Oldalak

2011. január 29., szombat

Huszonkilencedik lépés: Az ember ott, a tükörben



Nos, nézzünk bele a tükörbe! Látunk ott egy embert. Olyan, amilyen, nem számít. Az a küldetésünk, az a feladatunk, hogy ebből az emberből a lehető legtöbbet hozzuk ki. Mi vagyunk az ő motivációs trénere. Ő a mi emberünk. Az ő boldogsága a mi felelősségünk. Mit tudunk megtenni érte? Egy ember akkor hozza ki magából a legtöbbet, ha szeretik. Most nem számít, hogy ki más szereti még őt, mi szeressük elsősorban! Figyeljünk oda rá, hogy mi bántja, mi fáj neki, hogy fáradt-e, hogy fáj-e valamije. Szeretne-e valami szépet? Valami finomat? Úgy, hogy utána ne járjon szidás… Adjuk meg neki, amit adhatunk, és ne csak kiáltozzunk, hogy jöjjön valaki, és csináljon már valamit! Azt nézzük meg, hogy MI mit tehetnénk érte! Egészen biztos, hogy vannak még tartalékaink. Ez a mi hatalmas nagy valóságshow-nk.
Mi mint tanácsadó mit tudunk kihozni ebből a figurából? Nézzük meg, vegyük számba, hogy milyen előnyei, jó tulajdonságai, lehetőségei vannak! Olyan nincs, hogy ne lenne valami, amiből tőkét lehetne kovácsolni! Nézzük már meg, hogy mi mindene van ennek a tükörből visszanézőnek, amivel gazdálkodni tudunk! Milyen tanácsot adnánk neki, ha nem a tükörből, hanem egy tévéműsorból nézne vissza ránk? Látjuk még a szemében a hajdani ártatlan kisgyerek szemét, vagy a nagy tervekkel induló kamaszét? Ígérjük meg neki, hogy ezentúl szeretni fogjuk, és tartsuk is magunkat ehhez az ígérethez!
Ha ezt megtesszük, akkor ennek a most már kedves alaknak, aki a tükörből néz vissza ránk, legalább egy pártfogója, egy jóakarója biztosan van. Legalább egyvalaki nem ostorozza, nem szidja, szapulja állandóan. Már legalább egyvalaki számba vette az értékeit. S ha már egyvalaki akadt, aki meglátja benne a jót, szép lassan akad több is. Csak bátran! Sikerülni fog!

Holnap húsnap:
Marhahúsleves


Hozzávalók: 1 kg marhaoldalas, 4 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 kávéskanál só, 8-10 szem fekete bors, és esetleg egyéb zöldség pl 1 öklömnyi fehér- vagy kelkáposzta, 1 kisebb karalábé, 1 paszternák. (A tálaláskor cseresznyepaprika – elhagyható.)
Elkészítése: A húst alaposan megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni a sóval, borssal együtt. Felforraljuk a levest, majd annyira visszavesszük a tüzet, hogy éppen gyöngyözzön. Nagyon lassú tűzön 4-5 órát főzzük. Tálalás előtt leszűrjük. Feldaraboljuk a jobban kinéző főtt zöldségeket, a hús egy részét csíkokra vágjuk, és forrón együtt tálaljuk.
Megjegyzés: Ha bőségesen főztünk zöldséget a levesbe, nem szükséges egyéb levesbetétet belefőznünk. Így az ételtársításnak is jobban megfelel ez az étel. 

Főtt marhahús tormás tarlórépával

Hozzávalók: fél kg tarlórépa, 2 dl tej, 5 dkg vaj, só, 10 dkg ecetes torma.
Elkészítése: A tarlórépát meghámozzuk, vékony szeletekre majd csíkokra vágjuk. A vajon párolni kezdjük, megsózzuk, majd ráöntjük a tejet, és lassú tűzön puhára főzzük. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük az ecetes tormát. A levesben főtt marhahússal tálaljuk.

 

A huszonkilencedik lépésben szembenézünk azzal az emberrel a tükörben, s megfontoljuk, mi lenne a leghasznosabb tanács, amit adhatnánk neki.


Holnap folytatjuk.

5 megjegyzés:

  1. Gyöngyi nagyon szeretem olvasni amiket írsz!A héten nem csökkent a mérce,de nem is növekedett ,én ennek is örülök!!

    VálaszTörlés
  2. Ez valoban a szo igaz ertelmeben pszichowellness!
    Sokkal tobbrol szol a tortenet annal, hogy atalakulunk olyan testsulyu emberekke, amilyenek lenni szeretnenk. Ehhez a pszichesen sem konnyu feladathoz adod a remek tamogatast a szellem erejevel. Nagyon koszonom Neked Gyongyi! :)

    Vizicsibe orulok, hogy mar nem vagy annyira lazas!

    Mindenkinek szep (magamnak fegyelmzett) napot kivanok szeretettel! :)

    VálaszTörlés
  3. Tegnap én se bírtam ki este. Reggel 3 isteni datolyát vettem és ettem, aztán du 4 kor értünk haza akkor a Jánosnak sütöttem pulykamell szeleteket párolt zöldséggel. És azt a maradék szelet húst megettem. Rossz gondolat volt, mert kibírtam volna nélküle is.

    Egy pszichológus az kismiska hozzád Gyöngyi. Olyan gondolatokat érzéseket birizgálsz meg bennem, amiket magamnak is csak csendben, csak gondolatban, vagy még annyira sem...

    Kezdem érezni a ruháimon az elmúlt heteket, sőt mondta is hogy látszik, és a párunk bíztatása, elismerése nagymértékben elősegíti a további kitartást.

    Legyetek vidámak, és mosolyogjatok, amikor a tükörbe néztek !

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm lányok az aggódást. Éjjel még volt egy nehéz meccsünk egymással, nekem és a vírusnak, de kiütéssel győztem. :)
    Hajnalban még voltak utóhatások, de napközben már tudtam inni egy kis narancslevet, amit frissen facsart narancsból, magam készítettem, végtelenül jól esett. Később ettem pár szem klementint is, most egyenlőre ennyi....holnaptól visszatérek :)

    VálaszTörlés
  5. Gyöngyi, én is csatlakozom az előttem szólókhoz. Nagyon szeretem olvasni amit irsz. Nagyon jóóóóó! :)

    VálaszTörlés