastam Banyai Gyongyi konyvet aminek a cime: Fogyokura helyett Pszichowellnes. Konyveben nemcsak a hosszu evek kiserletezesei, kutatasok, kudarcok es eredmeneyek kapnak helyett, hanem a mozgas fontossaga is!
    Azert irtam es fenntartom az "osztod az eszt" kifejezest, mert olyan dolgokat akarsz "tanitani" egy diplomas tanarnonek, aki mar talan Nalad korabban is megtanulta ami valoban jo.
    Vannak olyan emberek, akik libazsirt esznek libazsirral, mert igy boldog az eletuk.
    Gyongyi modszere egy lehetoseg a sok kozul es itt tessek megengedni megegyszer leirom, hogy valoban SZABAD valasztas legyen az az ut, amin jarni szeretne.
    Schobert Norbi, Reka, vagy eppen Béres Alexandra mind-mind szabadon valaszthato es meg vannak sokan masok. Az hogy az en vilagomban mi elfogadhato, mit tudok megvalositani az legyen az en valasztasom.

    Jartam mar en is sok blogon, ahol a tulajdonos olyan modszereket ismertetett, ami az en gondolatvilagommal nem volt osszeegyeztetheto.
    Tudod mit csinaltam: csendben, megjegyzes nelkul tovabbmentem. Lehet, hogy nem volt reszedrol szandekos, de a bejegyzesedben nalam ugy jott le, hogy "leszolod" Gyongyi modszeret. Ha konkret szavakkal nem is, de ott volt s sorok kozott.
    Nem tudom mennyire tunt fel Neked, hogy nem a legprimitivebb emberek jarnak ide, erre a honlapra. Gyongyi kivivta a tiszteletunket es szemely szerint nekem fajt, amit Gyongyinek irtal.

    Amit pedig a 20 eves gyogyszertari tapasztalataim, az Amerikaban eltoltott eveim (ahol eloben figyelhettem a legfrissebb kutatasokat) azt mondatjak velem, hogy teoriak jonnek, teoriak mennek nemcsak elelmiszeripari temaban!

    Neked is legyen szep a napod!

    VálaszTörlés
  12. "selectfood"-nak egy kis olvasnivalo

    http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/vaj_margarin_libazsir_tevhitek/167925/

    VálaszTörlés
  13. Annyit még, hogy az alábbi cikk nagyon hasznos információkat tartalmaz a diétázók számára. Talán érdemes elgondolkodni rajta.
    http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2325

    VálaszTörlés