Oldalak

2011. január 13., csütörtök

Tizenharmadik lépés: testi éhség – pszichés éhség

 
Tegnap nem véletlenül tettem fel a látszólag fura kérdéseimet. Az egyik legfontosabb felfedezésem ugyanis az önmegfigyelésem során az volt, hogy alapvetően kétféle éhségérzet létezik. Egyik a valóságos, fizikai éhség, ami azért keletkezik, mert a szervezetemnek tápanyagra van szüksége, a másik pedig, amit én jobb híján pszichés éhségnek neveztem el, valójában csak hasonló a fizikai éhségérzetre, de mégsem azt jelzi, hogy ennivalóra van szüksége a szervezetemnek. Valami hiányt, valami szükséget jelez ugyan, de itt az igazi megoldás nem az evés lenne.

Már pici korunk óta megszoktuk, hogy ha valami gond van, akkor hamarosan enni kapunk, és ezzel nagyjából helyre is áll a világ rendje. Sír a kisgyerek, az édesanya első ötlete, hogy valamit a szájába töm. (Nem megszólásból mondom, én is ezt csináltam.) Egy kis tea, egy kis keksz, egy kis ez, egy kis az. Hányszor előfordul, hogy étellel, cukros itallal vigasztaljuk a gyereket. Aztán ha a gyerek felnő, ő is így tesz. Valami falattal igyekszik magát vigasztalni… Esetleg rágyújt, vagy iszik egy pohárral… vagy többet egyszerre. Az evéshez általában biztonság, nyugalom, erő, pihenés, együttlét, védelem és még néhány ilyen jó dolog kötődik.

No, ha valaki fogyókúrába kezd, akkor olyasmire vállalkozik, hogy megfosztja magát ettől a megoldástól. Attól, hogy kéznél legyen az azonnali lazító. Hogy alkalma legyen hangulatjavító falatkákkal helyrebillenteni a kibillent egyensúlyt. De aki nem tudja mindazt, amit itt most mondok, az ennél sokkal drasztikusabban éli meg a helyzetet. Ha nem gondolkozunk el ezen, minden éhséget fizikai szükségletként élünk meg. És így azt, ha nem ehetünk, valahogy úgy, hogy éhezésre vagyunk kárhoztatva. Ez pánikszerű érzésig fokozódhat, valami olyanná válhat, hogy „most éhen fogok halni”.
De ha tudjuk, hogy az esetek nagy részében nem a valós fizikai éhségünket csillapítjuk az evéssel, hanem a hangulatunkat akarjuk az étellel befolyásolni, akkor azt is megértjük, hogy szó sincs arról, hogy éheznünk kéne. Hiszen amit érzünk, az nem valódi éhség. Annak sokkal több köze van ahhoz az érzéshez, mint amikor a dohányos nem gyújthat rá, vagy az alkoholista nem jut italhoz.

De beszélünk még erről. Most ne szaladjunk ennyire előre. Ma bőven elég, ha csak arra figyelünk, hogy kétféle éhség van. És bármennyire is hasonlítanak ezek egymásra, mégis másmilyenek.
Támpontként elmondom, hogy én hogyan érzékelem a két „éhségem” közötti különbséget.

A pszichés éhség

Amikor pszichés éhséget érzek, tudom valahol mélyen, hogy nem éhes vagyok igazából. Ez nálam a gyomorszájból induló égő érzés a gégefőben és a nyelőcsőben. A gyomorszáj tájékán égető érzést érzek, összehúzó feszültséget, amely elindítja a nyálelválasztást. A hűtőszekrény képe jut eszembe, hogy mi lehet benne. Mi is lenne a legjobb belőle? Mit is ennék? Igazából egyiket sem, csak „valamit”. Ilyenkor több dolgot kipróbálok gondolatban, de egyik sem az igazi. Lapozgatok a képek között és az ízek között. Mi lenne jobb? Sós, édes, savanyú, erős? A képek (amit a „lelki szemeimmel” látok) kicsik és gyomortájékon vannak. Ahogy megfigyelem, halványul az érzés, de ez rossz nekem, hogy halványul, meg szeretném tartani (!). Mint a szívtáji bizsergető érzés, amikor egy kedves, de elérhetetlen személy után vágyakozunk. Akár a kísértés érzése is lehet ez – tudom, hogy rosszra vinne, hogy nem szabadna, de mégsem akarok az érzéstől megválni, nem akarom, hogy enyhüljön, azt akarom, hogy beteljesedjék.

A testi éhség érzése

Csikorgó érzés a gyomromban (gyomorkorgás), ez hátrafelé a lapocka alá kisugárzik. Ez is - mint a pszichés éhség érzete - megfigyelésre elhalványul (akkor, amikor megfigyelem), ám ez jól esik, hogy enyhül. Ez az érzés is elindítja a nyálelválasztást, de valahogy sokkal mélyebbről jövő érzés ez. Nem olyan égető. Van ebben is feszültség, de ez olyan, hogy várom, „csikorduljon már össze” = korduljon már meg a gyomrom, mert akkor enyhül a feszültség. Ennek közel sem akkora a hajtóereje. Itt a belső hang azt mondja, „Éhes vagyok”. (A pszichés éhségnél meg: „Valamit ennék”.) A testi éhségnél örömmel venném, ha elmúlna (akár evés nélkül). A pszichés éhséget nem akarom, hogy elmúljon, annál azt akarom, hogy kielégüljön. A pszichés éhségnél nem jó érzés, ha csökken a késztetés az evésre. (Mert ezzel csökken a kielégülés örömének ígérete is.) A testi éhség átfordulhat enyhe hányingerbe, mint mikor a buszon felkeveredik a gyomrom.

Egy kis kitérő

Hat éve lesz már tavasszal, hogy napi szinten foglalkozom ezekkel a kérdésekkel. Minden megfigyelésem azt a megállapítást támasztja alá, hogy a fizikai éhség elviselése nem olyan nagy dolog. Kísérletképpen az évek során már azt is megtettem, hogy pár napig nem ettem egyáltalán semmit. Kíváncsi voltam rá, hogy mi történik velem. Bátran állíthatom, hogy még ebben a helyzetben sem voltam állandóan éhes. Sőt, egyre kevésbé voltam az, tehát a fizikai éhség nem fokozódik egy ponton tovább. A lábamban jelentkező izomgörcs volt a legkellemetlenebb dolog, amit ezzel kapcsolatban átéltem. Azt is határozottan állíthatom, hogy egy-egy alkalommal nem enni érdekes dolog, de nincs köze se a „normális” súlycsökkenéshez, se az életmódváltáshoz. Kizárólag a kíváncsisághoz, önmagunk megismeréséhez van köze. Természetesen csökken ilyenkor a súlyunk, de nem a zsírból vesztünk, hanem csak vizet veszít a szervezet, így azonnal vissza is szedjük az elvesztett kilókat. NEM tartozik az ajánlataim közé, hogy ezt kipróbáljuk!!!!! Még egyszer mondom, NEM része a súlycsökkentés folyamatának a hosszabb ideig tartó nemevés. Csak érdekességképpen meséltem el.

És ezek után lássuk a húsnapi ajánlatomat!

 
Gombás sertésszelet párolt kelbimbóval

Hozzávalók (személyenként): 15 dkg sertéskaraj, 15 dkg gomba, fél fej vöröshagyma, só, bors, 1 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 15 dkg kelbimbó. Kevés őrölt piros paprika a tálaláshoz (elhagyható).
Elkészítése: A húst vékony szeletekre vágjuk, besózzuk, megborsozzuk. Egy kevés vajat felolvasztunk, és megfuttatjuk benne a zúzott fokhagymát. Ebben a zsiradékban nagy lángon a szeletek mindkét oldalát a pörzsanyag képződéséig sütjük. Félre tesszük a húst egy másik edénybe, a hagymát vékonyra vágjuk, és azt is megpirítjuk a vajon, majd ezt is a rátesszük a másik edényben lévő húsra, és födő alatt elkezdjük együtt párolni. A gombát szeletekre vágjuk, és megpirítjuk, majd azt is a húshoz adjuk, jól átkeverjük, s egy kis ideig együtt pároljuk. (Szükség esetén egy kevés vizet öntünk alá.) A kelbimbókat negyedekre vágjuk és a vaj maradékán megpároljuk. Ugyanabban a serpenyőben dolgozunk mosogatás nélkül minden alapanyag megpirításánál.
A gombás húst tejföllel ízesítjük és a párolt kelbimbóval tálaljuk. Díszítésül megszórhatjuk kevés őrölt pirospaprikával. 

Tizenharmadik lépésként megismertük a testi éhség és a pszichés éhség fogalmát.
Ennek alapján meg tudjuk figyelni és meg tudjuk magunkon különböztetni ezt a két érzést. És azt is tudjuk már, hogy csak a testi éhség jelzi a test táplálékigényét. A pszichés éhséggel a hangulatunkat szeretnénk befolyásolni, a valamilyen okból kibillent egyensúlyunkat szeretnénk visszaállítani.

Holnap folytatjuk.

14 megjegyzés:

  1. Akkor kezdem:)
    Tegnap ezek szerint pszichés éhségem volt. Bennem ez egy nyugtalanság érzéssel indul, hogy valamit, valamit gyorsan!
    A mai naptól tartottam. Ehhez képest szuperül bírom, nagyon büszke vagyok magamra. Volt, hogy azt éreztem éhes vagyok, de az ivás az jó elterelő, meg ha valamit csinálok. Közben szól a rádió, vasalás közben a tévé, és nem arra figyelek, hogy korog vagy nem ?
    Én most ezt elfogadtam, hogy fogyókúra ! Egyedül is csinálnám, de ez direkt jó így együtt.
    Ma főztem a Jánosnak, ette előttem a töltött káposztát, még a nyálam se indult meg.
    Sokkal többet iszom, igaz ennek a következtében vécére is gyakrabban kell menni.
    Hatkor vacsora.
    És holnap hús ! Én csirkemellet fogok sütni, paradicsomsalátával.

    VálaszTörlés
  2. Húúúh...ez egy nagyon klassz írás volt ismét.
    Igen mindannyian érezzünk az éhséget, hol ezt, hol azt:)
    Nekem a legszöbnyűbb amikor reggeliztetem a kislányomat,és jajjjjjj csak egy falat kenyeret ennék hisz teljesen puha és szinte még meleg is!!
    De aztán eszembe jut reggelire csak gyümölcs.Tényleg nagyon jó recepteket írtok,és ilyenkor erre gondolok!!
    Utána nekikezdek főzni,és bizony sokszor érzem azt,hogy huh..valamit úgy ennék!!Úgy érzem éhes vagyok!!:):)
    Még szokom a kóstolás nélküli főzést is nemigen vagyok benne jó,mostanában sótlan minden a húsin kívűl!!Majd jobb lesz.
    Igen nemevés!!!Én is próbáltam pár napig csak inni az első két napban olyan fejfájásom volt,hogy gyógyszert kellett bevennem.Egész nap csak ittam enni nem ettem.Mindössze 3 napig tartott.A harmadik nap már nem is volt olyan vészes a dolog.Ez egy gyors méregtelenítés volt.Érdekes,hogy a 4.napon reggel nem voltam nagyon éhes,de azt tudom,hogy soha többé nem fogom ezt csinálni!!
    Jól néz ki a recepted ismét!!Már csak a gombát kellene megszeretnem!:):):)
    Lenne egy kérdésem!Nem igen tudom ismét hová sorolni a gyümölcsös műzlit.Azt írja,hogy 8 féle gyümölcs és 3 féle gabona van benne.Én ezt eddig tejjel ittam.Hozzáadott cukrot nem tartalmaz és 40%a gyümölcstartalma.
    További nagyon szép estét mindenkinek!!!!

    VálaszTörlés
  3. Pszichés éhség? De jó hogy írtál erről! Elgondolkoztam... amikor evéssel vigasztalnám magam, vagy rámtör a kinző éhségérzet, és az enni kell érzés, mint a dohányosra, hogy el kell szivni a cigit, mert nem birom ki... nem biztos hogy az evés az egyetlen megoldás a kinzó érzés csillapitására. Ilyenkor jól beválik nálam az, ha elterelem a figyelmemet az evésről. Pl. ma egész nap vásárolni voltunk és időm sem volt enni. Alig ettem és nem is éreztem hogy éhes vagyok. Reggeli gyümi megvolt, anyukámnál ebéd, és rosszul esett volna neki, ha nem eszem, igy bablevest és juhtúrós nokedlit ebédeltem. És lehet hogy rosszul tettem, de elhagytam a vacsorát, mert túl sok volt az ebéd. Ha nem érek rá enni, nem eszem, és ilyenkor érdekes módon el is marad a pszichés éhség. Viszont ha rámtör... és kicsit eszek... na, akkor jön a nagy zabálás, mert a kicsinél nem tudok megálljt parancsolni.
    A müzlit én is kérdezem, eddig tejjet ettem és reggelire nagyon szerettem. Szénhidrát napba tudnám betenni, de mi legyen a tejjel? kicsi belefér? mert ugye ha tortát eszem, abban is lehet tejes krém vagy tojás is.

    VálaszTörlés
  4. Épp ma írtam le a fogyis blogunkba ezt a szót : pszichés éhség...pedig akkor még nem is olvastalak. :):)
    Igen, sokféle éhség létezik, van amikor nemcsak úgy érzem, hogy szédelgek, hanem valóban is ájulásközeli élményem van. Meg sokszor igazi fájdalmak a gyomortájékon. Ma éhes voltam, többször is, nagyon. Talán amióta elkezdtük, ma először, de úgy isten igazából. Nem ettem, de éhséget azt nagyon éreztem, fájdalmasat.
    Ma láttam egy jó receptet, bár azt hiszem ezt nem lehet megcsinálni most. Azért elmondom, és vagy rábólintasz, vagy nem. :) Spenótos rizstorta a neve. Rizs, spenót, hagyma, tojás kell hozzá. A tojás miatt azt hiszem nem lehet megcsinálni, tészta vagy zöldségnapon. Pedig nagyon jól nézett ki. :) Kell valami ami összetartja, ez lenne a tojás. Mit mondasz? :):) Mindig ilyen kérdéseim vannak.:):)

    VálaszTörlés
  5. Gyöngyi, szerintem én a könyvedből emlékeztem valami ilyesmire, azért is figyelgettem az éhségeimet. Érdekes, amit magadról írtál: én pl. mindig a gyomorszájban érzem az éhséget. A korgósat, rosszulléteset is. Egészen zsenge koromtól szoktam rosszullétet érezni és bebizonyosodott, hogy olyankor leesik a vércukorszintem. Ezért, ha rosszullétes éhséget érzek, olyankor mindig "beveszek" valami édeset: 1 kiskanál cukor, 1 kis kocka csoki vagy bármi.

    Tegnap majdnem tökéletes gyümölcsnapom volt. Ellenálltam mindenféle nagyobb kísértésnek. Végül este megettem 4 szem olajbogyót. De gondolom, ez mégsem volt olyan nagy túlkapás.
    A délelőtt könnyen, gyorsan telt, a koradélután sem volt problémás, pedig ott volt az orrom előtt a vargabéles, a kolléganők kínálgattak, de nem kellett. 1,5 csésze narancslevet ittam meg végül, amíg a gyerekek aludtak (óvónő vagyok), késődélután vásároltunk, és érdekes módon, az üzletben semmi sem ragadta meg a fantáziámat az olajbogyón kívül. Este aztán ettem kb. 5 dkg datolyát, néhány gerezd narancsot, 1 pohár narancslevet és nyomtatásként a 4 szem olajbogyót.

    Vízicsibe, Gyöngyi biztos megmondja konkrétan, hogy mi a helyzet a tojással, de szerintem mehet. A palacsintában, süteményekben is van tej, meg tojás, és mégis esszük tésztanapon! A rizspuffancsba, amit zöldségnapon készítettem, én is tettem tojást. De tettem két tojást az egészbe, én meg ettem belőle 3 és fél darabot!
    Kíváncsian várom Gyöngyi válaszát!:)
    Szép (hús)napot mindenkinek!:)

    Én ma csülkös bablevest főzök, ebből megeszem ma a húst valamilyen salátával, holnap pedig eszem a levest a babbal. Vacsorára tehéntúróból készülök körözöttet csinálni, illetve ordát is vettünk tegnap, úgyhogy jó kis tejtermékes vacsorára számítok. Jaj, és azt hiszem, hogy tormás káposztasaláta lesz mindezek mellé.

    VálaszTörlés
  6. Koszonom Gyongyi, hogy megosztod velunk a tapasztalataidat. Mennyi ismeros kerdes, erzes es mar itt is vannak a valaszok. :)
    De a csapattarsak megjegyzeseibol is rengeteg tanulsag olvashato!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Edit a válaszod. Igen, én is azt gondoltam, hogy mivel kalácsban is van tojás, meg palacsintában is, talán nem olyan nagy vétség ezzel készíteni. Akkor ki fogom próbálni és majd hozom a végeredményt. :) Szép (hús) napot kívánok én is. :)

    VálaszTörlés
  8. Gondaanyu, hasznos a bőséges vízivás, még a „mellékhatásokkal” együtt is. :) Ha neked sikerül, az erőt ad másnak is. Jó, hogy itt vagy.

    Hógolyó, köszönöm! :) A sikerek erőt adnak a folyatáshoz. Tényleg nem kell a hosszabb távú nem evéssel próbálkozni.
    A gyümölcsös müzli nem az ételtársításra figyelő ételek közé tartozik. De a tésztanap az engedmények napja, odasorolom. Semmiképpen nem kell megválni tőle, ha szereted. És akkor már a tej is belefér, mint a sütikbe. Azért nem a gyümölcsös időszakra való, mert a gyümölcsök mással együtt a gyomorban másként viselkednek. A Testkontrollban lehet erről bővebben olvasni.


    Kati, minden egyes apró lépéssel haladunk a cél felé. Ha figyelsz magadra, és úgy teszel, ahogy a tested diktálja, biztosan jól döntesz. Ha úgy láttad jónak, hogy elhagyod a vacsorát, akkor az volt a jó döntés. :)
    A müzliről, ahogy már Hógolyónak adott válaszban írtam, jól gondolod, a tésztanapba tegyed. A tejjel együtt jó helyen van ott.


    Vízicsibe, egy rugóra jár az agyunk! :) Azért klubozunk itten, hogy legyenek kérdéseid. A tésztanapra javaslom ezt a jól hangzó spenótost. :)


    Sedith, nyugodt lehetsz, mindig jó válaszokat adsz! :) Jól hangzó terveid vannak. :)


    Ircsike, ezért is nagyon jó, hogy beszélgetünk itt néhányan.:)

    És mindenkinek köszönöm a megosztott tapasztalatokat. Nagyon hasznos, ha bepillantást kapunk egymás tapasztalataiba. Könnyebb így. Legyen nagyon szép napotok. Este jövök.

    VálaszTörlés
  9. Én is köszönöm a választ :) Akkor már tényleg el is fogom készíteni ezt az ételt. Tésztanapra már más terveim vannak, de a múltkor azt mondtad, hogy zöldséges napokon is lehet rizst fogyasztani. Vasárnap a tésztanapomon, az unokám szülinapján hamburger zsemlét fogok enni, sok salátával. :) Családi ebéd lesz, nem vonhatom ki magam és nem is akarom. Így párosítottam az ételt, hogy amíg a többiek eszik a komplett hamburgert ( a gyerekek ünnepein ez a sláger) addig én majd ilyen salátás összeállítást fogok elkészíteni magamnak, a puffanccsal.
    Holnap viszont zöldségesnap lévén el fogom követni ezt a finomságot, majd jól meg is mutatom. :) A céklasalátát már megcsináltam hozzá. Jó itt lenni, mert minden nap újabb löketet és biztatást kapok, az okos szavaidtól. :) Amiket amúgy is szerettem a diétán kívül is. :)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Gyöngyi! Köszönöm a választ! Azt hittem letolás jár érte, hogy elhagyta a vacsorát. A vacsoraelhagyás titka az volt, hogy nem mentem ki a konyhába, amig a gyerekeim vacsoráztak... egyébként jól beetem volna, az biztos. Inkább fáradtal lefeküdtem aludni. Úgy érzem, ahogy irod is, hogy figyeljek magamra. A szervezet jelez, hogy most muszáj enni, most nem kell. Csak akkor van baj, ha a jelzéseket összekeverem, és eszek akkor is, ha nem kéne. Most ebédelni fogok, és most éhes is vagyok, és nem pszichésen. Persze az evés öröme is itt van. Rántott halrudacska zöldségkörettel és tejföllel, ez lesz az ebédem. Reggel sikerült a gyümölcsös reggeli, azóta nem ettem semmit, belefeledkeztem a munkába. Este várom az újabb jótanácsokat. Ilyen jól még soha nem ment a fogyi, mint most. Próbáltam már sokféle módszert, sokféle fogyókúrás bogyót is, de azt látom, a lelki segitség a legtöbb, mint amit kaphatok. Köszönöm a személyes törődést.

    VálaszTörlés
  11. Csak egy kérdés: itt nem lehetne esetleg a mindmegettéhez hasonlóan vezetni, hogy ki hány kg és itt-ott hány cm, ki hol tart, hogy lássuk ezt is, ezzel is segitve egymást?

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm M a választ!!:):)
    Tényleg jó,hogy többen vagyunk akik írogatunk és kérdezgetünk!!
    Közben még eszembe jutott valami.
    Húsi napon engedett a tej és tejtermékek.
    Lenne egy olyan kérdésem,hogy tejet a nap bármely szakaszában szabad inni??
    Mert a joghurtot eszek ebéd vagy vacsora után/én a gyümölcsöset szoktam enni azt szeretem/

    VálaszTörlés
  13. Vízicsibe, várom az új művedet!

    Kati, én azt sajnos nem tudom megoldani technikailag. De ha van valakinek valami ötlete és képes vagyok megcsinálni, akkor persze.

    Hógolyó, a tejet, a joghurtot ebéd és vacsoraidőben javaslom húsnapon. A gyümölcslevet meg reggelire. Az evésidők között fontos lenne, ha sikerülne a 0 kalóriát tartani. Ez víz, ásványvíz, és cukor nélküli tea.

    VálaszTörlés
  14. Szerintem, ez a Lukács Liza nem egy ócska kurva, nem kell rá haragudni!
    Annyi történhetett vele, hogy nem történt meg a testi éhsége kielégítése! - Se a férje, se senki nem akart ennyire mélyen emberbaráti dolgokban ővele részt venni, és miután a csináld magad mozgalmat már megunta, ilyeneket produkál a pórul járt idegrendszere.
    Ennyi. Lépjünk túl rajta!

    VálaszTörlés