Oldalak

2011. január 24., hétfő

Huszonnegyedik lépés: Gondolkodjunk a víznapról!


 

Jó, jó! Nem kötelező! Ahogy itt a pszichowellness-konyhán semmi sem kötelező. Csak úgy mondom, hogy aki akar ilyesmiben részt venni, hamarosan eljön az ideje. Bár még bőven van időnk lelkileg felkészülni, csak előre szólok, hogy lesz itt víznap is :). Február 3-án csütörtökön gondoltam az elsőt, aztán havonta egyet. 

A hagyomány azt tartja (nem néztem utána, hogy a tudomány mit mond erről), hogy víznapot tartani újhold közelében a leghasznosabb. Ezt úgy építettem be a programba, hogy az újholdhoz legközelebb eső gyümölcsnap után terveztem a víznapokat. Február 3. éppen újhold és gyümölcsnap után esik. Arra gondoltam, akkor legyen éppen ez a nap az első közös víznapunk. 

Azét írok már most róla, hogy addig még meg tudjuk beszélni, ha valami felvetődik ezzel kapcsolatban. Addig még több mint egy hét van. Ez idő alatt még erősíthetjük magunkban az evésidőket. Mert csak annak érdemes a víznapba belevágni, akinek az evésidők betartása már nem okoz gondot. Ugyanis, ha a szervezetünk megszokta már az evésidőket, akkor víznap ide vagy oda, nem fog többször eszünkbe jutni, hogy ennünk kéne, csak amikor itt lesz az evésidőnk, és csak akkor kell egy kicsit felerősíteni az önfegyelmet. 

Már megterveztem a napok sorrendjét ide a blogba, és én megtartom ezt a víznapot, az biztos. De aki még nem készült fel rá, nagyon egyszerű a helyzet, akkor az a megoldás, hogy két húsnapot tart egymás után, és a közös ritmusunk sem szenved csorbát. Nos, mit szóltok ehhez a tervemhez?

Egy kis személyes: 

Az ITT és MOST kérdéshez térnék vissza még egy gondolat erejéig Vízicsibe kommnetje nyomán. Teljesen egyetértek azzal, amit megfogalmazott. A jelen lenni, azaz itt és most élni, hihetetlenül nehéz feladat. Valóban a spirituális mesterek tűzik ki célul, hogy így tudjanak élni, s nekik ez egy életprogram.  De ha ezt tudjuk is, törekedni rá mégis érdemes. Akkor is, ha naponta csak egy-két másodpercig sikerül is. 

Bevallom, nekem sem megy ez jobban. A régi bolgomon azért is kezdtem el az általam „terápiás fényképezés”-nek nevezett tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy minden nap törekszem arra, hogy egy-egy örömteli pillanatot örökítsek meg vagy valami olyasmit, ami örömteli dologra emlékeztet. Talán ennek nyomán egy-egy villanásra meg tud valósulni ez a dolog. A „terápiás fényképezés” ötvöződik az örömgyűjtés szokásával. És igen! Van, hogy minden elhatározás ellenére épp, hogy csak van valami estére. De nem baj. Akkor annyinak örülök, és reggel újrakezdem. Aztán néha olyan napjaim is vannak, amikor alig győzök válogatni. 

Lehet, hogy kívülről úgy látszik, hogy mennyire pihent ez az asszony, mennyi ideje van ilyesmivel foglalkozni. Viszont innen, az én nézőpontomból úgy látom, hogy ez a hozzáállás már nagyon sok nehézségen átsegített. Elég sokat dolgozom, és sok erőre van szükségem. Régen azzal pihentem, azzal gyűjtöttem az erőt, hogy ettem. (Tudjátok, hova jutottam azzal.) Már leszoktam a pihentető evésekről. De nem vehetek el magamtól valami fontos dolgot úgy, ha nem helyettesítem valami hasonló hatású dologgal. Persze, azt is választhatnám, hogy kevesebb feladatot vállalok, (mondjuk, a tíz évvel ezelőttihez képest tényleg kevesebbet dolgozom), de azért mindig megtalálnak a fontos, érdekes, ám időigényes munkák. Kell erősítés. És ez nekem az, hogy igyekszem naponta legalább egy-két pillanatra „jelen lenni”. Ezért javaslom nektek is, hogy mindenképpen érdemes erre törekedni.

 *****
(És még egy ennél is személyesebb, és a közös témánkhoz nem is kapcsolódó kérdés. Van köztetek valaki, akinek van információja norvégiai munkavállalással kapcsolatban. Tud valaki ilyen témában segíteni?  )

*****
És megint gyümölcsnap!

Gyümölcskrém naranccsal

Hozzávalók:
Egy banán, egy alma, egy narancs, pár szem vörösáfonya.
Elkészítése: A narancsot vékonyan felszeleteljük, és a legszebb darabokat félretesszük A narancs felét, a banánt és az almát pépesítjük, majd hozzáadjuk a narancsdarabokat és az áfonyát.


Gyümölcskrém kivivel

  

Hozzávalók: Az előbbi gyümölcském fele, 2 kivi, 1 szelet narancs.
Elkészítése: Az előbbi gyümölcskrémmel félig megtöltünk egy poharat, elrendezzük rajta a narancsdarabkákat. A kém többi részébe beleturmixolunk egy kivit, ezzel folytatjuk a pohár megtöltését. A mási kivit összevágjuk és a tetejére tesszük. 


Sedith ötlete nyomán: 
Avokádó citrommal, fokhagymával 


Hozzávalók: 1 avokádó, fél citrom, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyemzöldje, nagy szemű só.
Elkészítése: Az avokádót meghámozzuk és a magját körülvágva felszeleteljük, és egy kistányéron elrendezzük. A citromból vágunk néhány hajszálvékony szeletet, a többi rész levét az avokádóra facsarjuk. A fokhagymát és a petrezselyemzöldjét nagyon apróra összevágjuk. A fokhagymát, a petrezselymet és a citromszeleteket az avokádóra szórjuk, és megsózzuk az egészet nagy szemű sóval. Nagyon finom utána egy jó citromos tea. 


A huszonnegyedik lépésben szóba hoztuk a víznapot.  
Ami természetesen nem kötelező, és egyébként is február harmadikára tervezzük.

 
 Holnap folytatjuk.

8 megjegyzés:

  1. Én már gondoltam rá, és megcsinálom. Ez saját tapasztalat: mire eltelik egy hónap ezzel a diétával, nem elsőrendű kérdés a fejben az evés. A gyümölcsnap a bevezetés a víznaphoz. Amennyire emlékszem egy nagy nyugalom volt bennem aznap. Ezt érzem visszatérni mostanában is amikor hiányozni kezd a régi stílusú táplálkozás.
    Menni fog.

    VálaszTörlés
  2. Nekem a csütörtökkel van gondom. Próbáltam már viznapot, de ezt csak hétvégén tudom elképzelni, amikor nem kell dolgozni. Munka mellett nem megy - na tessék, megint a kifogás. Félek hogy nagyon fáradt leszek, és ha nem eszem valamit, jöhet akár az elájulás is, mert ugy érzem leesik a vércukorszintem. Egyszer már majdnem elájultam a munkahelyen nemevés miatt.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Nos, itt lennék, de csak a háttérből, effektíven nem nagyon tudok hozzászólni a dolgokhoz, mert úszom sok mindennel.

    Elvileg megpróbálhatom a víznapot. Gyakorlatilag... nem tudom. Volt, hogy tartottam és sikerült, de csakis úgy, hogy nem terveztem el előre.
    A csütörtök miatt nekem pont jó lenne, mert KAtival ellentétben, nekem az ilyesmi akkor megy, ha nem vagyok otthon: otthon tele a hűtő, a kamra mindennel, sokkal több a kísértés. Bár mostanában igaz, hogy kevésbé estem kísértésbe!:)

    Puszilok mindenkit::)
    JAj, és nagyon jól néz ki az avokádósaláta!:)

    VálaszTörlés
  4. Az avokádó saláta nagyon szép. :)
    Tegnap este gyaloglás közben gyakoroltam az ITT és MOST érzést. :) Mondhatom egészen jól sikerült. :)
    Figyeltem az izmaimra járás közben, a légzésemre és közben persze időnként megálltam csillagokat bámulni. :) Az Orionnak most halványan látszik az íjja is. :) Amig azt kerestem, addig tényleg semmi másra nem koncentráltam, csak a halvány vonalra, amit elég nehezen, de sikerült meglátni. :) Víznapot többször csináltam már, úgyhogy meg fogom próbálni, ha meg nem megy, majd eszem gyümölcsöt. :)
    Szép napot nektek. :)

    VálaszTörlés
  5. Koszonom az uj tanulnivalot! ITT es MOST amivel szeretnek en is kozelebbrol megismerkedni. :)
    Milyen szep az elet, hogy mindig vannak nyitott ajtok, amin belephetunk es egy uj vilag tarul elenk! :)

    Gyongyi! Gyonyoru eteleket varazsolatal ismet!
    Nem tudom, mennyire lesz nalam sikeres a viznap, mert eddig soha nem sikerult. :(
    Fej- es gyomorfajas, rossz kozerzet.... de ismet megprobalom.... legfeljebb eloveszem a Salvus vizet, amit eddig meg nem kellett hasznalnom. :)

    Vizicsibe! Orulok, hogy uszol! :)

    Kati! Gyenged szeretettel szeretnelek biztatni, hogy fokozatosan, mindig egy picivel tobbet es intenzivebben tornazzal, mert a testunk megkoszoni! Eloszor mindenkinek faj, de ez elmulik... a faradtsagrol nem is beszelve..., de megeri! :)

    Sajnos Norvegiaval kapcsolatosan meg az ismeretsegi koromben sincs infoval rendelkezo emberke, de remelem sikerulni fog a kerdesre valaszt kapni! Muszaj sikerulnie! :)

    Szep, sikeres napot Mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  6. Megcsináltam az avokadot ebédre. Isteni volt! Végre nem édesség!

    VálaszTörlés
  7. Én szombaton fogom. Ma nagyon nehéz kibírni, hogy ne ebédeljek.
    Ananászt ettem, nem volt nagyon édes, csak egy kis húúúús....
    Mindjárt elmúlik.

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok! Szép estét! Hogy telt a napotok? Itt elég szomorú idő volt. Bár délelőtt sütött a nap, de akkor nem volt időm kint lenni.

    A víznapról még ráértek dönteni, csak azét írtam ilyen jó előre, hogy vegyétek számításba. Beszélünk még róla.

    Itt vagyok, csak dolgoznom kell. De sűrűn benézek. :)

    VálaszTörlés