Oldalak

2011. január 4., kedd

Negyedik lépés - a 25-75-ös szabály


Eredetileg azt gondoltam, hogy január elsején megírok egy bevezető bejegyzést, aztán másodikától meg - kezdve a húsnappal - naponta felteszek egy-egy ételt a húsnap – zöldségnap – tésztanap - gyümölcsnap ritmusban az adott napra. Aztán meg azt gondoltam, hogy jobb lenne néhány olyan dolgot elmondanom előbb, ami az egész elképzelés logikájába enged bepillantást, hogy aki olvassa ezeket a bejegyzéseket, az itt leírtakból kiindulva könnyebben alakíthassa saját ízléséhez az itt szerzett ötleteket.

Még véletlenül sem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy ezeket „kell” enni ahhoz, hogy lefogyjunk. Szó sincs róla, hogy bármit is kellene. Ami itt olvasható, azok ötletek, tanácsok, az én tapasztalataim. Semmi nem kőbe vésett törvény. Minden ember külön világ, egyszeri, csodálatos és megismételhetetlen teremtmény. Azt gondolom, hasznos, ha átgondoljuk a saját életünk fényében megvizsgáljuk az itt leírtakat. Megnézzük, mindebből mi működik, hogyan működik a saját életünkben. Egy dologban egészen biztos vagyok: A magunkra fordított gondoskodó figyelem karcsúsít leginkább.

Ezzel együtt holnaptól jönnek a négynapos beosztás szerinti receptek. Holnap – csütörtökre ajánlva húsnapi étel kerül majd fel, s aztán jön sorra a többi.

Ma még mindig legyen csak egy gyümölcssaláta. És nézzük a mai témát:

A 25-75-ös szabály és a kalóriasűrűség

Fontos, hogy minden étkezéskor elérjük a jóllakottság érzését. Viszont nem mindegy, mennyi a kalóriatartalma annak az ételmennyiségnek, amit megeszünk. Az azonban hosszútávon nagyon nehezen megvalósítható, hogy mérleggel és kalóriatáblázatokkal számolgassunk minden evés előtt. Bőven elegendő, ha arra figyelünk, hogy az elfogyasztott ételünk háromnegyed része (75 %-a) legyen zöldség, s csak egynegyed része (25 %-a) hús vagy tészta, gabona, krumpli, rizs, kukorica stb.) A testsúlycsökkenés egyik legnagyobb segítője, ha figyelünk a kalóriasűrűségre. Azaz amit megeszünk egy evésre, hasznos, ha háromnegyed része (hetvenöt százaléka) a semleges ételek közé sorolt zöldségekből, salátákból készül. Lehetnek ezek nyersen salátának elkészítve vagy akármilyen módon sütve, főzve is.

A 25-75-ös szabály betartásának legfontosabb haszna: Ha táplálékunk háromnegyed része alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag zöldségekből áll, megfelelő lesz az egy étkezésre elfogyasztott ételünk kalóriasűrűsége, ehetünk annyit, hogy teljesen jóllakottnak érezzük magunkat, ami nagyon fontos a súlycsökkentés folyamatában.

Citrusok datolyával

Hozzávalók: Fél piros húsú grapefruit, 1 narancs, 2 mandarin, pár szem aszalt datolya.

Elkészítése: A grapefruitot a gerezdek mentén negyedbe, a narancsot és a mandarint félbe vágjuk. Majd hajszálvékonyan felszeleteljük. A datolyát kimagozzuk, s csíkokra, karikákra vágjuk. Az egészet egy müzlistálban elrendezzük. Néhány szem mazsolát is tehetünk rá díszítésül.

Tehát a negyedik lépés, hogy figyelünk a 25-75-ös szabály segítségével a kalóriasűrűségre. No, meg természetesen tartjuk az evésidőket, barátkozunk a gyümölcsreggelivel és ismerkedünk az ételcsoportokkal.

Holnap folytatjuk.

12 megjegyzés:

  1. Ez csodás reggeli tál! :)
    Lelkesen olvaslak napról, napra. :) Ma bonbont gyártottam és megszegtem a kötött étkezési idő szabályát. Hogy lehet bonbont gyártani, kóstolás nélkül? Én minden ételt megkóstolok....és ha az a kötött étkezési időn kívülre esik, akkor mi van? Most ez komoly probléma nekem.

    VálaszTörlés
  2. Vízicsibe, ez nehéz kérdés! Talán ez az egyik legnehezebb ebben a főzve karcsúsodunk dologban. Mondjuk, én nem nagyon szoktam kóstolni az ételeket, bár akkor igen, ha valami újat gondoltam ki. De azt tudom, hogy nem jó nekem, ha megszegem az evésidők szabályát. Ezért valahogy nem is akkora a kísértés. De mégis borotvaélen táncolás ez néha. De érdemes jó megoldást találni, valami nyertes-nyertes megoldást. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó a blog, 3 napja minden nap olvasom. Bizony én is megkóstolom amit főzök! Fogyni szeretnék, és itt úgy érzem sok segitset kapok ehhez. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Hát akkor nem tudom mi legyen. De én nem tudok úgy főzni, hogy nem kóstolok.

    VálaszTörlés
  5. A tegnapi makos alma mennyei volt (nagyon szepen koszonom!), de ez a mai kep sem semmi! Nagyon szep bevonzas ez az egeszseges gyumolcsreggelik vilagaba.
    1 ora mulva jon az en reggeli idom.
    Koszonom a biztatast es a jotanacsokat! :-)

    VálaszTörlés
  6. Kati, szeretettel üdvözöllek! Ez a kóstolás dolog nagyon nehéz. Látod, Vízicsibének is ez gondja?

    Vízicsibe, gondolkozzunk... mi lenne, ha most így az elején..., most egy ideig olyanokat főznél, amik elég gyorsan elkészülnek, és a főzési idő egybeesne az evésidővel? Ha már kialakult a feltétes reflex, akkor egy-egy eltérés nem fog gondot okozni. Lehet így szervezni? Persze, nekem könnyű, mert én könnyen lemondok a kóstolásról. Talán nem kéne, hogy itt adomázgassak, de eszembe jut, hogy egyszer megcsípte a csuklómat egy rovar főzés közben, s az ismerőseim - akiknek éppen főztem - valami nagyon erős illatú balzsammal kenték be a csípést. No, én akkor érzetem azt, hogy nem tudom folytatni a főzést, mert csak a balzsam illatát érzem, és nem a készülő ételét. Akkor jutott eszembe, hogy engem az orrom vezet főzéskor. Talán azét is van, hogy nem igazán igénylem a kóstolgatást. És az is lehet, hogy ez a "szaglásvezérlés" már azért fejlődött ki nálam mert úgy akartam főzni, hogy nem kóstolgatok, éppen az evésidők miatt?

    Ircsike, te sem vagy az a délig alvós fajta. :) :) :)

    VálaszTörlés
  7. Tegnap ajándékba készítettem bonbont, és volt olyan ízesítésű amit soha nem csináltam még. De végülis mindegy, mert nem adok ki olyant a kezemből, amiről nem tudom milyen. Emlékezz csak vissza, amikor nem sikerült egy ételről a képed, te sem tettted be a blogba. :) Természetesen ha magamnak főzök, akkor nem is kell kóstolni, mert ha kicsit íztelenebb akkor majd korrigálom evésnél. Csak amikor másoknak készítek és nem akarok szégyenbe maradni, mert valami nincs benne, vagy nem olyan íze van...stb. Erre gondoltam :)

    VálaszTörlés
  8. Én úgy oldottam meg, hogy számba vettem megforgattam és kiköptem. Íze megvolt, de táplálék nem jutott belém

    VálaszTörlés
  9. Jól van no, Vízicsibe. Lassú a felfogásom. :)

    Bianka, hasonlót átéltem párszor, csak nem direkt. Csak úgy jöttem-mentem, bekaptam egy falatot. S már a számban volt, amikor eszembe jutott az evésidős vállalásom. Így jöttem rá, hogy sokkal többször eszem, mint azt gondoltam volna. Ezért is lett mániámmá az evésidő, mert így tudtam megszabadulni a tudattalan evéstől.

    VálaszTörlés
  10. Na kiköpni én is tudom :):):):)

    VálaszTörlés
  11. Tényleg szenzációs ez a gyümöcsalkotásod is!!
    A végén még megszeretem a gyümölcsöket!!:):)
    Eddig elég ritkán ettem!!

    VálaszTörlés
  12. Hógolyó, ha ez megtörténik, írd meg, felveszem a sikerlistámra. :)

    VálaszTörlés